ZF English

Un fost campion vinde aeromodelele care i-au adus medalii

27.02.2001, 00:00 283



"Un om din Tecuci avea un motor/Dar nu i-a folosit la nimic", suna o celebra si mult citata poezie de Mihai Ursachi. In afara de aceste versuri, Tecuciul este cunoscut mai ales prin fabrica producatoare de conserve din legume, prin glumele despre cele doua strazi principale si prin campionii la aeromodelism.

Unul dintre acestia este un caruia motorul invocat in poezie i-a folosit; a inceput o afacere cu scopul de a-si intretine pasiunea de o viata.



Aeromodele contra statii de telecomanda

Desi aducator de glorie sportiva pentru romani, aeromodelismul nu este, in Romania, un sport subventionat, cluburile care isi cumpara materiale pentru micile avioane telecomandate apeland la tot felul de expediente financiare.

Pasionatii de aeromodelism, fosti si actuali campioni sau pur si simplu oameni atinsi de "microb", sunt oameni care, practic, pun la bataie totul si, dupa cum spune un cunoscator al acestei comunitati, a€oisi vand casa sau isi lasa nevestele pentru avioane".

In schimb, portofelul li se subtiaza, iar cluburile carora le apartin ii pot sustine prea putin, pentru ca se confrunta cu aceeasi problema a lipsei banilor.

Fostul sportiv de performanta Tudorel Lungu a fost multiplu campion national la aeromodelism, la individual, si campion balcanic, cu echipa Romaniei. Acum, la 54 de ani, antreneaza juniori la Tecuci.

De la jumatatea lunii decembrie anul trecut, Lungu a lansat pe Internet, in romana si engleza, o oferta de vanzare a unor aeromodele telecomandate.

Dupa cum spune el, oferta cuprinde aeromodele participante la competitii si care au luat medalii. "Marfa", construita si pilotata de Lungu, este fie conceputa dupa planuri originale, fie proiectata chiar de tecucean.

Preturile unui model din oferta variaza de la 800 de dolari (cat costa un Cherokee 25 RC) la 3000 de dolari (cat costa un Bucker Jungmeister 133 RC).

Alte tipuri de aeromodele au preturi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de dolari. Ceea ce este interesant este includerea in pret si a costului perioadei de instruire, pe care o asigura tot fostul campion. Altfel, sustine el, potentialii proprietari, nerabdatori sa foloseasca noua "jucarie", "ar baga avionul in pamant".

Tudorel Lungu a recurs la aceasta idee de afacere, cu cateva luni in urma, de nevoie. Adica din nevoia de bani pentru achizitionarea de noi statii de telecomanda.

Pentru ca nu avea alte posibilitati si cumpararea de telecomenzi era o necesitate, Lungu a decis ca singura cale de a face rost de finantare este vanzarea unor aeromodele, unele de performanta, participante la concursuri. Pretul unei statii de telecomanda - piesa esentiala - ajunge pana la 300 de dolari.

Pana acum, din Romania nu s-a ivit nici un cumparator pentru aeromodelele lui Lungu. A primit un telefon de la un amator autohton, care era interesat de cele mai mic model, Cherokee-ul 25 RC - de 800 de dolari - insa tranzactia nu s-a finalizat inca.

Faptul ca anuntul de pe Internet este si in limba engleza ii da sperante lui Lungu ca, poate, va gasi si straini interesati de o asemenea achzitie.

Lungu crede ca ar putea sa isi vanda rapid aeromodelele telecomandate daca in Romania s-ar organiza un campionat mondial, situatie in care ar iesi cu "competitorii" sai pe aerodrom, unde ar face demonstratii.



Scrisorile "suspecte"

Costul relativ ridicat de vanzare a aeromodelelor se explica prin aceea ca nu numai telecomanda este costisitoare, dar si materialele din care se construieste un aeromodel, cum ar fi fibrele de carbon, rasinile si kevlarul.

El spune ca o telecomanda de calitate este esentiala pentru aeromodelele de acrobatie, care in timpul evolutiilor lor ating viteze de 160 de kilometri pe ora. Statiile de telecomanda folosite in prezent sunt importate din Statele Unite, iar din punct de vedere al conceptiei tehnice sunt vechi de 20 de ani.

Lungu spune, cu un oarecare amuzament, ca "acum douazeci de ani s-a facut primul si ultimul import". Cat despre posibilitatea de a face o afacere in regula, in Romania, din vanzarea de aeromodele, Lungu crede ca este o utopie: "Nu in tara; afara doar daca una dintre firmele mari cu interese in acest domeniu, Graupner sau Robbe, si-ar deschide la noi reprezentante".

Lungu afirma ca a incercat, dupa Revolutie, sa ia legatura cu firmele mentionate, dar timp de cinci-sase ani, scrisorile in care erau prezentate ofertele sale, care contineau si diferite schite de aeromodele, erau returnate nedesfacute: "Unora li se parea ca acolo sunt secrete de stat, cand eu, de fapt, lucrez numai dupa documentatii publice".

Materialele pentru constructia de aeromodele, care se procura in mare masura din afara granitelor, ajung in Romania foarte greu. Lungu spune ca in octombrie anul trecut a trebuit sa faca in Canada o comanda de lemn de balsa si nici dupa cinci luni aceasta "nu s-a intors".

In consecinta, a apelat la prietenii de la Intreprinderea de Avioane Bucuresti, iar acestia, la primul drum, vor aduce in tara pretiosul lemn, cel mai bun pentru constructia anumitor tipuri de aeromodele.



Un campion cu 1,7 milioane de lei salariu

Tudorel Lungu, in varsta de 54 de ani, a fost sportiv legitimat la Clubul Sportiv Universitar Galati, iar acum este instructor de aeromodelism la Clubul Elevilor din Tecuci. Ii antreneaza pe pasionatii de acest sport din clasa intai si "pana se insoara".

A fost campion national de patru ori, la categoriile de aeromodele pe care acum le vinde. Unul dintre actualii lui elevi (el le spune "copii"), Catalin Dorobantu, elev la Liceul Calistrat Hogas, a fost campion mondial la aeromodelism indoor, clasa micromodele, la campionatele desfasurate la salina din Slanic Prahova.

Lungu are o sotie "foarte buna" si doi copii, care au practicat si ei aeromodelismul. Singurul venit personal stabil al lui Tudorel Lungu este salariul de maistru instructor la clubul de elevi - 1,7 milioane de lei.

De aproape treizeci de ani, Lungu antreneaza cate 150-200 de copii pe an, iar clubul din Tecuci are printre primele patru echipe din tara. De multe ori, antrenorul cumpara din banii sai materiale pentru aeromodele sau face barter (modele contra piese de schimb).

Are multi prieteni, iar unul dintre ei, omul de afaceri Cornel Mangalea, vechi coleg de aerodrom, sustine financiar activitatea juniorilor aeromodelisti din Tecuci.

Daca oferta sa de pe Internet nu se va concretiza in vanzari, Tudorel Lungu este hotarat sa mearga la unul dintre campionatele de aeromodele care se organizeaza in Ungaria si sa le vanda acolo, fara sa mai tina la pret. Altfel, la Tecuci este "vreme frumoasa si s-a facut vin bun".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO