ZF Transilvania

Primăria Cluj-Napoca a bătut palma cu polonezii de la Pojazdy Szynowe pentru 12 garnituri de tramvai, contract de 18 mil. euro

 Primăria Cluj-Napoca a bătut palma cu polonezii de la Pojazdy Szynowe pentru 12 garnituri de tramvai, contract de 18 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu

27.03.2012, 14:37 395

Primăria Cluj-Napoca a semnat astăzi contractul cu compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz pentru achiziţia a 12 garnituri de tramvai, contract în valoare totală de 76,8 mil. lei (apoximativ 18 mil. euro). Polonezii au câştigat licitaţia organizată la finele anului trecut de primăria Cluj-Napoca pentru preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,48 mil. euro) per bucată.

Contractul a fost semnat astăzi de către primarul Radu Moisin şi preşedintele PESA, Tomasz Zabaklicki. Pentru prima etapă a contractului, primăria Cluj-Napoca a comandat un număr de 4 bucăţi, care urmează să fie livrate până la data de 31 martie 2012.

Semnarea contractului a fost întârziată pentru o perioadă de câteva luni, ca urmare a contestaţiei formulate de compania Astra Vagoane Călători din Arad, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, companie care s-a clasat pe locul doi la licitaţia pentru achiziţia garniturilor de tramvai de la Cluj.

Licitaţia a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) cu criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Termenul limită până la care au putut fi depuse oferte a fost 21 noiembrie 2011, dată până la care au fost depuse două oferte, de către compania Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz şi Astra Vagoane Călători din Arad, în asociere cu RATB.
Pentru această licitaţie, polonezii au oferit preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,48 mil. euro) per bucată, în timp ce Astra Vagoane Călători a oferit preţul de 6,65 mil. lei (1,53 mil. euro). În aceste condiţii, compania Astra Vagoane Călători din Arad a contestat la începutul acestui an rezultatele licitaţiei, la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Proprietarul Astra Vagoane Călători, Valer Blidar a contestat licitaţia pe motiv că uşile tramvaielor produse de polonezi nu sunt conforme cu solicitările din caietul de sarcini, iar podeaua nu este complet coborâtă, ci denivelată. Blidar a mai susţinut că polonezii au oferit în România un preţ mult mai mic faţă de cel pe care l-au oferit la Varşovia, de 1,82 mil. euro, sau la Szeged (Ungaria), de 1,78 mil. euro. Mai mult, CNSC a dat câştig de cauză companiei controlată de Blidar, astfel că primăria Cluj-Napoca a atacat în instanţă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, la Curtea de Apel Cluj.

Săptămâna trecută, primăria Cluj-Napoca a câştigat procesul împotriva Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în ceea ce priveşte licitaţia pentru achiziţia de noi tramvaie în municipiu, iar decizia Curţii de Apel Cluj este irevocabilă.

Noile tramvaie oferite clujenilor de compania poloneză Pojazdy Szynowe au un consum de 48,7 wh/t*km, o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani. Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.

Compania care a pierdut licitaţie, Astra Vagoane Călători, a prezentat în vara anului trecut primul tramvai românesc, numit Imperio, produs în parteneriat cu Siemens, mai ieftin cu 30% faţă de produsele similare de pe piaţa mondială, conform reprezentanţilor companiei. Modelul de tramvai produs de români are podeaua joasă şi între 168 şi 240 de locuri, în funcţie de numărul de module din care este compus, respectiv trei sau patru.

Astra Vagoane Călători este principalul furnizor de vagoane pentru operatorul feroviar de stat CFR Călători, cu care a încheiat în ultimii trei ani contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 mil. euro. Compania mai are contracte pentru livrarea de componente de vagoane şi cu căile ferate din Egipt, Franţa, Iran şi alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO