ZF News

Carlsberg doreşte o clauză de răscumpărare, pe măsură ce se apropie de retragerea din Rusia

Carlsberg doreşte o clauză de răscumpărare, pe...

Autor: Daniel Belu

11.02.2023, 07:31 2105

Carlsberg vrea să introducă o clauză de răscumpărare la vânzarea afaceri din Rusia, care ar oferi celui de-al treilea mare producător de bere din lume o modalitate de a reveni în cele din urmă în ţară, conform Financial Times.

Cees 't Hart, directorul executiv al producătorului danez de bere, a declarat pentru Financial Times că Carlsberg părăseşte Rusia "cu totul" şi că speră că un acord de vânzare va fi încheiat până la sfârşitul lunii iunie.

Dar şeful Carlsberg a declarat că a dorit să le ofere succesorilor săi şansa de a se întoarce în Rusia dacă ţara va lua o "altă direcţie", lucru la care nu se aşteaptă pentru cel puţin 10-15 ani.

La apogeu, Rusia a reprezentat mai mult de jumătate din profiturile şi vânzările Carlsberg, după ce compania a făcut un mare pariu pe această piaţă în anii 2000. Dar o succesiune de probleme cauzate de restricţiile privind locul de vânzare a berii şi modul în care aceasta putea fi promovată au făcut ca Rusia să reprezinte acum doar 10% din vânzări şi 5% din profiturile grupului.

La scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie, Carlsberg a declarat că va părăsi ţara, dar nu a dezvăluit cu cine poartă discuţii pentru vânzare.

Procesul de separare a operaţiunilor din Rusia de restul Carlsberg, s-a dovedit mai complexă decât presupunea, dar că speră să ajungă la un acord de vânzare până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru.

"Liderii de afaceri nu trebuie să se uite doar la anul viitor şi la anul următor. Sunt plătiţi, de asemenea, să se uite la viitorul îndepărtat. La o companie precum Carlsberg, care are 175 de ani, aş vrea să iau decizii care, peste 10, 20, 30 de ani, succesorul succesorului succesorului succesorului succesorului succesorului să aibă, de asemenea, diferite opţiuni", a declarat Hart în cadrul interviului.

El a adăugat: "Dacă Rusia este o ţară diferită peste 10 sau 20 de ani, sperăm să avem ocazia să ne întoarcem. Nu văd că ne vom întoarce în viitorul apropiat. Poate că peste 10 sau 15 ani este un alt considerent, dar depinde de multe aspecte diferite."

Comentariile lui Hart vin în contextul în care tot mai multe companii occidentale sunt analizate cu atenţie sporită în ceea ce priveşte faptul că au rămas în Rusia, deşi au jurat să plece.

Ca parte a procesului de vânzare, producătorul danez de bere va analiza posibilitatea de a acorda licenţe noului proprietar pentru multe dintre cele mai cunoscute mărci internaţionale ale sale, cum ar fi Tuborg, 1664 şi cidrul Somersby, dar nu şi pentru marca Carlsberg. Acesta nu va primi venituri viitoare din această licenţiere, ci doar ca parte a vânzării, a subliniat Hart.

"Este un fel de situaţie fără ieşire. Dacă am scos mărcile internaţionale, nu poate fi vândută. Atunci ar fi naţionalizată. Dar dacă facem licenţierea, am putea avea parte de critici din partea lumii exterioare", a adăugat Hart.

Anterior, marţi, Carlsberg a avertizat că vânzările de bere din acest an vor fi afectate de preţurile mai mari şi de o posibilă reducere a profiturilor.

Grupul danez a declarat că, deşi berea "a fost, din punct de vedere istoric, o categorie de consumatori rezistentă", creşterile mari de preţ necesare pentru a compensa creşterea costurilor şi nivelurile încă ridicate ale inflaţiei vor afecta vânzările, în special în Europa.

Profitul său operaţional din acest an ar putea scădea cu până la 5% sau creşte cu până la 5%, a adăugat compania.

În rezultatele sale anuale publicate marţi, Carlsberg a raportat o creştere de 17% a veniturilor, până la 70,3 miliarde de coroane daneze (10,1 miliarde de dolari), cea mai mare creştere din cel puţin un deceniu, în condiţiile în care compania şi-a continuat recuperarea după pandemie. Profitul operaţional a crescut cu 13%, ajungând la 10,7 miliarde de coroane daneze.

Hart a declarat că Carlsberg va trebui să majoreze preţurile cu aproape 10% în acest an pentru a compensa o creştere a costurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO