ZF English

Daca tot sunt sculpturile mele, de ce nu mi-as face propriul muzeu?

23.11.2001, 00:00 9



Sorina si Peter Jecza nu au trait dintotdeauna intr-o casa construita pe patru nivele. Ani la rand au locuit intr-un apartament de bloc de exact zece ori mai mic decat vila in care stau astazi. Au avut sansa, dar si nebunia de a investi toate resursele intr-o locuinta pe care azi o considera o fiinta vie.

Casa sculptorului timisorean Peter Jecza e construita pe o poveste adevarata. In 1988, sculptorul a suferit un infarct. Pe patul de spital a inceput sa-si viseze viitoarea casa, suficient de incapatoare pentru toate sculpturile lui in bronz.

Dupa insanatosire, a propus catorva arhitecti sa imagineze o casa suficient de mare si de originala ca sa poata adaposti 600 de statui de bronz si trei oameni.

A rezultat un interior asemanator unei galerii de arta, o simfonie a spatiilor deschise care comunica. Vazut in ansamblu, spatiul are o forma neobisnuita, asemanatoare unei cochilii de melc.



Arta si rezistenta

Chiar si atunci cand locuia in apartamentul de trei camere de la etajul IX, Peter Jecza s-a incapatanat sa demoleze aproape toti peretii interiori. "Am fost mereu oamenii spatiilor deschise, pentru ca asa e firea noastra", spune Sorina Jecza.

Nu doar spatiul a fost o problema, ci si rezistenta planseului. Pentru ca parterul nu sustine un simplu etaj, ci cateva tone de opere de arta. "La bloc - isi aminteste sculptorul - vecinii de jos erau speriati. Dupa fiecare noua sculptura adusa, vecinul de la etajul opt striga disperat: "Domnule, o sa cada tavanul pe mine!".

Noua vila a sculptorului, desi are o suprafata echivalenta cu zece apartamente de bloc, nu are un spatiu privat mai mare decat doua garsoniere: o camera si o baie pentru copil si un dormitor si o baie a sotilor. Restul este deschis pentru toti admiratorii artei.



Amfiteatru, galerie si sala de concerte

Investitia in aceasta casa depaseste suma de 150.000 de marci. Banii de care au dispus au fost castigati in mare parte din vanzarea lucrarilor din bronz ale lui Peter Jecza. Casa a fost construita ca structura de firma Braytim, dar interiorul a fost amenajat de mesteri particulari.

Cladirea are patru nivele: la demisol este bucataria, care are iesire in curtea construita dupa modelul unui amfiteatru, parterul asigura spatiul expozitional, la etajul I este galeria de arta, care are o acustica excelenta si poate fi folosita si ca sala de concerte, iar radial, de o parte si de cealalta a galeriei, sunt cele doua apartamente in care locuiesc cei trei membri ai familiei. La mansarda se afla biroul lui Peter Jecza.

Fiecare nivel are 140 de metri patrati.



Mobilierul de la conac

Mobilierul casei este adus de la un vechi conac din Timisoara. El dateaza din perioada interbelica si a fost reconditionat de Peter Jecza. Este un mobilier extrem de interesant, dar fara pretentii pentru acea perioada.

Sorina Jecza spune ca, desi au o casa cat zece apartamente de bloc, nu folosesc decat mobila pe care o aveau in apartamentul lor de la bloc de pe vremuri. ai aceasta pentru ca 90% din spatiu este dedicat lucrarilor sculptorului.

La demisol, toti cei care intra in casa Jecza calca pe o gresie special aleasa pentru a reproduce culoarea pamantului.

La parter se calca pe granit negru labrador care a costat peste 5.000 de DM, iar curtea este pavata cu dale de bazalt. In spatiile de locuit, podeaua camerelor e de lemn, iar in baie se calca pe marmura bronsciata.



Modelul vilei de la Wupperthal

In 1975, Peter Jecza a vizitat o astfel de casa-muzeu la Wupperthal, in Germania. Era o vila construita tot pe patru nivele, in care erau expuse antichitati, opere de arta si sculele unui batran tapiter pe numele sau Roder.

Municipalitatea orasului german tiparise o carte intitulata "Roderhaus", in care vila era descrisa in amanunt. Intors in tara, sculptorul timisorean a adus cartea, iar sotia lui s-a indragostit de casa reprodusa in ilustratii.

"Erau ani in care nu indrazneam sa visez la o astfel de casa. Am rasfoit cartea pana m-am contaminat de ideea ei - marturiseste Sorina. ai, dincolo de bani, pot sa spun ca aceasta casa s-a nascut pur si simplu din dragostea noastra de arta".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO