ZF Transilvania

EBS: Vanzarile de pe pietele externe au adus o crestere de 32% in primul semestru

EBS: Vanzarile de pe pietele externe au adus o crestere de 32% in primul semestru
25.05.2009, 16:45 14

Compania EBS Romania, furnizor de solutii software integrate de gestiune ERP (Enterprise Resource Planning), a realizat in primele patru luni din acest an o cifra de afaceri de peste 2 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu 32% fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net obtinut de EBS in primele patru luni ale anului in curs a fost de peste 300.000 de euro.

„Cresterea cifrei de afaceri in primele 4 luni ale anului provine din activitatile de software engineering si software services prestate pe pietele externe. Cu toate ca pe piata externa am resimtit socul crizei economice din partea unor clienti precum BMW sau Daimler, am reusit sa crestem vanzarile datorita altor clienti, care nu au de-a face cu industria de automotive. Spre exemplu, am demarat dezvoltarea unei aplicatii software de management al gradinitelor, un fel de mini ERP pentru astfel de organizatii’’, a declarat pentru ZF Transilvania Daniel Metz, directorul general al companiei EBS Romania.
Conform celor mai recente estimari, cifra de afaceri EBS Romania din acest an va ajunge la aproximativ 6 mil. euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut. La finele anului trecut, conducerea EBS Romania estima pentru anul 2009 o cifra de afaceri de aproximativ 8 mil. euro, in crestere cu 45% fata de 2008. Compania a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu o cifra de afaceri de aproximativ 5,6 mil. euro, in crestere fata de anul precedent, cand afacerile EBS au ajuns la valoarea de 3,5 mil. euro.
„Ritmul de dezvoltare a afacerilor va incetini in acest an, in comparatie cu anul 2008. Probabil ca este chiar mai bine sa se intample acest lucru, fiindca o faza de consolidare era mai mult decat necesara dupa cresterile mari inregistrate in anii trecuti. Ne vom orienta in 2009 spre eficientizarea activitatii interne, dar si spre pregatirea unor elemente noi de business post-criza. In acest an conteaza mai mult conservarea lichiditatilor si a competentelor de business si mai putin cresterea, cel putin asa vedem noi lucrurile’’, a spus Daniel Metz.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, piata externa de IT a inceput sa scada inca de la inceputul anului, fiind influentata de un declin atat al economiei clasice locale, cat si al economiei globale, numarul proiectelor noi care apar fiind foarte mic.
„Pe piata externa de IT nu mai apar proiecte noi decat in mod accidental. Este normal ca piata externa sa scada, tinandu-se cont de problemele grave cu care se confrunta marile industrii ale lumii. Criza financiara din industria IT va dura cel putin la fel ca si cea din economia clasica, probabil inca unu sau doi ani’’, spune Danel Metz.
Anul trecut, compania clujeana a realizat un joint-venture cu firma msg systems AG din Germania, in vederea construirii unui centru de dezvoltare software SAP.
„Strategia noastra actuala vizeaza conservarea business-ului actual, dar si pregatirea a doua noi linii de business. Prima dintre acestea se refera la dezvoltarea unui parteneriat cu SAP, in acest sens am facut deja primii pasi atat din punct de vedere formal, cat si din punct de vedere al pregatirilor interne corespunzatoare. A doua linie de business este inca in pregatire’’, a spus Daniel Metz.
Reprezentantii EBS Romania estimeaza ca recesiunea din industria IT va dura inca aproximativ doi ani de zile, unul dintre efectele acestei crize financiare fiind in momentul de fata scaderea drastica a pietei locale de produse ERP (Enterprise Resource Planning).
„Piata locala de produse ERP s-a prabusit din doua motive, primul dintre acestea fiind legat de criza economica in sine, care a condus la o lipsa acuta de lichiditati. Al doilea motiv tine de fondurile europene, deoarece companiile care doresc sa achizitioneze solutii informatice in perioada actuala cu bani proveniti de la fondurile europene intampina greutati in obtinerea sumelor respective’’, a afirmat directorul general al companiei EBS Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO