ZF Esențial în business

VIDEO ZF Esenţial în Business. Loredana Cherecheş, KPMG: Ce facilităţi fiscale oferă statul investitorilor în cercetare - dezvoltare

Autor: Adelina Mihai

03.03.2020, 16:00 12539

România alocă numai 0,5% din PIB cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, în contextul în care în majoritatea statelor din Uniunea Europeană cheltuiala alocată acestui sector este de patru ori mai mare. Deşi s-au deschis din ce în mai multe centre de cercetare-dezvoltare pe plan local, potenţialul sectorului poate fi mult mai bine valorificat, spun specialiştii.

”Există două tipuri de facilităţi pentru acest sector în România, unele legate de impozitul pe profit şi unele privind impozitul pe salarii. La impozitul pe profit, se poate aplica o deducere suplimentară de 50% a cheltuielilor eligibile de cercetare-dezvoltare. La modul simplist, dacă avem cheltuieli de 10 lei, scădem 15 lei şi automat avem un profit impozabil mai mic, şi deci impozit mai mic”, a explicat Loredana Cherecheş, Tax Associate Manager la KPMG, în cadrul celei mai recente ediţii a emisiunii ZF Esenţial în business, realizată de ZF în parteneriat cu firma de audit şi consultanţă fiscală KPMG. Ea a mai spus că o a doua facilitate priveşte scutirea totală de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani. Aceasta se aplică doar firmelor care desfăşoară exclusiv activităţi de inovare sau de cercetare-dezvoltare, şi rezultă în fapt în impozit pe profit zero timp de 10 ani.

În medie, în Europa se cheltuie aproximativ 2% din PIB pentru cercetare-dezvoltare, şi se vrea creşterea acestui procent la 3% până în 2020.

”În România, cheltuielile publice şi private pentru cercetare-dezvoltare sunt de aproximativ 0,5% din PIB, fiind ultima ţară din UE 28 din acest punct de vedere (anterior fiind pe penultimul loc).  Ca o paranteză, Bulgaria este cu 4 locuri în faţă”, a mai spus Loredana Cherecheş.

Ea a mai explicat faptul că facilităţile fiscale oferite de stat pentru acest sector sunt foarte atractive, însă o provocare importantă se referă la claritatea şi uşurinţa de aplicare din punctul de vedere al reglementărilor.

”În legătură cu deducerea suplimentară de 50%, pentru o perioadă de 2 ani de la acordarea dreptului prin lege, nu au existat norme de aplicare. Când s-au publicat în sfârşit normele, acestea nu acopereau toate aspectele necesare privind aplicarea efectivă. Nici modificările ulterioare nu au adus norme care să soluţioneze dilemele practice”, a mai spus Loredana Cherecheş. Ea a mai subliniat faptul că, în legătură cu scutirea totală de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani, aceasta a fost introdusă în lege în ianuarie 2017, dar nici până azi nu există norme de aplicare.

”În plus, aplicarea facilităţilor cere un efort administrativ considerabil pentru întocmirea documentaţiei necesare. Prin urmare, au fost foarte puţine companii care au avut curaj să aplice aceste facilităţi. Totuşi, în ultima perioadă, reglementările sunt mai clare, iar contribuabilii şi consultanţii fiscali au început să capete din ce în ce mai multă experienţă privind aplicarea acestor facilităţi”, a adăugat Loredana Cherecheş.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO