ZF Transilvania

Bega Minerale Industriale: Cererea pentru materialele de constructii scade rapid

Bega Minerale Industriale: Cererea pentru materialele de constructii scade rapid
26.05.2009, 17:46 63

Conducerea companiei Bega Minerale Industriale, care face parte din grupul Bega, controlat de Marius si Emil Cristescu, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 7,4 mil. euro (peste 30,77 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 26% in euro si 12% in lei fata de anul trecut.

Compania a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 10 mil. euro (35 mil. lei), valoare aproape similara cu cea realizata in 2007. La inceputul anului 2008, conducerea companiei Bega Minerale Industriale prognoza pentru anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 15 mil. euro (54,5 mil. lei), in crestere cu 56% fata de anul 2007.
„Scaderea accentuata a cererii pentru materialele de constructii influenteaza si afacerile companiei noastre, astfel ca mizam in acest an pe o scadere a vanzarilor fata de 2008. In ceea ce priveste situatia angajatilor companiei noastre, am recurs la redimensionarea structurii de personal prin externalizarea unor activitati, astfel ca in prezent dispunem de 320 de angajati’’, a declarat pentru ZF Mihaly Terez, contabil-sef in cadrul companiei Bega Minerale Industriale. Potrivit reprezentantilor companiei, pe fondul crizei financiare din piata imobiliara, vanzarile de mortar, nisip si alte materii prime specifice au intrat pe o panta descendenta inca de anul trecut.
„Conjunctura actuala are o influenta negativa asupra tuturor companiilor care isi desfasoara activitatea atat pe plan intern, cat si international, compania noastra fiind si ea afectata de aceasta criza financiara’’, a spus Mihaly Terez.
Anul trecut, compania clujeana a finalizat o investitie in valoare de 1,3 milioane de euro in constructia unei fabrici de adezivi pentru gresie, faianta si polistiren in localitatea Aghiresu, judetul Cluj. Fabrica de la Aghiresu va avea o capacitate de productie de 80.000 de tone pe an.
Conform oficialilor companiei clujene, decizia de a deschide o noua fabrica in zona Aghiresu a fost luata tinandu-se cont de faptul ca materia prima pentru mortar este nisipul, aceasta investitie fiind o continuare fireasca a procesului desfasurat aici.
Tot in 2008, compania a mai investit doua milioane de euro in achizitionarea de utilaje de cariera, excavatoare, autobasculante, buldozere, incarcatoare frontale, iar in curs de derulare se afla un alt proiect de achizitionare a doua instalatii pentru producerea sapelor si pardoselilor industriale, proiect in valoare de 600.000 de euro.
„La punctul de lucru din localitatea Aghiresu, judetul Cluj, intentionam sa construim in perioada urmatoare de timp o fabrica de tigla ceramica, aceasta investitie fiind conditionata in principal de racordarea localitatii la reteaua de gaz metan. Avem in plan totodata constructia si finalizarea unei fabrici de producere a pulberilor pentru pardoseli industriale in localitatea Faget, judetul Timis, precum si finalizarea fabricii de productie a pardoselilor ceramice de la Chizatau’’, a spus Mihaly Terez.
La inceputul acestui an, conducerea companiei anunta ca printre planurile de investitii si dezvoltare ale firmei Bega Minerale Industriale din acest an se afla si punerea in functiune a unei instalatii pentru procesul tehnologic al argilelor la punctul de lucru din localitatea Suncuius, judetul Bihor.
Intreaga productie realizata la Aghiresu este livrata in momentul de fata pe piata autohtona, conducerea companiei intentionand ca in viitor sa comercializeze mortar si adezivi si pe pietele externe, in tarile vecine. Compania clujeana desfasoara activitati de extractie in cadrul a sase puncte de lucru in Aghiresu, Faget, Suncuius, Gurasarda, Timisoara si Orsova. Bega Minerale Industriale extrage, prelucreaza si comercializeaza produse din marmura, teracota, cuarturi si bazalt si face parte din grupul Bega.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO