ZF Transilvania

Un furnizor local al IKEA a cumpărat o fabrică în Ucraina

Autor: Laurentiu Cotu

06.09.2010, 23:46 257

Compania Plimob din Sighetu Marmaţiei, furnizor de scaune pentruconcernul suedez IKEA, a investit în acest an 2 mil. euro înachiziţionarea şi tehnologizarea unei fabrici de cherestea dinUcraina, unde au fost angajaţi până în prezent 65 de oameni.

Compania intenţionează ca până în luna aprilie a anului viitor sămai investească 800.000 de euro în fabrica din Ucraina pentrudezvoltarea unei linii de producţie a scaunelor.
"Fabrica din Ucraina a devenit funcţională începând din luna iunie,iar până în momentul de faţă la această locaţie au fost angajaţi 65de oameni. Investiţia a fost realizată cu spri­jinul companieiIKEA, în condiţiile în care vom produce arti­co­le pentru clienţiiconcernului suedez din Moscova. Totodată, am luat în considerare şicosturile reduse pentru transportul mărfurilor din Ucraina înRusia", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Godja, directorgeneral şi acţionar al Plimob.

Potrivit reprezentanţilor companiei Plimob, pe lângă cei 65 deoameni angajaţi în acest an la fabrica din Ucraina, au mai fostangajate încă 126 de persoane la punctul de lucru din Sighet, undeîn prezent lucrează 1.250 de salariaţi.
În primele şapte luni ale anului, Plimob a realizat o cifră deafaceri de peste 50 mil. lei (circa 12 mil. euro), în creştere cu8,7% faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, exportulînre­gistrând un avans de 8,5% faţă de intervalul ianuarie-iulie2009. Compania şi-a bugetat pen­tru acest an o cifră de afa­ceri de70 mil. lei (peste 16,6 mil. euro), în uşoară creştere faţă de2009.

"În prezent, 91% din pro­duc­ţie merge către concernul IKEA, restulvânzărilor fiind pen­tru piaţă internă. Pentru afa­ce­rile noastre,prima jumă­tate a anului 2010 a fost mai bună decât perioadasimilară a anului trecut şi credem că acest trend se va menţine şiîn a doua parte a anului."
Volumul anual prelucrat de firma din Sighetu Marmaţiei este de40.000 de metri cubi de cherestea, compania utilizând în procesulde fabricaţie fag, stejar sau mesteacăn. Producţia anuală a Plimobeste de aproximativ două milioane de scaune, la o capacitate lunarăde producţie de 180.000-200.000 de unităţi.
Plimob este o companie cu capital integral privat, având caprincipal domeniu de activitate producerea de scaune pli­ante şimic mobilier din lemn, firma fiind situată în localitatea SighetuMarmaţiei din judeţul Maramureş. Acţionarul ma­joritar al Plimobeste Vasile Godja.

În România, grupul IKEA are o reprezentanţă prin in­ter­mediulcăreia achiziţionează mobilă de la producătorii lo­cali. IKEA aveaanul trecut aproximativ 40 de furnizori locali de la careachiziţionează în principal mobilă din lemn masiv şi PAL. La nivelmondial, IKEA operează 301 magazine şi a avut în anul financiar2009 vânzări de 22,7 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO