ZF 24

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Danisia Haba, proprietar şi manager clinica "MED IMAGIS" Iaşi: România trebuie să investească mai mult în zona de preventie medical. Oamenii trebuie să meargă la controale aşa cum îşi duc maşina personală la verificări periodice

ZF/BT Health. Prof. Univ. Dr. Danisia Haba, proprietar...

Autor: Roxana Rosu

15.11.2023, 09:00 111

România trebuie să investească mai mult în zona de preventie medicală, să convingem oamenii să vină la controale de rutină, aşa cum duc maşina personală la verificări periodice, spune Prof. Univ. Dr. Danisia Haba, proprietar şi manager clinica "MED IMAGIS" Iaşi.

” Dacă făceam din timp un triaj al femeilor care ar putea face cancer de sân, cum e în Suedia, nu aveam atâtea cazuri acum. Trebuie să investim mai mult în preventie, să aducem mai multe persoane la controale, aşa cum facem cu maşina personală. Şi aşa nu ajungem să avem accidente vasculare la 30 de ani, infarct la 40 de ani”, a adăugat Danisia Haba în cadrul conferintei „ZF/BT Health. Sănătatea în prim-plan“ organizată de Ziarul Financiar şi Banca Transilvania la Iaşi.

Chiar dacă situatia este departe de ideal, lucrurile s=au ameliorat totuşi în ultimii ani, odată cu schimbarea de perspectivă a CNAS, care a introdus o serie de analize şi controale, care pot descoperi de exemplul cancerul.

”Nu ştiu dacă coercitia e o metodă bună, dar ea dă rezultate. Medicul de familie trebuie să convingă oamenii să se ducă la controale periodice. Iar educatia medicală trebuie să înceapă în şcoală”

În plus, medicii de familie, sustinuti de CNAS, împreună cu studentii la Medicină ar putea organiza caravane în care să acorde minima asistentă în teren, persoanelor care nu ajung la medic din proprie initiativă.

”Prin plata acestor activitati si medicii vor fi mai implicati, se vor simti recompensati. Trebuie să ne ducem la bază, la oamenii de la tară, care nu au încredere în sistemul de sănătate. Este o lipsă de educatie care trebuie rezolvată încă din şcoală”, a mai spus Danisia Haba.

Ea aduce aminte că, în trecut, medicul de familie, învătătorul, preotul erau modele pentru locuitorii de la sat, iar recomandările lor erau importante. ” Noi am pierdut asta.”

Clinicile Medimagis au fost înfiinţate în 2012 de Prof. Univ. Dr. Danasia Haba şi se concentrează pe explorarea si interpretarea analizelor medicale în cele mai mici detalii. Clinicile au contract cu CNAS, majoritatea serviciilor fiind suportate de stat prin bilet de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO