ZF Transilvania

Clujul, oras cu cinci hoteluri de cinci stele

Clujul, oras cu cinci hoteluri de cinci stele

4,5 mil. euro valoarea investitiei pentru hotelul de cinci stele Opera Plaza, inaugurat in 2006.

05.04.2009, 16:40 1145

Unii investitori considera ca municipiul Cluj-Napoca prezinta inca un potential important pentru constructia hotelurilor de cinci stele, in timp ce altii afirma ca trendul pietei este spre unitatile cu 2-3 stele. In momentul de fata, in Cluj exista in total 72 de unitati de cazare, dintre care 50 sunt hoteluri si 22 de pensiuni, care insumeaza in total 2.300 de camere. Din totalul unitatilor de cazare clujene, acum exista un singur hotel de cinci stele, Opera Plaza, hotel inaugurat in 2006 in urma unei investitii de peste 4,5 milioane de euro.

Primele efecte ale crizei financiare au fost simtite pe piata hoteliera clujeana inca de la finele anului trecut, aceasta generand diminuari semnificative ale veniturilor incasate de hotelieri, scaderi cuprinse intre 10% si 20%. In primele doua luni ale acestui an, recesiunea economica a dus la inchiderea a doua unitati de cazare din judetul Cluj cu o capacitate de 15-20 de camere fiecare.
Cu toate ca piata hoteliera locala pare sa sufere din cauza crizei financiare, conducerea Grand Hotel Italia, companie care realizeaza la Cluj o investitie de peste 40 de milioane de euro pentru construirea unui 40 mil. euro valoarea investitiei pentru realizarea hotelului de cinci stele Grand Hotel, inaugurare in 2010.hotel de cinci stele in cartierul Buna Ziua, a anuntat recent ca proiectul va fi gata conform termenului, in luna aprilie a anului 2010.
„Suntem in termen cu constructia si acum lucram la etajul opt. Pana in momentul de fata, criza nu ne-a afectat in niciun fel, astfel ca suntem increzatori ca vom finaliza proiectul Grand Hotel de la Cluj in luna aprilie a anului viitor, asa cum prevede contractul. Momentan, asteptam sa fie efectuate cateva modificari pentru a putea continua mai bine cu lucrarile", a declarat pentru ZF Transilvania Tudor Popescu, directorul Euro Proiect, compania care se ocupa de construirea hotelului.
Conform proiectului, compania Grand Hotel Italia, care mai administreaza opt hoteluri la Marea Adriatica, doreste ca hotelul din Cluj sa aiba doua niveluri subterane, parter, sapte etaje si mansarda. In lantul Grand Hotel, din care va face parte si viitoarea constructie de la Cluj, mai exista doar un singur hotel de cinci stele, restul fiind de patru si trei stele.
Desfasurat pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, Grand Hotel va dispune de 167 de camere pentru cazare si doua restaurante. Restaurantele Grand Hotel vor avea 600 de locuri, dintre care 400 de in interior si 200 la mansarda, in cadrul unui restaurant aflat in exterior.
La acestea se mai adauga o sala de conferinte de 1.000 de locuri si inca patru sali cu o capacitate mai mica, un centru de sanatate de 400 de metri patrati ce va cuprinde o sala de fitness, o piscina si o sala de aerobic. Italienii de la Grand Hotel au mai prevazut si construirea unei sali de jocuri. Conform proiectului, hotelul trebuie finalizat in luna aprilie a anului viitor, iar termenul de realizare este de 36 de luni.
Compania Grand Hotel Italia a achizitionat inca din anul 1999 8 hectare de teren in zona Andrei Muresanu, considerat unul dintre cartierele de lux ale Clujului, unde a demarat mai multe proiecte imobiliare.
La inceputul acestui an, Comisia de Urbanism si Amenajare a Teritoriului a analizat propunerea de construire a unui hotel de cinci stele in apropiere de sediul Primariei Cluj-Napoca si a dat proiectului avizul de oportunitate. Viitoarea cladire urmeaza sa fie construita pe strada Motilor, unde vor fi demolate trei imobile existente.
Complexul se va intinde pe o suprafata de 8.000 de metri patrati si va cuprinde un hotel de cinci stele cu 100 de camere, restaurant, club de fitness, cafenea si un business center. Complexul va dispune si de un parking subteran cu 40 de locuri.
„Pentru a primi clasificarea de cinci stele, hotelul are nevoie de un numar de locuri de parcare care reprezinta 50% din totalul de camere", a declarat pentru ZF Transilvania arhitectul Serban Tiganas. Constructia va fi realizata sub forma literei L si va avea doua corpuri.
„Desi nu putem spune in acest moment despre ce lant hotelier este vorba, hotelul de pe stada Motilor va fi primul de acest fel din Romania si cel de-al cincilea din Europa", a declarat pentru ZF Transilvania Sorin Apostu, primarul municipiului Cluj-Napoca. Unul dintre numele vehiculate in piata ca posibil operator pentru hotelul de cinci stele de pe strada Motilor este lantul hotelier Hilton.
Beneficiarul proiectului este compania bistriteana Casa8tima, care intentioneaza sa demareze in acest an lucrarile de constuctie a hotelului de cinci stele de pe Motilor.
Omul de afaceri Arpad Paszkany, proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj, a anuntat anul trecut ca intentioneaza sa construiasca la Cluj-Napoca primul hotel din Romania afiliat brandului de cinci stele Sheraton,5,5 mil. euro valoarea investitiei pentru incadrarea hotelului City Plaza la cinci stele, inaugurare in 2009. hotelul urmand sa fie dispus pe sase etaje dintre cele 27 de niveluri ale complexului Tower 1.
Complexul Tower 1 face parte din proiectul Sigma Towers, dezvoltat de Arpad Paszkany, si va include alaturi de hotelul Sheraton apartamente de lux si spatii de birouri, finalizarea proiectului fiind estimata pentru anul 2012, moment cand ar urma sa inceapa constructia celui de-al doilea turn.
„Hotelul Sheraton, primul sub acest brand din Romania, se va deschide la Cluj-Napoca datorita faptului ca orasul este considerat un important centru economic si se armonizeaza perfect cu valorile brandului Sheraton", a declarat Nagy Zsolt, CEO Sigma Hotels.
Hotelul va dispune de 202 camere, o sala de conferinte si spatii de birouri si va include si un restaurant de tip "all day dining", doua restaurante tematice, o cafenea, un bar tematic si un bar situat la receptia hotelului. 
Conducerea companiei Transilvania Development (TD), firma care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca, a anuntat ca in acest an se vor finaliza lucrarile de transformare a hotelului City Plaza din Cluj de la 4 stele, cat este cotat in prezent, la 5 stele, in cadrul unui proiect investitional in valoare de 5,5 mil. euro. Noul City Plaza va avea un total de 85 de camere, fata de 41 de camere in prezent. Odata cu finalizarea investitiei, hotelul City Plaza va avea 6 niveluri si doar 5 dintre ele vor avea camere. Pe fiecare nivel vor fi construite cate 2 apartamente (in total 10), iar constructia va cuprinde un bar japonez, un restaurant traditional romanesc, un american bar, o piscina, spa si un ball-room multifunctional, care va putea fi folosit pentru coktailuri, evenimente, nunti, precum si pentru conferinte.
„Lucrarile de extindere a hotelului City Plaza demarate in 2007 au intrat in ultima etapa. Criza financiara are efecte directe asupra investitiilor hoteliere aflate in stadiul de proiect sau in stadii incipiente de dezvoltare, finantarea acestora devenind problematica. In marea majoritate a cazurilor, proiectele noi au fost amanate, iar pentru unele proiecte aflate in stadiu de constructie lucrarile au fost sistate, insa putem spune ca recesiunea globala nu a influentat finantarea sau derularea investitiei noastre’’, a spus Cosmin Sindean.
Conducerea City Hotels sustine ca, dupa finalizarea investitiilor in transformarea City Plaza, concurenta pe piata hoteliera clujeana va fi mai mare si ca in acel moment vor incepe promotiile pentru tarife sau alte oferte. „Diferentele dintre 4 si 5 stele constau, printre altele, in piscina interioara si un salon in care se poate lua micul dejun separat de restaurant. Momentan, principalul nostru concurent este Opera Plaza, de cinci stele, din cauza faptului ca se adreseaza aceleiasi categorii de clienti, insa pe segmentul de 4 stele suntem market-leader in Cluj-Napoca’’, a afirmat Cosmin Sindean.
Conducerea companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,3 mil. euro, valoare aproape similara cu cea realizata anul trecut. Oficialii firmei prognozau la inceputul anului 2008 realizarea unei cifre de afaceri pentru anul trecut de peste 2,58 de milioane de euro, in crestere cu 15% fata de anul 2007. Transilvania Development, compania care administreaza hotelurile de patru si, respectiv, trei stele City Plaza si City Central din Cluj-Napoca este detinuta de omul de afaceri clujean Sorin Dan, care deruleaza afaceri in domeniul imobiliar si pe piata de capital.
Singurul hotel de cinci stele din Cluj este in momentul de fata Opera Plaza. Societatea care administreaza hotelul Opera Plaza se numeste Hold Invest si ii are ca actionari pe fratii Buzoianu. In 2007, compania a investit aproximativ 800.000 de euro in dezvoltarea hotelului, iar anul trecut s-au derulat investitii in extindere. Lucrarile de constructie ale hotelului au fost finalizate in anul 2006, iar investitia, care initial era estimata la 3 milioane de euro, a depasit in final 4,5 milioane de euro. Proprietarii hotelului de cinci stele din Cluj-Napoca estimau o perioada de amortizare a investitiei de aproximativ zece ani, finantarea pentru acest proiect fiind atat bancara, cat si din resurse generate de activitatea proprie.
Conducerea hotelului Opera Plaza, situat in centrul orasului, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 2,7 mil. euro, ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 10% fata de anul trecut. In 2008, afacerile hotelului clujean au ajuns la valoarea de 3 mil. euro. Oficialii Opera Plaza preconizeaza pentru acest an un grad mediu de ocupare a hotelului de aproximativ 70%, in scadere cu 6 procente fata de anul 2008. Anul trecut, gradul mediu de ocupare a hotelului Opera Plaza a fost de 76%, reprezentand o crestere de aproximativ 15% fata de anul 2007.
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO