ZF Transilvania

EBS Romania pariaza pe tineri

22.04.2004, 00:00 240

La 28 de ani, Diana Stanese este directorul executiv al unei importante firme de soft. EBS Romania a fost infiintata in 2000, ca subsidiara Entire AG (Ulm), producator software ERP Germania. In 2002, managementul firmei din Cluj a preluat actiunile filialei, moment in care tanara avea deja un an vechime in functia pe care o detine si azi.




"Facultatea m-a invatat cum sa invat"


Diana Stanese a absolvit in 1999 Facultatea de Litere, sectia germana - engleza, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj. Ce au de-a face limbile straine cu softul?


"Facultatea mi-a oferit doar o pregatire teoretica de baza, mi-a format cultura generala, m-a invatat cum sa invat, daca vreti", spune Diana Stanese.


Pentru a-si consolida cunostintele in management, timp de patru ani, Diana a urmat cursuri de team-building, leadership, comunicare, negociere, managementul vanzarii, cursuri la distanta de management al calitatii si bazele economiei intreprinderii (in cadrul institutului "ILS", Hamburg) si a obtinut, in 2002, certificatul in management acordat de CODECS (Open University, Marea Britanie). A facut aici cursuri de management competitiv, managementul relatiei cu clientii si management financiar.




Mentalitatea germana: "Totul, la milimetru"


"Obiectivul meu a fost dintotdeauna sa-mi construiesc o cariera de succes intr-o firma straina, mai ales germana. De aceea, cand s-a infiintat filiala companiei Entire AG (Ulm) in Romania, am candidat imediat pentru postul de asistent manager".


Astfel, Diana Stanese a fost unul dintre primii angajati ai filialei EBS Romania, chiar de la infiintarea acesteia, in anul 2000. Compania si-a format echipa din Romania cu oameni tineri, studenti sau absolventi de facultate.


"Intentia directorului general a fost sa angajeze oameni cat mai tineri, pentru a-i educa in cultura organizationala a companiei. Aceasta presupune o mentalitate germana, disciplina si respectarea unui set de reguli bine stabilit. <Totul trebuie sa functioneze la milimetru>, spun nemtii".


Diana Stanese crede, de altfel, ca modelul nemtesc de a lucra ii sta in sange: "Mama mea este de origine germana si mi-a insuflat de la inceput admiratia pentru aceasta civilizatie".




Director executiv, la 25 de ani


In primele trei luni de la angajare, Diana Stanese a ocupat functia de asistenta a directorului general. In momentul in care activitatea firmei s-a extins, in urma evaluarilor, a fost avansata in functia de PR Manager.


"M-am implicat imediat in optimizarea proceselor interne, in stabilirea politicii de comunicare cu firma-mama si in crearea cadrului optim de functionare a intregii firme".


In anul 2001, in cadrul procesului de restructurare a companiei din Germania, directorul filialei din Romania a fost nevoit sa se intoarca, temporar, la centru, iar Diana Stanese a fost numita director executiv si adminstrator al firmei din Romania. Avea, atunci, doar 25 de ani.


"In prezent am multe responsabilitati, dar mi le asum cu placere. Ceea ce pentru altii e o dificultate sau o problema, pentru mine este o provocare", explica Diana.




10 ore pe zi, la birou


Consecinta directa a functiei de conducere pe care o ocupa tanara este lipsa acuta de timp. "Ajung la firma pe la ora 9 fix si plec acasa la 7 seara, cel devreme. In prima jumatate a zilei, citesc si raspund la mailuri, ma intalnesc cu reprezentantii unor firme de consultanta, in vederea organizarii unor cursuri pentru angajati. O jumatate de ora o acord colegilor din administratie, inca trei sferturi de ora dureaza meeting-ul de dupa-masa. La ora 13, imi rezerv o ora pentru masa. In a doua jumatate a zilei, de regula, dedic o ora potentialilor candidati pentru cursurile de la EBS Training Center. Apoi, timpul meu se imparte intre discutii departamentul administrativ sau diferiti furnizori. Ultimele doua-trei ore ale zilei, particip la negocieri cu clientii", adauga Diana Stanese.


Este ora 15:40 si interviul se incheie. E momentul din zi la care portile multor firme de stat se inchid. Pentru Diana mai urmeaza, insa, inca multe ore la birou.




Femeile-manager, discriminate?


Sunt femeile discriminate in Romania, cand vine vorba de ocuparea unor functii de conducere? Diana Stanese este de parere ca problema nu este la managerii barbati ci ca, in primul rand, ar trebui modificata perspectiva femeii asupra propriei cariere.


"In Romania, pentru destul de putine femei primeaza obtinerea unei cariere profesionale de succes si, implicit, putine sunt interesate sa preia responsabilitatile unei functii de conducere. In firma noastra, din opt persoane din Consiliul Director, jumatate sunt femei. Fiecare femeie are oportunitatea de a fi intr-o functie de conducere, daca isi doreste acest lucru si ia masuri in aceasta directie".




Programele EBS, folosite de Guvernul Germaniei


EBS ofera servicii complete de conceptie, dezvoltare si implementare de software economic, pe platforme si tehnologii diverse - Mainframe, Unix, Windows, NET, Java, Natural, Cobol. Compania colaboreaza cu firme vest-europene din domenii diverse: GIP mbH, Emprise AG, DKV Euroservice GmbH, ATE GmbH (Germania), Sitecore A.S., GroupCare (Danemarca), Semantic Systems (Elvetia), Fly by Wire (SUA) sau Ideal System (Grecia).


Pentru GIP mbH, EBS asigura programe de management al personalului si salarizare pentru Guvernul Germaniei si alte institutii publice. Contractul cu DKV Euroservice ofera functionalitati noi in cadrul sistemului de decontare a cardurilor pentru alimentare cu carburant, in peste 14.000 de benzinarii. Pentru Fly by Wire, EBS a realizat o platforma web - pe care o intretine pentru 100.000 de euro, anual - care permite integrarea tuturor proceselor interne ale organizatiei.


In ultimii doi ani, compania EBS Romania a investit peste 400.000 de euro in dezvoltarea sistemului integrat de gestiune Clarvision, un sistem integrat pentru gestionarea resurselor companiilor care au intre 100 si 1000 de angajati.


Compania a evoluat treptat pe piata romaneasca si a obtinut, in 2003, o cifra de afaceri de 570.000 euro.



 


"Sange proaspat", in permanenta


O trasatura importanta la EBS Romania este evaluarea continua a angajatilor si improspatarea personalului.


O data la trei luni, in functie de rezultatele evaluarii, angajatii EBS primesc mariri de salariu, prime, bonusuri sunt avansati sau sanctionati. In acelasi timp, cultura organizationala presupune intalnirea angajatilor la petreceri de Craciun, la sarbatorirea fiecarui an de la infiintarea firmei si la petreceri lunare.


EBS organizeaza, prin EBS Training Center, organizeaza cursuri de specializare in limbajele de programare pentru studentii la informatica. Seminariile sunt sustinute de traineri cu experienta in dezvoltarea de aplicatii software. In programele destinate studentilor se inscriu si stagii platite, oferite de companie pentru cei interesati de software.


Selectia se face dupa CV, scrisoare de intentie si interviuri. Compania ii pastreaza pe studentii cei mai buni.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO