ZF Transilvania

Cinci domni respectabili au renuntat la limuzine si au pornit pe biciclete prin Transilvania

14.09.2004, 00:00 63



Cativa oameni de afaceri straini care desfasoara activitati in Europa Centrala si de Est au schimbat in perioada 10-13 septembrie fotoliul din sala de sedinte cu o bicicleta si au parcurs 1.750 de kilometri intr-un tur al Transilvaniei. Scopul lor nu a fost unul de recreere, ci unul filantropic. Cei cinci au facut turul oraselor Transilvaniei pe biciclete intr-o actiune caritabila, finalitatea actiunii lor fiind de a strange 60.000 de euro, bani ce au fost donati unor centre din Romania si Ungaria.



Startul in turul Transilvaniei s-a luat vineri, 10 septembrie din Marghita, un oras din nordul judetului Bihor, dupa ce oamenii de afaceri au vizitat un cuplu care si-a petrecut ultimii 12 ani lucrand alaturi de localnici si impreuna cu voluntari internationali pentru a oferi o viata mai buna copiilor abandonati. In Marghita, biciclistii au mai vizitat si "casa de tranzit" in care cativa dintre acesti tineri traiesc acum, precum si un centru unde invata sa se perfectioneze intr-o meserie. Prima oprire a fost facuta in Cluj, la Centrul "Daniel" din Floresti. Infiintat in anul 2000, centrul are 6 angajati (psiholog, bucatar) si are in ingrijire 9 tineri care au crescut in orfelinate si la 18 ani nu au avut un viitor cert. Ei sunt ajutati sa isi gaseasca o slujba, sa invete o meserie si sa se integreze in societate, tipul de centru incadrandu- se intre cel familial si institutional. Majoritatea celor cazati in Centru au reusit sa isi gaseasca locuri de munca stabile in afara organizatiei. Dupa aproape doua zile de pedalat, afaceristii s-au oprit duminica la Timisoara, unde au vizitat locatia propusa pentru ridicarea unei noi clinici timisorene pentru copiii care sufera de HIV/SIDA. Ultima zi de tur a fost dedicata proiectului "Dupa orele de scoala", derulat in Jimbolia. Aici functioneaza un centru de succes care ofera supraveghere la efectuarea temelor pentru acasa, jocuri, activitat i manuale si proiecte culturale pentru copiii dezavantajati din punct de vedere social. Toate aceste centre sau proiecte functioneaza cu sprijinul asociatiei Blythswood Care, o organizatie scotiana de binefacere care activeaza si in alte 13 tari din Europa de Est (Albania, Armenia, Bosnia, Bulgaria, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Romania, Rusia, Serbia, Turcia si Ucraina).





Problemele unora, responsabilitatea tuturor



"AM ales Romania pentru ca ne-am gandit la orfanidin tara voastra. Ca eforturile de integrare in UE sa fie reusite, e nevoie ca problema lor sa fie rezolvata", spune Alistair McLeish, unul dintre cei cinci biciclis ti, fondatorul agentiei de comunicare pentru Europa Centrala si de Est, Mmd Public Relations. Completarea vine de la companionul sau "Ca om de afaceri, ai o responsabilitate. Trebuie sa iti pese de ceilati si sa ii ajuti daca poti", spune el. Printre beneficiarii din Romania ai acestei ini- tiative se numara Centrul "Daniel" din Floresti ? judetul Cluj, care le ofera copiilor ce au trecut prin sistemul de orfelinat o locuinta si ajutor in a-si gasi locuri de munca stabile, si proiectul "Dupa orele de scoala", din Jimbolia - Timisoara, care este un program dedicat intervalului de timp petrecut dupa orele de scoala de catre copiii dezavantajati din punct de vedere social. Pe langa sustinerea viitoarei clinici de tratament pentru copiii afectati de HIV/SIDA, din Timisoara, unul dintre beneficiarii din Ungaria este proiectul "Way In" al Armatei Salva rii, care reintegreaza in societatea maghiara persoanele fara adapost.





Putem sa schimbam lumea



"NOI suntem privilegiati. Avem o casa mare, masini, tot ce ne dorim. Am demarat aceasta actiune caritabila pentru ca vrem sa facem ceva pentru cei care nu au fost asa norocos i ca noi. Ceva mai mult decat doar sa semnam un cec", explica inedita actiune Michael Ward. Cei cinci oameni de afaceri au strans fondurile apeland la marile companii din Europa de Est. Principalul sponsor al acestei curse au fost LNM Holding - al doilea grup ca marime din industria mondiala a siderurgiei, care a investit sume considerabile in Europa Centrala si de Est. "In afacerea noastra, noi nu investim doar in combinate siderurgice, ci si in comunitatile locale, urmarind o mare diversitate de domenii, de la educatie si sanatate la arte si sport", a spus Nicola Davidson, General Manager Communications, LNM Group. Astra Zeneca, una dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, este celalalt sponsor important. Compania are si un reprezentant in actiune: Eric Terhaerdt, managerul pe Europa de Est. Cel de-al patrulea afacerist din actiune este Charles Taylor, directorul general al companiei Cushman & Wakefield Healey & Baker, o importanta firma britanica de consultanta imobiliara.





Progresul Romaniei



Cei patru afaceristi au vizitat, prin aceasta actiune, pentru prima data Romania. In schimb, scotianul Kenneth MacKennzie, cel de-al cincilea participant, a vizitat an de an Romania, din 1997. "Am venit anual cu volunari din cadrul asociatiei Blythswood Care, pentru a da o mana de ajutor in centrele de plasament. Pot sa spun ca din ?97 pana in 2004, Romania a facut progrese extraordinare, de exemplu prin repararea drumurilor si modificarea institutionalizarii orfanilor", spune Kenneth MacKennzie, care este preot prezbiterian. Unul dintre centrele care au fost infiintate cu sprijinul preotului Kenneth MacKennzie este si Centrul "Daniel" din Floresti, unde biciclistii au ajuns vineri, 10 septembrie. Centrul are in ingrijire 9 tineri care au crescut in orfelinate si la 18 ani nu au avut un viitor cert. Povestile baietilor au ceva in comun. "Cei mai multi au fost abandonat i. Desi isi cunosc parintii, nu au incredere in ei", spune Balazs Csiszer, directorul Centrului. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO