ZF Esențial în business

VIDEO ZF Esenţial în business. Dragoş Doroş, Tax Partner, KPMG în România: „Companiile din România trebuie să fie în gardă, luând în calcul faptul că cheltuielile bugetare au crescut foarte mult”

Autor: Ioana Matei

10.06.2019, 16:00 2052

Reprezentanţii firmelor din România trebuie să fie în gardă, în contextul în care cheltuielile bugetare au crescut foarte mult, iar măsuri fiscale precum controversata OUG 114 ar putea să apară în continuare, a spus Dragoş Doroş, Tax Partner în cadrul KPMG în România, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.

„Cheltuielile bugetare au crescut foarte mult - anvelopa salarială în buget - adică cheltuielile cu salariile bugetarilor - era undeva la 6% din PIB, acum câţiva ani, iar acum ponderea a crescut spre 11-12%. O dublare a costurilor cu aparatul de stat înseamnă foarte mult pentru doi ani. Nu s-a dublat numărul de oameni, nu s-a dublat numărul de sarcini, sunt aceiaşi oameni care fac acelaşi lucru. Limita este probabil undeva foarte aproape de suportabilitatea bugetului - dovadă este această ordonanţă 114, care a fost dată din acest motiv din punctul meu de vedere. Dacă vor apărea şi altele? Probabil, nu ştim cum se va închide bugetul. Deocamdată, după cum a declarat Guvernul, încasările, ANAF-ul nu era la aşteptările pe care le avea bugetul. Cu atât mai mult avem nevoie de mai mult business în România, de mai multe companii în România, de deschidere mai mare, ca să putem să avem mai mulţi subiecţi de la care să luăm taxe şi impozite”, a spus Dragoş Doroş.  

El este de părere că în perioada următoare, firmele din România trebuie să fie atente la eventualele modificări fiscale. „Contextul economic este volatil, toată lumea se uită puţin îngrijorată înspre viitor, dar deocamdată proiectele care sunt, vor exista în continuare. Prudenţă, atenţie, s-ar putea să nu se închidă bugetul şi să apară surprize fiscale, dar continuaţi-vă proiectele fiindcă toată lumea are încredere şi avem nevoie de investiţii în România”, avertizează Dragoş Doroş.  

Specialistul observă şi că fiscalitatea din România nu este mare, în contextul unor procente de impozitare relativ reduse.

„Fiscalitatea în România nu este mare, procentele noastre de impozitare sunt mici, elementele care sunt nedeductibile duc acest procent la un nivel real ceva mai mare. Dar, per ansamblu, dacă stăm să gândim că impozitul pe venit este de 10%, e un impozit mic. Dacă că ne gândim că impozitul pe profit e 16%, e mic, e un mediu investiţional foarte bun”, a mai spus Doroş.

Din punctul lui de vedere, sustenabilitatea acestor niveluri este condiţionată de masa de impozitare existentă: „Focul este, din punctul meu de vedere, să creştem masa de impozitare, să avem cât mai multe companii, cât mai multe businessuri”.

Acest lucru poate fi realizat prin transformarea României într-un mediu investiţional foarte bun, obiectiv care nu ţine doar de fiscalitate: „Este vorba şi despre infrastructură, de birocraţia statului, de facilităţile de investire, de cât de atractivă e România pentru a face investiţii. Şi fiscalitatea mică e un element - important - din această ecuaţie - dacă noi o să luăm, de exemplu, şi o să facem, cum se mai discută, impozit progresiv la veniturile salariale sau ale indivizilor, asta nu ar rezolva mare lucru că din masa noastră salarială o bună parte, foarte mare parte, e pe salarii mici.”

Una dintre problemele sesizate de specialist este faptul că nivelul contribuţiilor este acelaşi şi pentru salariile mici, astfel că ar avea sens o năsură care să reducă taxarea până la nivelul salariului mediu. „O astfel de măsură ar uşura şi sarcina antreprenorului care angajează oameni, ar putea să îi dea mai mult teren de a mări salariul pentru oamenii aceia şi ar fi o aşezare logică a sistemului.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO