ZF Transilvania

"Gasca si ouale de aur" era de fapt o paunita

07.03.2006, 00:00 758

Valoarea unui ou de paunita este de 40 de euro. Anual, o femela produce, in medie, aproximativ 15 oua, iar o pereche adulta de pauni poate valora peste 1.000 de euro. Asa se face ca investitia intr-o ferma de pasari "exotice" se poate dovedi mai mult decat profitabila.

Fost maior in cadrul unitatii de vanatori de munte de la Brad, Ioan Almasan a inceput, in 2001, o afacere mai putin cunoscuta la noi in tara. Cresterea paunilor. Astazi, hunedoreanul are 30 de pauni adulti si tot atatia pui pregatiti pentru vanzare si se gandeste sa-si extinda ferma. In comparatie cu alte crescatorii de acest gen din tara, care au intre 70 si 150 de pauni adulti, crescatoria de la Brad poate fi considerata de marime medie.

"Am inceput prin a cumpara oua de paun. Pe atunci, un ou se vindea cu aproximativ un milion de lei bucata. Neavand experienta si nici un incubator am folosit pe post de clocitoare niste gaini americane. Incet, incet, in decursul a cinci ani, afacerea a inceput sa prinda contur si am ajuns la un efectiv de 30 de pasari adulte. Despre afacere am invatat singur. si asta pentru ca nu exista niste carti de specialitate in acest domeniu. Internetul a fost una dintre "sursele" de inspiratie. Acolo am descoperit ca afacerea este putin cunoscuta in tara dar ca exista foarte multe persoane interesate sa dezvolte o astfel de ferma", povesteste Almasan.

Practic, la o ferma de crestere a paunilor, totul se poate valorifica. "O paunita produce, in medie, aproximativ 15 oua pe an. Un ou se vinde cu 40 de euro bucata. si piata de desfacere este in continua dezvoltare. Un pui de paun, ajuns la varsta de un an, se vinde la preturi cuprinse intre 50 si 100 de euro, iar un pui cu varsta cuprinsa intre unu si doi ani se comercializeaza la preturi cuprinse intre 150 si 200 de euro. Pretul minim de la care porneste strigarea la o pereche de pauni adulti este de 700 de euro. Dar poate ajunge cu usurinta la 1.000 de euro. In ceea ce priveste penajul, un paun adult "produce", annual, circa 150 de pene cu aspect comercial. Colectarea penelor se face numai dupa ce paunii au implinit varsta de trei ani iar perioada in care se face aceasta operatie este luna august - septembrie. O parte dintre pene cad singure, restul sunt smulse manual. Eu am vandut penele de paun la preturi cuprinse intre 0,5 si 1 euro. Cele mai la indemana piate de desfacere au fost targurile organizate in comunele mari, dar exista si magazine de profil din tara care le comercializeaza pe post de suveniruri. Penele mai sunt folosite in industria textila, ca ornament pentru palarii dar si pentru producerea plutelor de pescuit. si piata externa este deschisa unui asemenea comert. In Ungaria, spre exemplu, pretul unei pene de paun poate ajunge si la cinci euro. Cat despre comertul cu pauni adulti, targul de pasari exotice de la Pecs ( Ungaria) este tinta predilecta a tuturor crescatorilor din Estul Europei. Aici o pereche de pauni adulti, cu un aspect deosebit, se vinde cu pana la 2.000 de euro. Pana sa aflu despre acest targ vindeam puii de paun, la 50 de euro, unor persoane care le revindeau apoi in Ungaria cu 150 de euro", sustine hunedoreanul.

Cresterea paunilor nu necesita cunostinte aprofundate, declara crescatorul. "Sunt la fel de usor de crescut ca orice alte pasari de curte. O familie este formata dintr-un mascul si patru femele. Spatiul necesar este de minimum 16 metri patrati. In cazul in care nu aveti posibilitatea sa achizitionati un incubator si vreti sa demarati afacerea de la stadiul de oua puteti folosi pe post de clocitoare alte pasari de curte. Pentru mine, cea mai buna ''clocitoare'', a fost o curca. Asta probabil si pentru ca, aceste pasari sunt inrudite cu paunii. De asemenea, gainile americane sunt "mame" la fel de atente. In privinta puilor, acestia trec printr-o perioada critica, incepand de la varsta de 6 luni pana ajung la noua luni. In acest interval de timp, puii, necesita o atentie mai speciala din partea crescatorului", afirma crescatorul. De asemenea trebuie sa tineti cont de faptul ca, la varsta de trei ani, puii trebuie despartiti de parintii lor. Este deja perioada la care masculii isi impart teritoriile si...femelele. Ceea ce duce la lupte intre masculi.

Pentru cineva dispus sa investeasca aproximativ 20.000 de euro, afacerea ''Paunul'' se prezinta ca fiind destul de profitabila. Practic, cu acesti bani, puteti achizitiona patru familii de pauni adulte (o familie -un mascul si patru femele). Mai aveti nevoie de un spatiu ingradit si amenajat (paunilor le place sa stea in copaci) de minimum 64 de metri patrati. Un calcul "al hartiei" arata ca daca mergeti pe ideea valorificarii oualor, la sfarsitul unui an, puteti inregistra un profit mediu net de aproximativ 10.000 de euro. Avantajul acestei alegerii este ca nu aveti probleme cu cresterea si supravegherea puilor. In acest caz, in maximum doi ani va puteti amortiza investitia. Daca demarati afacerea in ideea valorificarii puilor cu varsta cuprinsa intre unu si doi ani, inregistrati un maxim de profit. Concret, daca totul merge bine, aveti mari sanse sa obtineti un profit annual mediu net, de aproximativ 35.000 de euro. "Eu prefer sa merg pe ambele variante. Adica sa vand o parte din oua, iar o parte sa le las pentru a obtine puii. In acest fel imi reduc munca la jumatate", declara Almasan.

In privinta cheltuielilor legate de furajarea pasarilor cheltuielile sunt neglijabile. "Paunii mananca aproximativ aceeasi cantitate de hrana ca si gainile. Am facut un calcul care mi-a aratat ca pentru cresterea a 100 de pauni adulti am aceleasi cheltuieli ca pentru cresterea a doi porci pana la greutatea de 100 de kilograme. Cat despre profitul obtinut in aceste doua situatii nu are nici un sens sa discutam. Un alt aspect important este acela ca, in perioada cand femelele se pregatesc de ouat (primavara si toamna) este bine ca in hrana sa le adaugam lapte de calciu. Acesta le va ajuta sa obtina niste oua a caror coaja are o duritate buna. In plus, paunii, ca orice alte pasari de curte au nevoie de vaccinari periodice si de deparazitari trimestriale", declara crescatorul.



Pasarea zeitei Hera

Paunul este considerata pasarea nationala a Indiei. In privinta legendei acestei pasari, cea mai sugestiva poveste, o regasim in mitologia greaca. Aici se spune ca, furioasa pe relatia lui Zeus cu tanara Io, zeita Hera, sotia acestuia, a transformat-o pe frumoasa muritoare intr-o vaca. Apoi, l-a pus pe monstrul Argus, care avea 100 de ochi, dintre care, atunci cand dormea, se inchideau numai o parte. Restul ramaneau deschisi. Ca sa-si scape iubita, Zeus l-a trimis pe Hermes sa-l ucida pe Argus. Legenda spune ca Argus a fost ucis de Hermes cu o piatra aruncata de la distanta. O alta varianta este aceea ca, i-a taiat capul dupa ce la adormit cantandu-i o melodie folosind fluierul lui Pan. Dupa moartea monstrului, zeita Hera a luat cei 100 de ochi ai monstrului Argus si i-a "semanat" pe coada unui paun. De atunci paunul a devenit pasarea preferata a zeitei Hera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO