ZF Transilvania

Belgienii de la Carmeuse au ajuns la afaceri de 230,5 mil. lei şi profit net de 26 mil. lei în 2021 pe piaţa locală

Belgienii de la Carmeuse au ajuns la afaceri de 230,5...

Autor: Laurentiu Cotu

25.07.2022, 15:41 151

Compania belgiană Carmeuse Holding, care deţine pe piaţa locală trei fabrici în care produce var, a raportat pentru anul 2021 o cifră de afaceri de 230,5 mil. lei (46,8 mil. euro), în creştere cu 13% faţă de anul anterior, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului Finanţelor. Compania a realizat anul trecut un profit net de 26 mil. lei (5,3 mil. euro), în scădere cu aproximativ 28% faţă de anul precedent, când Carmeuse Holding a avut un câştig net de circa 36,2 mil. lei (7,5 mil. euro), conform datelor publice. Compania a ajuns anul trecut la un număr mediu de 193 de angajaţi.

Carmeuse a in­trat pe piaţa locală în anul 1999, iar în prezent deţine trei fa­brici de var la Câmpulung Mus­cel, Deva şi Fieni, şi sediul admi­nis­trativ la Braşov, potrivit site-ului com­paniei. În 2007, Car­meuse a achizi­ţio­nat şi o carieră de calcar cu o su­pra­faţă de 32 de hectare, în locali­tatea Pojoga, jude­ţul Hunedoara, un­de se produc dife­ri­te sortimente de calcar. Varul este folosit atât în construcţii, ca liant pentru realizarea mortarelor şi betoanelor pe şantier, cât şi în domenii precum agricultură, pentru fertilizarea solurilor, tratarea pomilor sau în prelucrarea industrială (metalurgie, industrie chimică, procesarea ţiţeiului).

Pe piaţa locală de var, Carmeuse concurează cu companii precum Celco (a verilor Ion şi Nicolae Duşu, cu o fabrică în Constanţa) sau Simcor Var, parte a grupului Macon (cu o fabrică în Târgu Jiu). În această piaţă există şi un sector al productorilor captivi, adică acei producători care fac var doar pentru consumul propriu, în scopul propriilor activităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO