ZF Transilvania

Excedent comercial de 14,5 mil. euro in Timis

27.04.2004, 00:00 25



Judetul Timis a inregistrat in primele doua luni ale acestui an un excedent comercial de 14,5 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Directia Regionala de Statistica Timis. Volumul total al exporturilor realizate de agentii economici din judetul Timis s-a ridicat in primele doua luni ale acestui an la 267,4 milioane de euro, in crestere cu 125% fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce importurile au fost de 252,9 milioane de euro, cu 121% peste nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.



Aceasta evolutie se datoreaza in mare parte prezentei investitorilor straini, atrasi de piata mare de desfacere, forta de munca ieftina si inalt calificata si de amplasarea geografica.



Conform statisticilor, Timisoara este, dupa Bucuresti, orasul cu cel mai mare numar de investitii din Romania. Valoarea totala a investitiilor straine depaseste 340 de milioane de dolari, Timisul reusind sa atraga investitii cat sase judete la un loc, in conditiile in care media investitiilor pe judet (cu exceptia Bucurestiului) este de 58.000 de dolari.



Italienii conduc in topul numarului de firme, cu capital exclusiv strain sau mixt, deschise in judetul Timis, circa 1.600 de firme in special mici si mijlocii, in vreme ce nemtii ocupa primul loc ca valoare in topul investitiilor cu peste 130 de milioane de dolari, fata de aproape 60 de milioane de dolari investiti de italieni.



Printre cele mai mari investitii germane se numara cele realizate de companiile Continental si Siemens VDO Automotive. Continental a investit, in 1999, 100 de milioane de marci pentru deschiderea fabricii din Timisoara. in ceea ce priveste Siemens VDO Automotive, aceasta a investit peste opt milioane de euro in centrul din Timisoara care dezvolta software si hardware pentru industria de automobile, servicii IT



In privinta investitorilor italieni, un fenomen aparte il reprezinta delocalizarea intreprinderilor mici si mijlocii din regiunea Veneto in Timisoara. Astfel ca oamenii de afaceri din regiunea Veneto, una dintre cele dinamica din Italia, cu peste 450.000 de firme si a doua ca bogatie dupa Lombardia, isi stabilesc firmele in judetul Timis. Coordonatorul biroului de promovare si consultanta "Antenna Veneto", Fabio Bordignon, spune ca exemplul colaborarii dintre regiunile Veneto si Banat poate fi considerat un exemplu de coopereare euroregionala.



De asemenea, la Timisoara se executa 20% din productia de incaltaminte a grupului italian Geox, al carui presedinte, Mario Moretti Polegato este si consulul onorific al Romaniei la Treviso. Unitatea de productie de la Timisoara, "Technic Developement", reprezinta o investitie de 15 milioane de dolari si fabrica deja celebrii "pantofi care respira", utilizand o membrana semiporoasa formata din milioande canale de mici dimensiuni, care impiedica apa sa patrunda in patofi dar permite evacuarea transpiratiei. Italienii s-au instalat si in cea mai vestica dintre localitatile judetului Timis, Sannicolau Mare, pe care l-au transformat in orasul fara someri. Conform declaratiilor lui Gianluca Testa, administratorul firmei Zoppas Industries Romania, producatoare de rezistente electrice, membra a concernului italian IRCA, la Sannicolau Mare doar cine nu vrea sa munceasca nu au serviciu.



In judet industria si serviciile sunt sectoarele care impart numarul de 184.26 de salariati, in vreme ce agricultura angajeaza, cu carte de munca 5.715 persoane.



Nivelul de trai in Timis este superior celui consemnat la nivel national. Conform datelor furnizate de Directia Regionala de Statistica Timis castigul salarial mediu in luna februarie a acestui an este de 6.264.635 de lei, cu 800.000 de lei peste media nationala.



Municipiul Timisoara este considerat principalul pol de crestere economica intrucat reuseste sa contribuie in proportie de 60% din economia judetului. Datele Directiei Regionale de Statistica Timis mai arata ca in primul trimestru din acest an, in judet s-a inregistrat o crestere economica de 23%, in vreme ce volumul cifrei de afaceri este cu 3,5% peste cel din primele trei luni ale anului 2003. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO