ZF Transilvania

Dupa Europe House, Europolis investeste intr-un parc logistic

30.09.2004, 00:00 27



Grupul austriac Europolis, unul dintre cei mai mari investitori in domeniul imobiliar din Europa de Est, a anuntat a doua investitie de anvergura pe piata imobiliara romaneasca. Dupa ce in toamna anului trecut Europolis a cumparat pentru aproximativ 30 de milioane de dolari cladirea de birouri Europe House (cladirea Orange), in acest an grupul austriac s-a implicat si in proiectul logistic de 65 mil. euro dezvoltat de compania Cefin, cel mai important dealer Iveco din Europa de Est.



"Strategia noastra vizeaza intrarea devreme pe o anumita piata ("early movers", in limba engleza - n. red.). Asa am facut si in Polonia, Cehia sau Ungaria si tot asa o sa facem si in Romania", spune Bernhard Mayer, director executiv al Europolis.



Tranzactia dintre Europolis si Cefin a implicat mai intai cumpararea de catre grupul austriac a companiei care dezvolta proiectul Cefin Logistic Park, aflat in prezent in prima faza de dezvoltare din cele trei prevazute.



"Noi am investit pana acum in mai multi ani de prezenta pe piata romaneasca 12 milioane de euro, asa ca nu aveam cum sa investim 65 de milioane de euro pentru acest proiect. Era normal sa ne aflam in cautarea unui partener cu o putere financiara ridicata care sa investeasca in fazele ulterioare ale proiectului estimat a se finaliza in 3 ani", explica Stefano Albarosa, CEO al grupului Cefin.



In aceste conditii, investitiile aferente celei de-a doua si a treia faze a proiectului Cefin Logistic Park vor fi derulate de Cefin din fonduri asigurate de Europolis.



"In felul acesta, Cefin are un exit sigur din aceasta afacere la foarte putin timp dupa ce a intrat", adauga Mayer. Parerea este sustinuta si de reprezentantul Cefin, nici unul dintre oficiali neprecizand exact momentul in care Cefin si va face exit-ul.



"Pentru noi investitia trebuia sa se intoarca intr-o perioada foarte scurta, ceea ce ar fi insemnat rate ale profitabilitatii de aproape 15-20% anual, imposibile pentru acest domeniu. Prin acest parteneriat, noi ne-am asigurat o returnare rapida a investitiei, in timp ce Europolis va castiga pe termen lung", explica Albarosa.



In aceste conditii, in functie de modul cum vor evolua cererile din partea potentialilor chiriasi, valoarea totala a proiectului ar putea ajunge la 75 de milioane de euro.



Cefin Logistic Park se intinde pe o suprafata de peste 30 de hectare si va avea o suprafata construita de 150.000 de metri patrati. In prezent mai sunt in diferite stadii de dezvoltare si alte proiecte logistice, insa din punctul de vedere al dimensiunii, Cefin Logistic Park este cel mai mare.



"Segmentul industrial si in special serviciile de logistica au un mare potential pe piata romaneasca. Anul trecut s-a inregistrat pentru prima data o crestere a cererii de spatii de calitate, pentru ca anul acesta in paralel cu cererea sa se dezvolte si oferta. Cred insa ca abia anul viitor vom asista la o explozie fara precedent in acest domeniu", este de parere Tim Wilkinson, director al departamentului comercial din cadrul companiei imobiliare DTZ Echinox, consultantul imobiliar al acestui proiect.



Europolis este unul dintre principalii investitori de pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, valoarea totala a portofoliului sau fiind in prezent de 874 milioane de euro. Compania detine cladiri de birouri, parcuri de logistica si centre comerciale in Austria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia si Romania.



Cefin Holding este unul dintre cei mai importanti parteneri ai producatorului italian IVECO. Holdingul este prezent cu activitati in Romania, Ungaria si Bulgaria si comercializeaza vehicule co-merciale, piese de schimb si subansamble. Pe langa servicii integrate pentru sectorul transporturilor, Cefin produce pe piata romaneasca si autobuze, printr-un parteneriat cu Autobuze Astra din Arad.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO