ZF Transilvania

George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley, finanţează o investiţie de 5 mil. euro într-o unitate de producţie a roboţilor autonomi în parcul Eurobusiness Oradea

George Haber, unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley, finanţează o investiţie de 5 mil. euro într-o unitate de producţie a roboţilor autonomi în parcul Eurobusiness Oradea

Autor: Laurentiu Cotu

22.01.2020, 16:51 2626

Compania clujenă Braintronix, care activează în domeniul cercetare-dezvoltare, va investi 5 mil. euro într-o unitate de producţie a roboţilor industriali în parcul industrial Eurobusiness II Oradea, pe o suprafaţă de teren de 20.000 mp. Proiectul presupune construirea unei hale de producţie/linii tehnologice/birouri în suprafaţă totală de aproximativ 12.000 mp, unde se vor produce roboţi (piese şi asamblare). Proiectul iniţiat de compania Braintronix este susţinut de International Technology Solutions, firma de investiţii în tech a antreprenorului Adrian Diaconu, şi de milionarul George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley, care este originar din Oradea, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Oradea.

’’Aceasta reprezintă o investiţie foarte importantă pentru Oradea, în condiţiile în care revoluţia roboticii autonome mobile, care va pătrunde şi transforma masiv toate straturile activităţilor economice, este abia la început, iar leaderii viitori ai acestei pieţe vor apărea în anii următori. Echipa Braintronix este alcătuită din experţi internaţionali, în mare parte de origine romană, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 şi venture capital în tech şi robotică. Resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboţi autonomi mobili eficienţi, uşor de programat de către utilizatori, care vor permite o reducere puternică a costurilor de producţie, o creştere a productivităţii, un răspuns la lipsa de forţă de muncă în anumite zone şi o reducere a activităţilor umane sensibile şi riscante’’, se arată în comunicatul de presă al primăriei Oradea, care deţine parcul industrial Eurobusiness.

Numărul locurilor de muncă care vor fi create în urma finalizării investiţiei în parcul industrial Eurobusiness va fi de minimum 40 de persoane, preponderent ingineri. Braintronix este compusă dintr-o echipă de români care locuiau în Franţa şi au revenit în ţară pentru a fi incubaţi în parcul ştiinţific şi tehnologic Tetapolis din Cluj, unde au intrat în producţie specializată în livrarea de roboţi programaţi cu inteligenţă artificială. Tetapolis este primul parc ştiintific şi tehnologic din Transilvania, lansat în luna noiembrie 2016 la Cluj-Napoca, în cadrul festivalului de tehnologie TechFest.

Compania Braintronix a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de peste 1,2 mil. lei, o pierdere de peste 408.000 lei, având un număr mediu de 6 angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Acţionarii Braintronix sunt ITS (99,99%), companie înregistrată în Luxemburg, şi Adrian Anghel Diaconu (0,01%), om de afaceri cu cetăţenie franceză, potrivit celor mai recente date.

George Haber, născut în Oradea, a plecat din România la finele anilor ’70, iar după ce a studiat în Israel a ajuns în SUA, unde a construit mai multe companii, dintre care prima a contribuit la tehnologia din spatele discurilor DVD. De la exitul de 80 mil. $ din primul său start-up, CompCore, i se trage lui Haber supranumele de ’’părintele DVD-ului’’. George Haber este în prezent unul dintre cei mai puternici români din Silicon Valley.

AFACERI DE LA ZERO