ZF Transilvania

Grad de ocupare de 80% pentru parcul industrial Eurobusiness din Oradea

Grad de ocupare de 80% pentru parcul industrial...

Autor: Laurentiu Cotu

28.10.2013, 17:24 757

Parcul industrial Eurobusiness I, administrat de compania Eurobusiness Parc, deţinută de primăria Oradea, a ajuns în prezent la un grad de ocupare de 80%, cele mai importante companii prezente aici fiind Emerson, Plexus, Shinheung Electronics sau Faist Mekatronic. Parcul are o suprafaţă totală de 121 de hectare, din care în prezent mai este disponibilă pentru închiriere o suprafaţă de 27 de hectare (compusă din suprafeţe compacte mari cuprinse între 4 şi 11 ha).

"Momentan avem 34 de contracte semnate şi investiţii atrase în valoare de 150 de milioane de euro. Totodată, s-a reuşit crearea a 4.000 de noi locuri de muncă, 1.500 de persoane lucrând deja în cadrul companiilor prezente în parc’’, a declarat Delia Ungur, administratorul parcului industrial Eurobusiness.

În prezent a fost demarată cea de-a doua etapă a lucrărilor de infrastructură în parcul industrial din Oradea, finanţate printr-un proiect europen. În cadrul acestui proiect se va realiza reţeaua de alimentare cu apă, reţeaua de canalizare şi de alimentare cu energie termică, dar şi structura de drumuri interioare. Valoarea proiectului este de circa 20 mil. lei (4,5 mil. euro), iar termenul de realizare a lucrărilor de 31 de luni. Primăria din Oradea mai deţine şi parcul Eurobusiness II, a cărui suprafaţă este 23,8 hectare.

Furnizorul italian de componente pentru infrastructura telecom şi industria auto Faist Mekatronic a finalizat deja o investiţie de circa 24 mil. euro în fabrica situată în parcul industrial Eurobusiness Oradea. Compania Faist Mekatronic, filiala locală a grupului italian Faist, se numără printre furnizorii giganţilor Nokia Siemens Network şi Ericsson Network.

Totodată, firma sud-coreeană Shinheung Electronics, unul dintre furnizorii Samsung, a finalizat în Eurobusiness Oradea o investiţie de 30 mil. euro, în construirea unei fabrici de echipamente electronice. Producătorul american de componente electronice Plexus a deschis, oficial, în primul semestru al acestui an fabrica de la Oradea, investiţie de 30 de milioane de dolari, unde vor lucra aproximativ 1.000 de persoane.

Pe de altă parte, grupul american Emerson deruleză în prezent o investiţie în valoare totală de 80 mil. euro pentru realizarea unui centru de producţie şi suport în parcul industrial Eurobusiness Oradea, prima fabrică de aici urmând să funcţioneze din luna februarie 2014, conform administratorul parcurilor Eurobusiness.

Conform reprezentanţilor Eurobusiness Parc, companiile care doresc să investească în parcurile industriale din Oradea beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe teren şi pe construcţiile realizate în parc şi obţinerea unei parcele la un preţ de 8 euro mp. Parcul industrial din Oradea a fost constituit printr-un ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor din 2008 şi este administrat de Eurobusiness Parc, companie deţinută integral de municipalitatea orădeană. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO