ZF Live

VIDEO ZF Live. Nicolae Roşca, Zubu: Turiştii străini aveau nevoie de un portal în care să găsească toate informaţiile despre Capitală

Autor: Alexandra Marcu, Ioana Nita

26.02.2016, 00:05 480

Nicolae Roşca, director de marketing şi vânzări în cadrul unui hotel de 4 stele din centrul Bucureştiului, a investit 10.000 de euro într-un portal dedicat turiştilor în care sunt reunite o serie de informaţii, precum atracţii tu­ristice din oraş, cluburi, restaurante sau parcuri. Pagina de internet, numită zubu.ro, poate fi accesată atât de pe telefonul mobil, cât şi de pe tabletele instalate în holurile a 11 hoteluri de trei, patru sau cinci stele din Capitală.

 „Am conceput acest dispozitiv (pentru recepţiile hotelurilor –n.red.) pentru ca turiştii să aibă un sprijin pe partea de informaţii, să ştie ce pot face în Bucureşti. L-am lansat anul acesta”, a spus Nicolae Roşca, fondatorul Zubu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Site-ul înglobează diverse informaţii pre­cum o scurtă descriere a oraşului, atracţiile tu­ris­tice de aici şi locuri unde pot mânca sau petrece turiştii timpul liber. „Interfaţa dispo­ziti­vu­lui de pe hol este uşor de folosit, iar turistul îşi ia infor­maţiile de care are nevoie”, a completat acesta.

Zubu colaborează cu câţiva parteneri care îşi fac reclamă prin intermediul site-ului, aceştia promovându-şi localurile. „Businessul nu este conceput ca să câştigăm din partea hotelurilor, ci din partea partenerilor care se promovează prin intermediul nostru.”

Ţinta start-up-ului Zubu pentru anul acesta este să ajungă la pragul de rentabilitate. Dispozitivele instalat în holurile hotelurilor sunt alcătuite dintr-o tabletă şi un suport cu picior pentru aceasta. Un suport costă circa 250 de euro, la care se adaugă şi costul tabletei.

„Tableta este alimentată autonom şi nu necesită întreţinere. Se actualizează de pe internet.” Roşca spune că site-ul este disponibil în limba română, engleză, franceză şi italiană. 

„Turistul ştie dinainte cât timp face pe jos sau cu maşina până ajunge undeva. Pagina poate fi accesată şi de pe mobil”.

Platforma Zubu nu este disponibilă însă şi ca aplicaţie pe mobil, fiindcă turiştii străini sunt re­ticenţi în ceea ce priveşte descărcarea unor apli­caţii noi atunci când ajung în altă ţară, po­trivit lui Roşca. Astfel, el a decis să dezvolte doar aplicaţia web prin intermediul căreia tu­riş­tii să aibă la dispoziţie toate informaţiile de care au nevoie atunci când vizitează o ţară străină.

Localurile vor avea cu 50% mai puţini clienţi după intrarea în vigoare a legii anti-fumat

Conceptul pe care se bazează Zubu este unul inovativ, fiind o parte integrată în recepţia unui hotel.

 „Momentul în care am pus în aplicare implementarea proiectului a venit odată cu cele trei legi care au zdruncinat lumea pe partea de HoReCa: legea cu reabilitarea centrului istoric, aprobarea de la ISU şi legea fumatului”, a punctat Roşca la ZF Live.

El a spus că barurile îşi vor înjumătăţi numărul de clienţi odată cu intrarea în vigoare a legii anti-fumat. „Unii se aşteaptă la o scădere de 50% din cauza asta. Restaurantele vor pierde clienţi, dar vor rămâne deschise”.

În ceea ce priveşte numărul de turişti din 2015, acesta spune că vara trecută a sesizat o creştere semnificativă a celor care au venit în România să se relaxeze. Însă, aplicarea celor trei legi, o să aibă impact şi asupra turiştilor, mai ales că numărul restaurantelor s-a redus din cauza lipsei autorizaţiilor de la ISU. „A crescut numărul de turişti pentru că urmează trendul din Europa de Vest, vor să meargă într-un centru istoric cochet, amenajat, cu posibilităţi de petrecere a timpului liber în siguranţă”, a spus el.

Referitor la atracţiile turistice din Bucureşti, Roşca spune că recomandă Casa Poporului, Muzeul Satului şi Parcul Cişmigiu sau Herăstrău. El vrea să extindă proiectul zubu.ro şi în alte oraşe din ţară precum Constanţa, Timişoara, Cluj şi Braşov.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO