ZF English

Cedez business contra libertate

08.06.2001, 00:00 34



Erno Ciupe Bartha e un om de afaceri atipic. Nu poarta niciodata costum, iar cravata ii e straina. De circulat, circula fie cu o "broscuta", fie cu inconfundabilul sau IMS verde, pe care este pictat un model cu floarea-soarelui.

Nici afacerile sale nu sunt conventionale. Toate sunt pigmentate, pe cat posibil, cu putina cultura si cu multa distractie. Erno e un soi de Richard Branson al Clujului.

Prima afacere pe care clujeanul Erno Ciupe Bartha a pus-o pe picioare a fost una cu electronice. In Ungaria, unde emigrase in 1987, componentele de calculatoare erau scutite de taxe vamale, iar computerele obtinute prin reasamblare se vindeau foarte bine.

"Impreuna cu niste prieteni, am prins, in mare parte, filiera asta. Dar nu afacerea era baza, ci sa faci ce vrei, sa calatoresti si sa-ti si castigi existenta", isi aminteste el.



De la pesti exotici la cules de mere

Pe urma, a vrut sa faca o afacere cu pesti exotici. "I-am cumparat din Romania si i-am dus in Austria, in pungi, cu pastile de oxigen. Cum eu sunt mereu intarziat, cand am ajuns in fata magazinului, era deja inchis.

Am inceput sa batem in geam si sa strigam ", povesteste Erno. Norocul lui si al asociatului sau a fost ca mai era cineva inauntru, care le-a dat niste instalatii de oxigen. Au dormit in masina. A doua zi dimineata, seful magazinului le-a spus ca nu-i mai trebuie pestii.

In vara lui '89, Erno a plecat in Italia, la cules de mere. A nimerit la un baron, care locuia intr-un castel din secolul al XIII-lea. In livada se lucra unsprezece ore, incepand de la ora 7, cu o singura pauza, la pranz.

"Atunci am inteles ce inseamna capitalismul. La pranz, mancai cat mai repede ca sa prinzi cateva minute sa-ti intinzi spatele".

In scurt timp, a ajuns sa lucreze atat de bine si de repede, incat a ajuns un fel de etalon. Baronul a fost impresionat si, in anul urmator, l-a chemat sa-l ajute la restaurarea castelului.



"Aici e America!"

"Dupa caderea lui Ceausescu, m-am intors in Romania. Le spuneam tuturor prietenilor ca aici e ca in America inceputului de secol XX. Existau atatea oportunitati de afaceri, incat cine nu era hotarat si fugea de la una la alta pierdea. Eu am avut multi asi in mana, dar traiam, si atunci, ca si acuma. Cu multe idei si multe tampenii", marturiseste Erno.

A vandut computere, antene parabolice, televizoare, boxe si... cai. In 1990, dupa ce s-a intors in tara, a devenit reprezentantul pe Romania al cunoscutei firme producatoare de boxe Jamo. Atunci a facut si primul show de promovare a unor produse: "Pe scena de la Casa de Cultura a Studentilor din Cluj am asezat stanci si saci si am pus cate o boxa pe fiecare.

Am montat o caseta cu diferite muzici, de la Frank Zappa pana la Mozart. Un vrajitor cu o bagheta arata spre o boxa, din care se auzea muzica simfonica, apoi sprea alta, din care pornea jazz, si tot asa. Pe urma am strabatut centrul orasului cu lume imbracata in ursuleti si in iepurasi. Asta a fost prima nebunie. Pe atunci, era un lucru iesit din comun", isi aminteste Erno.



Succesul biliardului

Tot in acea perioada, a cumparat o herghelie, la insistentele unui fost jocheu. Pe urma, jocheul a disparut si Erno a ramas cu caii. Care trebuia sa ierneze undeva. I-a dus la gradina zoologica din Targu Mures, apoi in Ungaria: "Am avut noroc ca i-a preluat cineva care m-a ajutat sa-i aduc in starea in care sa-i pot vinde.

Am cunoscut tot felul de campioni, de la toate disciplinele. Toti vor sa-ti ia marfa si sa nu-ti dea nimic. Asta-i o problema de care m-am tot izbit. Uneori, trebuie sa spui si ". In acei ani, nici o afacere nu l-a tinut foarte mult. "Ma interesa sa mearga, dar, in acelasi timp, vroiam altceva", spune Erno.

In 1992, i-a venit ideea sa introduca in Romania traditia occidentala a saloanelor de biliard, cu bar si muzica buna. A infiintat firma "Snooker & Gamebill" si a deschis primul salon de biliard din tara, la fostul Casino situat in Parcul Mare al Clujului.

La inceput, salonul nu facea decat sa inghita bani, fara sa si produca. Erno nu s-a descurajat si a mai adus 10 mese. ai a avut dreptate. A mai deschis doua saloane in Cluj, unul la discoteca de sub cinematograful "Arta", altul la Casa Tineretului. Biliardul a devenit o moda si comenzile au inceput sa curga.

Asa ca Erno a deschis o fabrica de mese de biliard si si-a extins afacerea, mai intai la Buzau, apoi la Piatra Neamt. "Cu biliardul a fost o afacere mare. Aveam o filiala si la Bucuresti, cu birouri si angajati. Acolo era si cel mai mare salon de biliard din tara, unul extrem de elegant, in cartierul Pajura.

Dar niste vagabonzi tot dadeau tarcoale pe acolo. Intr-o buna zi, au distrus totul. L-am dat in chirie pentru o vreme si pe urma m-am retras", povesteste Erno.

Multi dintre fostii administratori ai saloanelor sale au acum propriile afaceri cu mese de biliard.



Music Pub si Escorial

In 1995, pentru ca firma "Snooker & Gamebill" mergea excelent, Erno a simtit nevoia sa sarbatoreasca intr-un fel. Asa s-a nascut Music Pub, local situat in fosta crama a restaurantului "Metropol" din Cluj.

"Initial, l-am vrut un loc unde si omul de afaceri sa gaseasca ceva pe gustul lui, dar si studentul care nu are bani sa poata bea o bere", explica patronul.

In scurt timp, si-a dat seama ca romanii cu bani prefera luxul, iar pub-ul a ramas locul de adunare al studentimii, al artistilor si al nonconformistilor din Cluj.

Pentru ei, Erno organizeaza concerte si expozitii, un carnaval anual si un festival de arta alternativa. Astfel, pub-ul a devenit unul dintre cele mai cunoscute localuri din oras.

Erno nu i-a uitat insa nici pe cei cu dare de mana. La inceputul acestui an, dupa mai bine de doi ani de munca si pregatiri, a deschis, impreuna cu trei asociati, restaurantul "Escorial", situat in Piata Unirii din Cluj.

"Escorialul" are doua zone: barul, unde se gaseste mobila de anticariat reconditionata impecabil si restaurantul propriu-zis, unde, ca element inedit, meniul cuprinde si istoria mancarurilor oferite: "Am vrut un loc unde sa existe o armonie intre servire si local.

e un restaurant elegant, unde portiile nu sunt ca la o pensiune de pe marginea drumului. Calitatea e pe primul plan. Totul trebuie sa fie finisat pana la ultimul detaliu. Dar asta a costat timp, bani si multa daruire".

Cu toate ca ii merge bine, sau poate tocmai bazandu-se pe acest fapt, Erno Ciupe Bartha s-a decis sa vanda tot. Vrea sa se retraga undeva langa Cluj si sa se apuce serios acum, la 42 de ani, de marea lui pasiune - sculptura. Anul trecut, cifra de afaceri a firmelor sale a depasit cinci miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO