ZF Transilvania

Primăria municipiului Timişoara propune pentru 2024 un buget de peste 2,5 mld. lei

Primăria municipiului Timişoara propune pentru 2024 un...

Autor: Laurentiu Cotu

15.02.2024, 18:05 116

Primăria municipiului Timişoara propune pentru anul 2024 un buget de 2,526 mld. lei (peste 507 mil. euro), din care pentru dezvoltare a fost alocată suma de 1,28 mld. lei (aproximativ 257 mil. euro), peste 40% din aceşti banii provenind din fonduri europene, cu precădere din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Secţiunea de funcţionare, în care se regăsesc bani pentru transport în comun, termoficare, curăţenie, spaţii verzi, iluminat public, ordine publică, asistenţă socială, locuinţe, cultură, sport, are prevăzută suma de 1,23 mld. lei, potrivit unui comunicat de presă al primăriei Timişoara.

’’La secţiunea funcţionare am alocat mai mulţi bani pentru reparaţii trotuare, pentru plantare şi întreţinere spaţii verzi din cartiere şi pentru o mai bună funcţionare a iluminatului public. Sunt, de altfel, principalele capitole unde avem cele mai multe solicitări din partea timişorenilor. Continuăm să subvenţionăm atât costul transportului public local, cât şi sistemul de termoficare şi să menţinem costurile suportabile pentru timişoreni’’, a spus Dominic Fritz, primarul municipiului Timişoara, într-un comunicat de presă.  

Din fondurile pentru funcţionare pe care primăria le are la dispoziţie, 300 mil. lei sunt propuse pentru subvenţiile pentru căldură şi transport în comun. Pentru întreţinerea parcurilor şi a zonelor verzi sunt prevăzute peste 50 mil. lei, în creştere cu aproape 25% faţă de anul trecut.

Pentru salubritate au fost alocată suma de aprope 64 mil. lei, iar pentru învăţământ 63 mil. lei. Secţiunea de funcţionare include şi aproape 30 mil. lei pentru iluminatul public, dar şi o sumă ce depăşeşte 70 mil. lei pentru reparaţii străzi şi trotuare, amenajări de locuri de parcare. Pentru cultură au fost alocaţi aproape 138 mil. lei.

Secţiunea de dezvoltare, cu o valoare de 1,28 miliarde de lei, include proiecte pentru îmbunătăţirea infrastructurii oraşului. Astfel, sunt bugetate investiţii în derulare: liceele Waldorf, Ungureanu sau Lenau, bulevardul Vidrighin, pasarela Gelu, Clinica de Balneologie, Clinica ORL, corpul B al Spitalului de Copii sau cinematografele Studio şi Dacia. Totodată, primăria Timişoara a alocat bani pentru noi investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură şi sport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO