ZF News

INS: Salariul mediu net a crescut în iunie la 2078 lei, cu un vârf de 5295 lei în tehnologia informaţiei

INS: Salariul mediu net a crescut în iunie la 2078 lei,...

Autor: Departamentul Economic

08.08.2016, 10:36 936

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2874 lei, cu un plus de 0,7%, iar raportat la inflaţie creşterea a fost de 0,9%, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Salariul mediu a crescut în majoritatea activităţilor ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichete de masă sau tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în zona fabricării băuturilor (14,5%), în activităţi de editare, transporturi pe apă, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (între 10,0% şi 12,5%), precum şi în telecomunicaţii, fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente (între 6% şi 8%).

În acelaşi timp, scăderi au fost determinate de acordarea în luna mai de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor din tutun, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică (între 3% şi 5%)

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţia publică (0,2%), respectiv uşoare scăderi în învăţământ (-0,7%) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,4%).

Comparativ cu luna iunie a anului precedent, salariul mediu net pe economie a crescut cu 14,3%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 115,1%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 158,3%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2016.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO