ZF Transilvania

Continua protestele la CUG Cluj

19.10.2004, 00:00 115

Peste 500 de fosti disponibilizati au protestat ieri in incinta , nemultumiti ca nu au incasat banii reprezentind plati compensatorii, conform contractului colectiv de munca.
Protestatarii au declarat ca ar fi trebuit sa primeasca un milion de lei pentru fiecare an lucrat in fabrica, conform contractului colectiv de munca, ceea ce nu s-a intimplat, motiv pentru care oamenii au incercat sa nu ii permita directoarei fabricii sa plece pina nu-si primesc banii.
Directoarea fabricii, Marinela Chelu, sustine, insa, ca oamenii ar fi trebuit sa urmeze o anumita procedura, sa se constituie intr-o asociatie a creditorilor si sa isi aleaga un presedinte.
"Astazi (luni - n.r.) au fost convocati fostii angajati ai CUG care au fost disponibilizati prin concedieri colective anul trecut, care conform contractului colectiv de munca beneficiau de un milion pentru fiecare an lucrat in CUG. Societatea nu a avut lichiditati in cont sa dea aceste sume", a declarat Marinela Chelu.
Protestatarii au spus ca nu inteleg rostul acestor formalitati atita vreme cit alti disponibilizati nu au avut nevoie de o astfel de asociatie.
In aceeasi situatie s-au aflat si alti circa 200 de disponibilizati care, in urma cu aproximativ doua saptamini, au sechestrat-o pe directoarea fabricii, iar in final au obtinut sumele cuvenite in urma disponibilizarii.
Muncitorii Combinatului de Utilaj Greu Cluj care au sechestrat in birou, la sfirsitul lunii septembrie, administratorul societatii, au obtinut o ordonanta presedintiala favorabila din partea Tribunalului Cluj, astfel ca ei ar trebui sa primeasca sumele compensatorii conform contractului colectiv de munca. Administratorul unic al CUG, Marinela Chelu, a declarat ca sentinta instantei este definitiva si executorie si ca va trebui pusa in aplicare.
Marinela Chelu a trimis sentinta la AVAS, actionarul majoritar al CUG.
Presedintele Sindicatului Cartel "Alfa" Cluj, Grigore Pop, la care sint afiliati si sindicalistii CUG, a declarat, la rindul sau, ca "oamenii isi vor primi banii".
"Contractul colectiv de munca ramine in vigoare si produce efecte si dupa ce CUG a inceput lichidarea voluntara, suna sentinta instantei. Or, in contractul colectiv de munca se preciza ca muncitorii vor beneficia de cite un milion de lei pentru fiecare an muncit in CUG", a subliniat Grigore Pop.
Angajatii societatii CUG din Cluj-Napoca au intentionat sa deqa in judecata administratia in cazul in care ordonanta presedintiala privind acordarea unor plati compensatorii nu ar fi fost favorabila celor peste 300 de muncitori. Potrivit liderulului sindical Ioan Malinas, muncitorii au cerut Tribunalului Cluj emiterea unei ordonante presedintiale care sa prevada acordarea unor plati compensatorii in suma de un milion de lei pentru fiecare an lucrat in cadrul societatii.
Marinela Chelu, administratorul unic al Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj, sechestrata de muncitori in birou, a fost eliberata dupa ce a incheiat cu muncitorii un protocol prin care si-a luat angajamentul sa respecte decizia ordonantei presedintiale, a spus prefectul judetului Cluj, Valentin Cuibus.
Muncitorii au sechestrat-o pe Marinela Chelu dupa ce aceasta a refuzat sa le acorde platile compensatorii promise in contractul colectiv de munca. Ea a sustinut ca nu exista cadru legal pentru acordarea acestor sume.
CUG se afla in lichidare voluntara, fiind incepute negocieri in vederea privatizarii cu o firma ucraineana. Aproape 300 de angajati ai CUG au fost disponibilizati, iar contractul lor expira la 30 septembrie. Ei ar fi trebuit sa primeasca ca plati compensatorii cite un milion de lei pentru fiecare an lucrat in cadrul societatii cu conditia indeplinirii planului pe luna septembrie. Muncitorii sustin ca au depasit planul, dar ca marti, cind urmau sa primeasca platile compensatorii promise, au primit doar avansul la salariu pe luna in curs. Nemultumiti de aceasta situatie, oamenii nu i-au mai dat voie Marinelei Chelu sa paraseasca societatea, sechestrind-o in birou.
La sfirsitul anului trecut, CUG Cluj a inregistrat datorii in valoare de 801,1 miliarde lei, care au depasit de peste 3,3 ori cifra de afaceri si de 2,45 ori capitalul social al unitatii.
Desi societatea a fost scoasa la privatizare de mai multe ori, iar perioada de depunere a ofertelor a fost prelungita de fiecare data, nici un investitor nu a fost interesat sa preia pachetul de actiuni detinut de stat.
Colegiul de conducere al fostei APAPS a hotarit, in luna martie a acestui an, sa inceapa procedurile de lichidare voluntara si dizolvare a 15 societati, printre care si CUG Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO