ZF Live

Turcia este cel mai mare furnizor de excedent comercial cu România. Interviu cu Florentina Gheorghe, director Comerţ Exterior INS. Urmăriţi aici înregistrarea emisiunii

Autor: Octavian Calei

14.05.2013, 12:43 1261

Turcia este cel mai mare furnizor de excedent comercial cu România, a arătat Florentina Gheorghe, director Comerţ Exterior de la Institutul Naţional de Statistică, la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro.

Firmele s-au orientat către acele ţări din afara UE care sunt mai puţin afectate de criză. Principalele excedente sunt cu Turcia, Serbia, Algeria, Egipt, Ucraina, Moldova. Turcia importă de la noi deşeuri şi resturi de fontă şi oţel, produse laminate plate şi autoturisme. Cu Turcia avem exporturi de 2,5 mld. euro şi importuri de 1,8 mld. euro, un excedent de 700 de milioane de euro.

„La nivelul trimestrului I avem cel mai mic deficit comercial din ultimii 10 ani”, a spus Florentina Gheorghe.

România a înregistrat în 2012 exporturi de 45 mld. euro şi în jur de 54,7 mld. euro la import, rezultând un deficit de 10 mld. euro.

„La nivelul trimestrului I 2013, ponderea cea mai mare la export o au maşinile şi echipamentele electrice plus produsele manufacturate”, a mai spus directorul de comerţ exterior de la INS.

 
 
 
 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO