ZF Transilvania

Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR va fi inlocuit

Presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR va fi inlocuit
23.03.2005, 00:00 40

Consiliul de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR) va avea un nou presedinte: liberalul Sebastian Vladescu, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor in guvernul Mugur Isarescu, urmeaza sa-i ia locul reprezentantului PSD Horia Neamtu, al carui interimat expira luna viitoare.


Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - reprezentant al statului ca actionar principal al BCR, cu o participatie de 36,88%, va propune Adunarii Generale a Actionarilor aprobarea candidaturii lui Vladescu. AGA ar urma sa fie convocata in aprilie. Presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, nu a putut fi contactat pentru o confirmare oficiala.


Consiliul de Supraveghere este o structura infiintata in urma cu aproape un an, cand functiile executive si de administrare din BCR au fost separate, o data cu intrarea in actionariat a BERD si IFC.


La sfarsitul lunii octombrie 2004, in functia de presedinte al Consiliului a fost numit Horia Neamtu, anterior deputat PSD, locul fiind eliberat de Florin Georgescu, care a preluat postul de prim-viceguvernator al Bancii Nationale.


Georgescu a condus Consiliul de Supraveghere al BCR de la sfarsitul lunii aprilie 2004 si pana in septembrie. Intre timp, Nicolae Danila a continuat sa detina pozitia de presedinte executiv al bancii, alaturi de un Comitet de Directie din care mai fac parte patru vicepresedinti.


Cunoscut ca apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu, Sebastian Vladescu a fost desemnat la inceputul lunii ianuarie a acestui an sa ocupe un loc de membru in Consiliul de Administratie al companiei Petrom. Vladescu a mai detinut un post de secretar de stat in guverul Ciorbea, in cadrul fostului Minister al Industriei si Comertului. In august 1997 el a fost eliberat din functie din cauza includerii nejustificate a societatii Romvag Caracal in celebra lista a celor 17 intreprinderi care trebuiau lichidate.


Pentru preluarea conducerii Consiliului de Supraveghere al BCR, Sebastian Vladescu trebuie sa primeasca acceptul celor doi actionari straini ai bancii - BERD si IFC, care au platit anul trecut 222 milioane de dolari pentru preluarea unui pachet de 25% plus doua actiuni BCR.


Cei doi actionari sunt reprezentati in Consiliul de Supraveghere de Thomas Krayenbuehl, numit la propunerea IFC in functia de vicepresedinte, si de Oliver Greene, din partea BERD.


In acest moment, statul trebuie sa stabileasca ferm ordinea privatizarii BCR si a CEC. Potrivit unor surse guvernamentale, pana la urma CEC ar urma sa fie scoasa la vanzarea inaintea BCR.


De asemenea, iese din discutie varianta listarii unui pachet de actiuni BCR inainte de privatizare, in primul rand din cauza opozitiei manifestate de BERD si IFC. Nici FMI nu sustine un asemenea scenariu.


In plus, exista opinii conform carora listarea actiunilor inainte de vanzarea pachetului majoritar catre un investitor strategic ar putea da nastere multor comentarii legate de diferenta dintre pretul platit de cumparator si cel pe care l-ar indica valoarea bursiera a BCR.


In ciuda unui anumit entuziasm generat de interesul unor mari grupuri bancare straine pentru preluarea BCR, pana la urma numarul acestora nu este foarte mare.


Pe lista figureaza: Deutsche Bank - o surpriza in conditiile in care banca nu are o experienta solida in retail nici macar in Germania, bancile italiene UniCredito - prezenta deja pe piata - si Intesa - care de-abia recent a comandat un studiu de piata -, si al doilea mare grup german HVB/Bank Austria, care detine a saptea banca de pe piata.


UniCredito si HVB si-au aratat intentia de a concura si pentru preluarea CEC.


Luna trecuta, Guvernul a modificat componenta comisiei de privatizare a BCR inlocuindu-i pe demnitarii din fostul Cabinet cu ministrul de stat Adriean Videanu (intre timp demisionat), ministrul finantelor, Ionut Popescu, seful Cancelariei premierului, Aleodor Francu, ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, precum si Sebastian Bodu - secretar de stat in Ministerul Finantelor, Nicolae Cinteza si Adrian Cosmescu - directori in Banca Nationala.


Potrivit intelegerii cu FMI, privatizarea BCR ar urma sa se incheie pana in trimestrul I al anului 2006. In 2004, activele celei mai mari banci romanesti au ajuns la circa 6 miliarde de euro, in timp ce profitul net a fost de aproximativ 158 de milioane de euro.




O noua conducere la Eximbank


Intregul Consiliu de Administratie al Eximbank a fost schimbat ieri, cu o singura exceptie, noul presedinte al bancii fiind Carmen Radu, 44 de ani, director in Ministerul Finantelor. La propunerea AVAS, presedintele Mariana Diaconescu (sotia fostului ministru al justitiei, Cristian Diaconescu - PSD), vicepresedintii Vasile Dedu si Vasile Soare au fost inlocuiti cu Carmen Radu, Andreea Stoica si Iulian Velicu.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO