Ziarul de Duminică

A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake/ de Ziarul de duminică

A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.04.2012, 00:02 27

Contemporary Literature Press, sub auspiciile Universităţii din Bucureşti, în colaborare cu British Council şi Institutul Cultural Român anunţă publicarea volumului A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake de C. George Sandulescu.

Este lucru ştiut că Finnegans Wake, ultima carte scrisă de James Joyce, are patru părţi. Ultima dintre ele, partea a patra, este şi cea mai importantă. Din întâmplare, ea este şi mai scurtă decât celelalte.

Iată de ce Editorul acestui Lexicon a ales să se ocupe exclusiv de cele 36 de pagini ale părţii a patra din cât mai multe perspective. Punctul de pornire este folosirea limbii engleze. Punctul terminus -Weltileratur, Muzica şi Leitmotivul. Partea de mijloc a cărţii se ocupă de aspectul semiotic: numele de persoane şi de locuri care apar în textul lui Joyce.
Prin această abordare, editorul invită la o lectură repetată a părţii a patra: o dată pentru felul cum e tratată limba engleză de autor, încă o dată pentru numele de persoane răspândite în text, şi a treia oară pentru numele geografice. Pe de altă parte, dată fiind importanţa Literaturii, a Muzicii, precum şi a Motivului Wagnerian, este firesc să fie nevoie şi de o a patra lectură.

Lexiconul de faţă nu are câtuşi de puţin intenţia să ofere explicaţii pe tavă cititorului comod. El urmăreşte să găsească ordinea ascunsă în labirintul Joycean, acolo unde ficţiunea şi realitatea se contopesc.

Volumul A Total Lexicon of Part Four of Finnegans Wake de C. George Sandulescu s-a lansat la data de 31 martie 2012 şi poate fi descărcat la adresa de internet: http://editura.mttlc.ro/sandulescu-total-lexicon-fw.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO