ZF Transilvania

Vanzarile Carbochim au scazut cu 40%

Vanzarile Carbochim au scazut cu 40%
17.06.2009, 17:03 51

Compania Carbochim din Cluj-Napoca, producator de corpuri abrazive, estimeaza ca va realiza in acest an o cifra de afaceri de aproximativ 5,5 mil. euro (23 mil. lei), ceea ce reprezinta o scadere a indicatorilor financiari cu 40% in euro si peste 28% in lei fata de anul trecut. Compania clujeana a incheiat exercitiul financiar din 2008 cu vanzari totale de peste 9,23 mil. euro (32,31 mil. lei).

Conducerea firmei Carbochim preconizeaza ca va inregistra in acest an un profit brut de aproximativ 33.000 de euro, fata de peste 264.000 de euro profitul realizat anul trecut. In primul trimestru din acest an, afacerile companiei Carbochim au ajuns la 1,36 mil. euro (5,8 mil. lei), in scadere cu peste 43% fata de aceeasi perioada din anul trecut.
Compania clujeana produce si comercializeaza corpuri abrazive, detinand o cota de piata de peste 75% pentru produsele sale. Carbochim detine un portofoliu de peste 2.000 de clienti interni si o retea proprie de distributie ca-re acopera toate zonele tarii.
„Dezvoltarea unui sistem de distributie propriu a favorizat prezenta produselor abrazive Carbochim in toate zonele tarii si pentru toate firmele care au in portofoliul de activitate procese de prelucrare’’, a declarat Viorel Dorin Popoviciu, directorul general Carbochim.
Producatorul clujean de materiale abrazive anunta anul trecut ca intentioneaza sa desfiinteze mai multe obiective detinute in Piata 1 Mai din Cluj-Napoca, demers pentru care a solicitat acordul de mediu.
Obiectivele pentru care reprezentantii Carbochim au solicitat acordul de mediu vizau dezafectarea unui depozit de carburanti, a scheletului unui pod rulant si demontarea de schelet metalic de depozit. Pentru lucrarile de dezafectare si demolare a obiectivelor propuse, in aceasta faza perioada de executie este trimestrul patru 2008 pana la finele anului 2009. Carbochim va efectua operatiunile de dezafectare si demolare in vederea pregatirii terenului pentru realizarea unor investitii ulterioare. Pe amplasamentul caii ferate industriale dezafectate se va amenaja spatiu verde, iar celelalte doua amplasamente dezafectate raman platforme betonate.
Unitatea de productie Carbochim este amplasata in apropierea platformelor Unirea si Clujana. In ultimii doi ani, majoritatea companiilor din Cluj care detineau puncte de productie in zona centrala au ales varianta relocarii pentru a face loc unor proiecte imobiliare.
Potrivit directivelor impuse de Uniunea Europeana si asumate de statul roman, toate fabricile si uzinele din interiorul oraselor trebuie sa lucreze cu linii tehnologice nepoluante, in aceste conditii companiile care detin facilitati de productie in zonele urbane sunt obligate fie sa investeasca in linii tehnologice moderne, fie sa isi reloce activitatile in zonele industriale de la marginea sau din afara oraselor.
Compania Carbochim a fost infiintata in anul 1949, sub denumirea Intreprinderea Electrocarbon Cluj. Actiunile Carbochim sunt cotate la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul CBC. Actionarii companiei clujene sunt Viorel Dorin Popoviciu, care detine 17,66% din capitalul social, SIF Banat-Crisana (SIF1), care controleaza 13,09% din actiuni, Popa Titus Dan, cu o participatie de 11,16%, Ionescu Mircea Pietro, care detine 10,79% din actiuni, si Ion Raducanu, cu un procent de 10,68% din actiunile firmei, potrivit ultimei raportari. Ultimul pret stabilit in sedinta de ieri, miercuri 17.06.2009, este de 3,400 lei, la o capitalizare de 14.364.876 de lei, capitalul social al Carbochim fiind de 9.705.997 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO