ZF Transilvania

Afacerile distribuitorului de ţigări Punctual Comimpex, controlat de antreprenorul Vasile Mureşan din Cluj-Napoca, au crescut cu 14,9% în primele nouă luni din 2023, ajungând la 794 mil. lei

Afacerile distribuitorului de ţigări Punctual Comimpex,...

Autor: Laurentiu Cotu

23.11.2023, 15:57 144

Punctual Comimpex din Cluj-Napoca, o afacere activă în domeniul distribuţiei de ţigări, deţinută de antreprenorul Vasile Mureşan, a finalizat primele nouă luni din acest an cu o cifră de afaceri de 794 mil. lei (160,4 mil. euro), în creştere cu 14,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit informaţiilor transmise de companie. Distribuitorul clujean de ţigarete estimează că va încheia anul în curs cu afaceri de 1,06 mld. lei (aproximativ 213 mil. euro). Punctual Comimpex se află printre cele mai mari 100 de companii controlate de antreprenori români, potrivit clasamentului realizat de ZF.

’’Piaţa de ţigarete convenţionale a avut o creştere de 1% în primele 9 luni ale anului 2023 comparativ cu anul 2022, cu o migrare a consumatorilor în segmentul de preţ low şi superlow <mai ieftin>, iar piaţa tutunului încălzit a crescut cu peste 35% faţă de anul trecut, depăşind pragul de 8% din total volume produse din tutun. Estimările noastre pentru următoarea perioadă de timp sunt că va continua trendul de creştere a segmentului de ţigări <mai ieftine> datorită modificărilor de preţ din anul 2024, corelate cu scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor, în detrimentul celorlalte segmente de preţ <mid, premium şi super premium>. Va creşte în continuare categoria produselor din tutun încălzit şi a produselor de vapat’’, a declarat pentru ZF Transilvania Silviu Fleşariu, administratorul companiei Punctual Comimpex.

Sediul companiei se află în Cluj-Napoca, iar punctele de lucru sunt în judeţele Alba, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Constanţa, Salaj, Satu Mare, Maramureş şi Mureş. Furnizorii sunt companiile producătoare şi im­por­tatoare de ţigarete din România BAT, JTI, Interbrands Orbico( Philip Morris International & KT International), Imperial Tobacco Distribution, HTS Hongta, iar clienţii provin în principal din mediul rural, din zona ariei proprii de distribuţie. În 2018 a fost înfiinţată o divizie de distribuţie de băuturi în cadrul companiei Punctual Comimpex, prin preluarea unei alte firme din cadrul grupului, care îşi desfăşoară activitatea pe raza judeţului Cluj. Compania a investit anul acesta peste 1 mil. lei în înnoirea flotei auto şi în sistemul IT, ajungând în prezent la 132 de angajaţi. Punctual Comimpex a fost înfiinţată în anul 1993 la Cluj-Napoca şi este deţinută de omul de afaceri Vasile Mureşan.

Sectorul distribuţiei de bunuri de larg consum se ridică la peste 10 miliarde de lei, conform estimărilor ZF. Principalii jucători de pe piaţă sunt Aquila, Interbrands, Ma­cro­mex, Punctual Comimpex şi Amigo & Intercost. România este al treilea cel mai mare producător de ţigări din Uniunea Europeană, după Germania şi Polonia.

laurenţiu.cotu@zf.ro

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO