ZF English

Romanii care nu fura au un handicap

13.03.2001, 00:00 98



"In 1990 ma simteam ca in desert, unde nu era nici o carare, batea vantul si imi dadea nisipul in ochi", isi aminteste Ioan Budeanu, patronul firmei iesene Coseli, despre prima sa tentativa de a pune pe picioare o afacere. In 2000, firma sa a inregistrat, cu numai 30 de angajati, o productivitate de peste un miliard de lei pe cap de salariat.

Dupa Revolutie, prietenii l-au indemnat sa se apuce de taximetrie, unde nu se castiga mult, dar nu era prea mare bataie de cap. Ioan Budeanu spune insa ca dintotdeauna a preferat sa se axeze pe productie, asa ca in acelasi an, dupa numeroase drumuri la banci, a reusit sa incropeasca o mica afacere cu pufuleti.

"Mi-am vandut atunci tot ce aveam mai de pret prin casa: aragazul, frigiderul, mobila si chiar televizorul", afirma Budeanu, care considera acum ca a meritat sa-si asume un risc.

Pentru patronul iesean, fiecare produs are durata lui de viata bine definita, asa ca "epoca pufuletilor" nu avea cum sa dureze prea mult. "Produsele trebuie analizate periodic din punctul de vedere al cererii de pe piata.

Sunt produse care mor si apoi invie, iar altele care se mentin un timp mai indelungat", considera Budeanu, care doi ani mai tarziu a decis ca e momentul sa treaca la altceva.



Un angajat produce de 84 milioane de lei pe luna

Dupa o incercare mai putin reusita in domeniul medicamentelor, firma Coseli revine la productia alimentara. De aceasta data, locul pufuletilor este luat de esente, arome, zahar vanilinat si coloranti alimentari.

Gospodinele din Iasi cunosc de ani buni condimentele si aromele marca Coseli, la ora actuala firma avand peste 250 de produse omologate pentru Uniunea Europeana.

Intr-o incapere alaturata celei in care se realizeaza productia propriu-zisa, o echipa mica si ambitioasa de cercetatori testeaza diverse produse, obtin altele noi sau aduc imbunatatiri celor existente. "Cercetarea este varful de lance in firma Coseli.

Acesti oameni au libertate deplina si, in plus, pot sa obtina orice informatie de pe Internet. Suntem extrem de sensibili la gusturile pietei. Cei carora le vindem produsele noastre au posibilitatea sa faca observatii asupra calitatii, iar unele sugestii au fost luate in considerare", afirma Ioan Budeanu.

El sustine ca, prin numarul ridicat al produselor pe care le creeaza, cercetarea a ajuns cu doi pana la cinci ani inaintea productiei. Cercetatorii realizeaza produsul pilot, dupa care el este testat pe piata.

Daca este primit corespunzator, se trece la productia efectiva. Conducerea firmei Coseli se bazeaza pe principiul ca intr-o afacere nu poti sa progresezi, daca nu ai o gandire de perspectiva.

In topul pe 1999 realizat de Camera de Comert si Industrie Iasi, dat publicitatii la sfarsitul anului trecut, firma Coseli ocupa primul loc in privinta productivitatii, cu 1,017 miliarde de lei anual pe cap de angajat, de cinci ori mai mare decat in cursul anului anterior.

Cu alte cuvinte, un angajat a realizat lunar produse in valoare de 84 milioane de lei, iar Ioan Budeanu crede ca exista sanse ca aceste cifre sa creasca pe parcursul anului 2001.



Angajatii "speciali"

Firma Coseli are numai 30 de angajati, iar jumatate dintre acestia sunt persoane cu handicap. Intrebat cum a ajuns sa aiba incredere in acesti oameni si care este secretul obtinerii unei productivitati record, Ioan Budeanu a prezentat o teorie interesanta.

El a marturisit ca oamenii care au unele probleme de sanatate detin alte calitati care compenseaza aceste defecte, iar de acest lucru s-a convins atunci cand a participat intamplator la o sedinta de masaj facuta de un orb.

"M-a impresionat atat de mult acel om, incat m-am dus imediat la Asociatia Surdo-Mutilor si la Inspectoratul pentru persoanele cu handicap, unde am spus ca am nevoie de oameni pentru angajare", a spus Budeanu. La inceput, Coseli a angajat 15 persoane cu handicap, dupa care a intocmit alte sapte carti de munca.

"De multe ori, am impresia ca firma merge mult mai bine atunci cand sunt plecat in tara sau in strainatate. Angajatii au ajuns la un nivel al corectitudinii care cateodata ma sperie", sustine patronul iesean. Pana acum, firma Coseli nu a fost nevoita sa concedieze nici un om.

Una dintre angajate a plecat recent la Timisoara, unde auzise ca este o viata mai buna, insa la scurt timp a revenit la Iasi si lucreaza din nou la Coseli.

Cei 30 de angajati ai firmei au conditii bune de munca. Incaperile sunt suficient incalzite si sunt dotate cu aparate de radio, iar in plus angajatii au la dispozitie zilnic o ora libera, pe care o petrec intr-o sala special amenajata.

La subsolul cladirii exista un atelier, unde un "meserias" fabrica utilajele necesare productiei. Dupa cum marturiseste Budeanu, majoritatea utilajelor sunt concepute in "atelierul-minune", iar in loc de miliarde de lei, cat ar costa o instalatie sau un aparat nou, firma realizeaza "obiectul muncii" cu numai 300-400 de milioane de lei.



Oportunitati sunt, trebuie doar sa le cauti

Conducerea firmei a urmarit tot timpul diversificarea productiei; in prezent, aici se fabrica placute de frana ecologice pentru automobile. "Este una din marile noastre realizari.

Am obtinut omologarea placutelor de frana dupa standardul ISO-9001 si regulamentul ECE-ONU. Avem, de asemenea, si omologarea din partea Registrului Auto Roman pentru comercializarea acestui produs in cazul oricarui tip de autoturism si autovehicul", sustine Budeanu.

Coseli are relatii de colaborare si productie cu firme din 26 de tari, atat din Vest, cat si din Est. "Sunt o sumedenie de oportunitati de afaceri peste hotare, trebuie numai sa le cauti", marturiseste Ioan Budeanu.

Patronul se declara multumit de rentabilitatea afacerilor lui, dar se plange totusi ca "sistemul in care lucram este greoi, rigid, cu multa birocratie".

Budeanu invoca sumedenia de aprobari necesare la tot pasul, dar si inertia si inflexibilitatea bancilor, la care a si renuntat atunci cand vine vorba de credite. "In Occident, afacerile sunt privite altfel. Acolo, afacerea face legea, nu ca in Romania, unde legea face afacerea.

Statele respective sunt interesate ca prin dezvoltarea afacerilor sa aiba mai multi bani, iar de aici o mai mare prosperitate pentru oameni. Din pacate, va mai trece ceva timp pana vom ajunge sa gandim ca ei", considera Budeanu.

Dincolo de climatul economic mai mult sau mai putin prietenos, firma Coseli are doua proiecte pentru viitorul imediat: deschiderea unei noi fabrici care sa dezvolte productia de aditivi alimentari si a uneia care sa produca masini pentru prelucrarea lemnului, impreuna cu un partener italian.

Cat priveste timpul liber, atat cat mai exista, patronul Budeanu si-l imparte intre lectura si sport. In tinerete a practicat handbalul, dar acum pasiunea lui e tenisul de camp.

Printre lecturile sale se numara, cu precadere, cele legate de domeniul economic. "Trebuie sa stii exact care sunt ultimele noutati in domeniul legislativ, dar sa stii si cum se misca piata. Altfel poti pierde intregul pariu si chiar intreaga afacere", considera Ioan Budeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO