Ziarul de Duminică

Academia Regală Spaniolă primeşte în rândurile ei încă o femeie/ de Ziarul de duminică

Academia Regală Spaniolă primeşte în rândurile ei încă o femeie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

04.05.2012, 00:04 74

În cele aproape trei secole de existenţă, Academia Regală Spaniolă (La Real Academia Española), fondată în 1713 cu obiectivul normării şi monitorizării evoluţiei limbii spaniole, şi-a deschis cu greu porţile femeilor, doar şapte până în acest an, prima, poeta şi prozatoarea Carmen Conde, fiind primită în 1978. O nouă nemuritoare s-a adăugat pe 19 aprilie 2012, a opta în decursul timpului şi a şasea activă printre cei 46 de membri titulari (académicos de número): Carme Riera (născută în 1948 la Palma de Mallorca).

Noua membră a Academiei Regale Spaniole, profesoară de literatură spaniolă la Universitatea Autònoma din Barcelona (şefa catedrei José Agustín Goytisolo), este una dintre cele mai prestigioase voci care s-au consacrat studiului acestei literaturi, cu cercetări fundamentale mai ales asupra poeziei din "siglo de oro" şi a operei poeţilor generaţiei anilor '50 din secolul trecut, cărora le-a consacrat ediţii, volume de analiză (La obra poética de José Agustín Goytisolo", 1987; La escuela de Barcelona : Barral, Gil de Biedma, Goytisolo: el núcleo poético de la generación de los cincuenta, 1988; La obra poética de Carlos Barral, 1990), studii. Carme Riera este şi o cunoscută, pe plan internaţional, prozatoare, în opera de ficţiune folosind limba sa maternă, catalana.

Traduse în numeroase limbi (germană, engleză, spaniolă, portugheză, turcă, greacă, rusă ş. a.), operele ei literare au făcut obiectul a numeroase cercetări, teze de doctorat, congrese şi au fost distinse cu numeroase premii. Două dintre romanele ei - Departe, în zarea albastră (2003) şi Cealaltă jumătate a sufletului (2005) au apărut şi la noi, în traducerea Janei Balacciu Matei, în colecţia "Biblioteca de Cultură Catalană" a Editurii Meronia. Carme Riera a vizitat de două ori în România, în 2003, la prezentarea romanului său la Bucureşti şi ca invitată la Festivalul "Zile şi nopţi de literatură" de la Neptun, şi în 2010 ca invitată la Bookfest. Poate de aceea, ultimul său roman publicat, Natura quasi morta(2011), cu o intrigă poliţistă, are ca punct de plecare dispariţia din campusul universitar din Barcelona a unui student, Erasmus, român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO