ZF Transilvania

Tricotaje Somesul: Asteptam angajatii care au plecat la munca in Italia si Spania

15.10.2008, 19:25 55

Compania Tricotaje Somesul, producator local de confectii, a realizat in primele opt luni din acest an o cifra de afaceri de 3,2 mil. euro, ceea ce reprezinta o crestere a indicatorilor financiari cu aproximativ 15% fata de perioada similara a anului trecut, cand afacerile firmei clujene au ajuns la 2,8 mil. euro.

tinand cont de rezultatele financiare obtinute in prima jumatate a acestui an, conducerea companiei clujene preconizeaza ca va obtine pana la finele anului 2008 o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 6% fata de anul trecut.
"Evolutia pozitiva a cifrei de afaceri in primele opt luni din acest an se datoreaza cresterii productiei pentru export si reorientarii clientilor spre produsele noastre. Cu toate ca piata in domeniul nostru de activitate a stagnat in primele opt luni de zile ale anului, incepand din luna septembrie am observat o crestere a pietei fata de prima parte a anului'', a declarat pentru ZF Transilvania Liliana Gog, directorul general al companiei Tricotaje Somesul.
Potrivit reprezentantilor companiei clujene, piata locala de tricotaje va creste pana la finele anului in curs cu aproximativ 10% fata de anul 2007, datorita faptului ca multe dintre firmele care au colaborat cu producatorii de confectii din China si din tarile Orientului Mijlociu se reorienteaza catre companiile autohtone din domeniu.
"In momentul de fata avem 300 de angajati, insa pentru capacitatile noastre de productie am mai avea nevoie de inca 50 de persoane. Speram ca, incepand de anul viitor, personalul nostru care a plecat la munca in Spania sau Italia va reveni in tara, astfel ca numarul de angajati Tricotaje Somesul sa depaseasca in 2009 350 de persoane'', spune Liliana Gog. Daca anul trecut ponderea exportului era de 60% din totalul cifrei de afaceri Tricotaje Somesul, in prezent compania clujeana exporta aproximativ 75% din marfa, cu precadere in Germania si Franta.
Compania lanseaza in fiecare an doua noi colectii de imbracaminte pentru femei si barbati si are in prezent 300 de angajati, fata de 350 de salariati anul trecut. Potrivit reprezentantilor Tricotaje Somesul, deficitul fortei de munca pe piata locala influenteaza in prezent dezvoltarea companiilor autohtone de confectii.
Capacitatea de productie a companiei clujene este in prezent de 25.000 de articole pe luna, fata de 20.000-22.000 de articole produse anul trecut in interval de o luna. Conducerea Tricotaje Somesul estimeaza ca va realiza pana la finele anului in curs 300.000 de articole.
Tricotaje Somesul a fost privatizata integral in anul 1995, iar 25% din actiuni apartin companiei italiene Maglificio Morgano. In anul 2007, compania Tricotaje Somesul a inregistrat o scadere a vanzarilor fata de anul precedent, principalul motiv fiind procesul de relocare a fabricii din centrul orasului Cluj-Napoca pe platforma industriala CUG, unde in anul 2006 compania clujeana a achizitionat o hala de 5.000 de metri patrati.
Potrivit conducerii Tricotaje Somesul, mutarea facilitatilor de productie a fost finalizata in luna august a anului 2007, iar procesul de relocare a durat aproximativ patru luni si a fost proiectat in asa fel incat productia sa nu fie diminuata cu mai mult de 15%. Investitia in relocarea fabricii s-a cifrat la aproximativ 2,5 milioane de euro, dupa ce initial operatiunea era estimata la 2 milioane de euro.
"Am hotarat sa ne mutam deoarece dispuneam de spatii prea mari, pe care nu le putem folosi in totalitate. In plus, locatia din centru nu a fost gandita pentru uz industrial, iar functionarea de pana acum a Tricotaje Somesul in acest loc a fost oarecum improprie", a afirmat Liliana Gog.
Fabrica Tricotaje Somesul detinea in zona centrala a orasului un teren de 18.000 de metri patrati, ocupati in principal de spatii de depozitare si productie. Locatia era estimata de expertii imobiliari la peste 10 milioane de euro si va fi transformata intr-un complex imobiliar, in urma unei investitii de aproximativ 85 de milioane de euro, dezvoltatorul proiectului fiind fondul Carpathian, in parteneriat cu firma Atrium Centers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO