ZF Transilvania

Catel curat, caut camera de inchiriat la hotel de 4 (pete)

20.07.2005, 20:13 116

Orice idee, cat de nastrusnica ar fi ea, poate fi o afacere buna daca aduce profit. Iar o afacere poate aduce castig, daca are piata. Poate parea curios, dar in Bihor exista clienti chiar si pentru un hotel destinat celui mai bun prieten al omului, cainele de lux. Prima pensiune canina din Bihor ofera clientilor patrupezi casa, masa si... piscina.

Viata de caine?! Iata o expresie care musai trebuie revazuta. Cel putin din perspectiva cainilor care ajung sa locuiasca la "Semper fidelis". Asa cum spune si denumirea micii afaceri a familiei Sandor, clientii care au trecut cel putin o data pe acolo vor ramane "intotdeauna fideli" casei lor adoptive.



Pensiune de apartament

Lui Andrei Sandor i-au placut cainii de cand se stie. Asa stand lucrurile, tanarul inginer zootehnist si-a pus pasiunea la treaba. Totul a inceput cu o mica pensiune canina, infiintata chiar in apartamentul parintilor. "A fost uneori greu. Stiti cum e la bloc, spatiu putin, vecini... Noroc ca aveam o terasa destul de mare". Cum insa numarul clientilor care ii cereau sa se ocupe de dresajul favoritilor lor crestea, s-a gandit sa ofere "servicii integrate". Asa a luat fiinta, pe domeniul familiei din satul Berechiu, prima pensiune canina din Bihor. "Aici ma pot ocupa de fiecare caine in parte. Dresaj, cazare, masa, recuperare post-operatorie, pregatire si transport la competitii, consiliere"...



Ham, ham... taxi, liber?!

Fiindca adesea cainii nu sunt acceptati in taxiuri, Andrei si-a facut din masina personala "Dog Taxi". "Omul suna si ii ducem, pe caine si stapan, oriunde: la medic, la monta, la plimbare chiar". Pe cateva sute de metri patrati Andrei, impreuna cu tatal si logodnica lui, si-au cladit o afacere extinsa. O hala cu boxe pentru cazare, o curte pentru "instructie" si chiar un bazin in care cainii inoata, pentru recuperarea post-operatorie. "Fiecare caine face zilnic doua antrenamente de cate o jumatate de ora, plus plimbarea obligatorie". Acum, Andrei are doar trei chiriasi. O catelusa adusa de stapani, pentru socializare, fiindca e agresiva cu alti caini, un metis, Blondu'', care trebuie dezobisnuit sa mai sara peste garduri, si Cris, un ciobanesc romanesc care trebuie invatat sa imparta, in conditii de siguranta, casa alaturi de cei doi copii pe care ii au stapanii lui. Cat un urs, Cris e acum bland ca o mielusica. "Sa-l fi vazut cand a venit! Rupea lantul!". Acum, dupa ce Andrei l-a invatat ca nu e voie sa se ridice pe picioarele de dinapoi si sa sara in gatul oamenilor, nu mai face asta nici macar la comanda dresorului. Pentru a le ilustra progresele, cainii sunt filmati in diferite etape ale dresajului. Imaginile sunt apoi predate stapanilor.



Catei de paza la caini

"Cu ploile astea n-a prea plecat inca lumea in concedii, dar acusi incepe sezonul. La Revelion am avut 11 caini", povesteste Andrei. Oradeanul e mandru de faptul ca pensiunii lui i-a mers vestea prin toata tara. Spune ca a avut "oaspeti" veniti si din Salaj, Cluj, Suceava, Constanta, ba chiar si din Olanda. "Romanii erau familii plecate in vacante spre vest, care isi lasau cainii la mine. Olandezii venisera cu afaceri in Romania si mi-au lasat cei doi dogi ai lor, vreo doua luni de zile, pana si-au gasit o casa". Pe langa cainii de rasa, la pensiunea lui Andrei locuiesc, cu statut permanent, si patru maidanezi (foto). "I-am adunat din sat. Dingo a stat doua zile spanzurat intr-un lat, pe Negru l-a impuscat un vanator, iar pe George, care e un ciobanesc german destul de reusit, mi l-au lasat, dintr-o masina, aici, la poarta". Pentru ca au gasit adapost la pensiunea lui Andrei, cei patru fosi vagabonzi presteaza ireprosabile servicii de paza. Astfel, hotelul cainilor e pazit cu... caini.



Clienti de rasa

Andrei a lucrat cu caini din lumea buna a Bihorului. Dresorul oradean spune ca Ioan si Viorel Micula sunt mari iubitori de caini. Nici nu mai tine minte cati patrupezi au cei doi oameni de afaceri, "un ciobanesc german, un dalmatian, un labrador...". Acum, Andrei lucreaza pentru viceprimarul oradean Mihai Groza. Are de dresat ciobanescul german care pazeste casa edilului. Fostul inspector general scolar, Ioan Seres, are un saint-bernard educat si el de Andrei. Chiar si unul dintre actualii ministri bihoreni i-a fost client. Demnitarul guvernamental, al carui nume nu vrea sa-l dezvaluie, dar e usor de ghicit, avea - spune Andrei - "doi rotweilleri foarte fiorosi".



Cazare, masa si dresaj

Pretul standard platit de stapan pentru o zi petrecuta de cainele sau la pensiunea canina de la Berechiu e de 3 euro. In el sunt incluse transportul, cazarea, masa, plimbarea, toaletarea cainelui. Pentru "sejururi" mai indelungate pretul e negociabil, putand fi redus pana la 1,5 euro pe zi. Dresajul e alta socoteala. Lectiile de baza sau dresajul de disciplina costa intre 100 si 150 euro, in functie de rasa si aptitudini individuale. Pentru dresajul specific (paza, aparare, vanatoare etc.) preturile sunt diferite, in functie de complexitatea pregatirii. In fosta pensiune de apartament, Andrei a deschis acum o "gradinita". Pentru sume ce variaza intre 120.000 si 180.000 de lei vechi pe zi, cainii cu stapani foarte ocupati pot sta aici de dimineata pana seara, bucurandu-se de hrana si plimbare. Testarea catelusilor inainte de dresaj si consilierea permanenta a clientilor sunt gratuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO