ZF Live

ZF Live. Adrian Vascu, senior partner, Veridio: Pachetul de taxe pe care vrea să-l introducă guvernul Ciolacu va prelungi blocajul pieţei imobiliare. Oamenii vor căuta soluţii în zona gri sau neagră, iar astfel, statul va pierde bani

Autor: Alexandra Matei

10.08.2023, 07:35 5766

♦ Printre propunerile Guvernului Ciolacu se numără majorarea TVA-ului pentru vânzările de apartamente noi, de la 5% la 9% pentru apartamentele până în 120.000 de euro, iar pentru cele care depăşesc acest prag, până la 19%, introducerea unei taxe de 5% din tranzacţiile apartamentelor noi la prima vânzare şi a unui impozit suplimentar pe proprietate de 1%, pentru acele proprietăţi care, cumulat, depăşesc 500.000 de euro.

Guvernul Ciolacu vrea să introducă noi taxe, iar câteva dintre ele vizează direct piaţa imobiliară. Însă, consideră Adrian Vascu, senior partner în cadrul companiei de consultanţă Veridio, aceste propuneri nu vor face decât să prelungească blocajul pieţei imobiliare.

Printre ele se numără majorarea TVA-ului pentru vânzările de apartamente noi, de la 5% la 9% pentru apartamentele până în 120.000 de euro, iar pentru cele care depăşesc acest prag, până la 19%, introducerea unei taxe de 5% din tranzacţiile apartamentelor noi la prima vânzare şi a unui impozit suplimentar pe proprietate de 1%, pentru acele proprietăţi care, cumulat, depăşesc 500.000 de euro.

„Aceste măsuri vor prelungi blocajul pieţe imobiliare. Băncile dau credite, dar trebuie să aibă cui. Pentru a lua un credit trebuie să justifici cu veniturile tale capacitatea de a rambursa acel credit. Deoarece dobânzile sunt mai ridicate acum, veniturile ajung pentru a dimensiona un credit mai redus. Piaţa imobiliară este blocată, fără să scadă preţurile, lumea aşteaptă, iar rentabilităţile dezvoltatorilor se erodează. Oamenii încep să nu mai aibă bani. Dacă statul vrea să ajute bugetul, atunci trebuie să ajute oamenii să se conformeze voluntar la taxe. Altfel, îi va împinge să caute soluţii în zona gri sau neagră şi va ajunge să piardă bani”, a spus el la emisiunea online de business ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO