ZF Transilvania

Decat taietor de frunza la caini, mai bine bona la necuvantatoare

22.02.2005, 00:00 84



Imaginea unui tanar ce plimba cainii altora, legati ciorchine, e una obisnuita in Statele Unite sau in Occident. La noi e ceva nou. Cu atat mai mult sa te ocupi si de educatia patrupezilor sau sa oferi servicii pentru animalele de suflet ale oamenilor ocupati.



In tara noastra, piata serviciilor pentru animale de companie consta in principal din scoli de dresaj, cabinete medicale si magazine de hrana si accesorii. In ultimul timp, insa apar servicii deosebite pentru proprietari de animale de companie: pensiuni, frizerii si cosmetica pentru animale. In Occident, servicii ca dog sitting sau chiar dog taxi (care la noi sunt la inceput) formeaza deja o industrie foarte profitabila.





Mereu pe drumuri



Sa faci ce-ti place si sa castigi un ban pe deasupra, este o situatie ideala pentru oricine. Cand e vorba de un student, caruia un banut in plus nu-i strica niciodata, e cu atat mai bine. Cristina Pop, o studenta la Stiinte Economice in Oradea, a descoperit ca poate sa faca bani ocupandu-se de cainii altora. Cand esti



"stapan de ocazie" la cainii oamenilor foarte ocupati, plimbarile fac parte din



contract Ca ninge, ploua sau e soare, si-a gasit un job care o obliga sa iasa din casa.



Trei caini, de trei feluri, trag de ea in trei parti. Te-ai astepta ca, din clipa in clipa, tanara, aparent fragila, sa se prabuseasca. Totusi, Cristina e stapana pe situatie indiferent ca are in lesa dobermani, ciobanesti sau bull-terrieri



feroce.





Student la scoala serviciilor



21 de ani, studenta la Stiinte Economice si instructor de dresaj. Pe scurt, asa arata cartea de vizita a oradencei Cristina Pop, careia i-a venit ideea de a imbina pasiunea pentru caini cu utilul. Pentru o suma negociabila, tanara plimba cainii celor care au bani multi si timp putin. "Unii isi iau caini de 500 de euro si-i lasa in curte sa se atrofieze si sa tampeasca. E foarte important sa-ti plimbi cainele, pentru ei e un mijloc de socializare". Fiindca face parte din lotul competitional al Asociatiei Sportive "Agility", Cristina se ocupa si de dresaj. "Sunt multi proprietari de caini care vin la dresaj o data, de doua ori, si apoi vor sa renunte pentru ca nu mai au timp. Daca doresc, eu le iau cainele de acasa, il duc la dresaj si apoi il duc inapoi acasa". Studenta nu vrea sa dezvaluie cat costa serviciile ei. Recunoaste insa ca s-a intamplat si sa nu ceara bani, fiindca unii caini i-au fost foarte dragi.





Muscata de cap



Cristina e cunoscuta printre colegii de club ca o adevarata dresoare de "bestii". E uluitor sa vezi cum, sub mana tinerei cu ochi atat de blanzi, fiorosii pitbull-terrieri, mastiffi sau rottweileri devin docili. E drept ca "meseria" are riscurile ei. Studenta povesteste cum un imens ciobanesc romanesc i-a prins capul in falci. "De fapt n-a fost vina lui. Era foarte salbatic, a crescut intr-o cusca si, pana la mine, nu pusese nimeni mana pe el. Incercam sa-l invat pozitia <culcat> si l-am tras putin prea tare de zgarda. S-a revoltat. Cum stateam aplecata deasupra lui, s-a intors si mi-a luat capul in gura. M-am ales cu cateva rani si cu promisiunea parintilor ca nu mai merg eu la dresaj". Cicatricile sunt ascunse de parul blond, iar parintii au uitat incidentul.





Menajeria



Oricat pare de ciudat, Cristina nu are propriul caine. Parintii i-au interzis sa aduca un caine in apartament. "Oricum, toti sunt, cate un pic, si ai mei", spune fata zambind. Din clasa a IX-a pana acum, in anul III de facultate, nici nu mai stie cati a dresat. "Cainii simt daca ii iubesti, daca ti-e teama de ei, daca nu-ti plac... Se ataseaza repede de oamenii care sunt deschisi sa comunice cu ei". Peste putin timp Cristina se va muta la casa. Vrea trei caini. "Un golden retriewer pentru mama, un ciobanesc german pentru tata, un american-staff terrier pentru mine si, tot pentru mine, o pisica, un iepuras si o gasca". Menajeria nu o va impiedica sa continue antrenamentele. Anul acesta vrea sa ajunga la un concurs de dresaj in Italia. Fireste, tot cu cainii altora. Ai ei vor fi inca incepatori!





Fata de nadejde!



Cel mai experimentat instructor de dresaj din cadrul Clubului Sportiv "Agility", Andrasi Laszlo spune despre Cristina ca este un talent: "Eu, pana acum, dresoare mai buna decat Cristina, care sa inceapa de mica si sa dovedeasca atata dragoste pentru caini, n-am cunoscut". Andrasi crede ca tanara studenta are acel dat natural care ii permite sa comunice cu cainii. "De aceea am incredere sa o recomand, fara emotii, oricarui proprietar de caine". "Agility" organizeaza cursuri de dresaj la preturi ce variaza intre 2-30 milioane de lei, in functie de nivelul de instructie la care este adus catelul. "Unii vor sa invete doar comenzile de baza, altii isi dreseaza cainii pentru urma, aparare, detectarea de droguri...". Instructori ca si Cristina pot primi o cota-parte din suma incasata de club sau pot incheia un contract direct cu proprietarul cainelui.





Servicii complete pentru canine



Pe partea de dresaj si de pensiune, piata s-a dezvoltat chiar si in afara Bucurestiului, la Satu Mare, Brasov si Sibiu. Un exemplu concludent este la Brasov, unde Liviu Orghidan a infiintat Academia de Dresaj Canin "Gundo", care ofera, pe langa servicii de dresaj, consultanta pentru achizitionarea unui pui de caine, si serviciul de bona - ingrijirea cainilor la domiciliul clientului si plimbarea acestora. Tariful este intre 5 si 15 euro pe zi, in functie de cerintele clientului. El spune lunar ca are in jur de 10-15 clienti, dar este dezamagit de faptul ca s-au deschis prea multe scoli de dresaj, de multe ori, de catre persoane fara pregatirea necesara. Liviu Orghidan, care a investit anul trecut 3.000 de euro pentru imaginea si dotarea companiei, spune ca s-a gandit si el sa faca un cimitir, pentru ca a vazut asa ceva in Occident. M-am interesat la Primaria din Brasov, dar cei de acolo nu au fost deloc deschisi acestei idei", spune Orghidan.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO