ZF Transilvania

Primul stadion din România care va fi botezat de o companie: Cluj Arena ar putea deveni Banca Transilvania Arena

Primul stadion din România care va fi botezat de o companie: Cluj Arena ar putea deveni Banca Transilvania Arena

Autor: Laurentiu Cotu

27.09.2011, 17:11 1625

Noul stadion Cluj Arena, investiţie de 35 mil. euro care urmează să fie inaugurată în 1 octombrie, şi-ar putea schimba denumirea în Banca Transilvania Arena, dacă discuţiile dintre Consiliul Judeţean Cluj, administratorul arenei, şi BT vor fi finalizate.

Conducerea CJ Cluj a spus că poartă discuţii cu mai multe companii locale în vederea obţinerii unei finanţări care să acopere o parte din costurile de administrare ale stadionului, estimate la circa 60.000 de euro lunar.

În schimbul acestei finanţări, se va realiza o asociere de imagine între compania respectivă şi numele stadionului din Cluj, pe modelul Allianz Arena din Munchen. Pe de altă parte, stadionul din Cluj ar putea să aibă două denumiri, în condiţiile în care, în competiţiile organizate de UEFA nu se acceptă nume de sponsori. La Munchen, de exemplu, la meciurile din Liga Campionilor, numele stadionului este prezentat nu ca Allianz Arena, ci ca Olympiastadion.

''Suntem în discuţii cu mai multe societăţi din Cluj, printre care se află şi Banca Transilvania, însă nu am luat încă o decizie în acest sens. Aşteptăm să vedem de la cine putem obţine mai mulţi bani'', a declarat pentru ZF Transilvania Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Oficialii CJ Cluj nu au dorit să facă publice numele celorlate companii locale cu care se află în discuţii. Totodată, reprezentanţii Băncii Transilvania nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a-şi exprima punctul de vedere.

Pe de altă parte, reprezentanţii clubului de fotbal Universitatea Cluj şi cei ai Cluj Arena SA (companiei înfiinţată de CJ Cluj în vederea administrării noului stadion) au ajuns la un acord de principu pentru suma de 7.500 de euro pentru un eveniment sportiv, însă aceşti bani nu acoperă nici jumătate din costurile lunare de administrare ale stadionului, potrivit reprezentanţilor CJ Cluj.

Deschiderea oficială a Cluj Arena va avea loc în data de 1 octombrie, când clujenii vor putea vizita stadionul până în jurul orei 24:00. Totodată, la inaugurarea stadionului Cluj Arena au fost invitate să cânte formaţiile Scorpions şi Smokie, în data de 8, respectiv 9 octombrie, plus alţi câţiva interpreţi autohtoni. Reprezentanţii CJ Cluj au mai promis clujenilor şi un meci amical al echipei Universitatea Cluj, planificat pentru data de 11 octombrie.

Lucrările la noul stadion din Cluj au început în vara anului 2009, iar investiţia se ridică la 130 mil. lei (circa 35 mil. euro, la cursul euro din 2008, când a fost licitat proiectul stadionului), sumă la care se adaugă şi lucrările de amenajări exterioare ale arenei, în valoare de circa 3,6 mil. lei (850.000 de euro), TVA inclus. Susţinut din fondurile Guvernului României şi ale Consiliului Judeţean Cluj, proiectul Cluj Arena este conceput prin îmbinarea a două tribune şi două peluze, având o capacitate de peste 30.000 de locuri.

Noul stadionul dispune de pistă de atletism, vestiare, săli de conferinţe, spaţii pentru cluburile sportive (atletism, scrimă, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii de antrenament acoperite, muzeul sportului şi cabinete medicale. Proiectul stadionului a fost realizat de compania clujeană Dico şi Ţigănaş Birou de Proiectare SRL în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Contractul a fost câştigat de un consorţiu exclusiv "transilvănean", din acesta făcând parte firmele Con-A Sibiu (controlată de omul de afaceri Mircea Bulboacă), Transilvania Construcţii, DAS Engineering Grup, ACI Cluj (deţinută de mai mulţi antreprenori locali printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă sau Dorin Goia), Dico şi Ţigănaş Birou de Proiectare, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct SRL şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. La realizarea proiectului Cluj Arena au lucrat aproximativ 500 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO