Ziarul de Duminică

Amintirea grădinilor — The Memory of Gardens. Texte Paralele/ de Ziarul de duminică

Amintirea grădinilor — The Memory of Gardens. Texte Paralele/ de Ziarul de duminică
02.03.2012, 00:02 48

Cartea poetului John Mole Amintirea grădinilor este o culegere de poeme scrise între 1975 şi 2011. Contemporary Literature Press îşi continuă seria de volume din poezia engleză recentă cu cel de faţă, apărut sub formă de Texte Paralele. Poemele au fost traduse în limba română de anglista Daniela Călinescu. Tot ea este şi autoarea unui lung interviu cu poetul, precum şi a unui eseu despre întreaga lui operă - ambele publicate în partea a doua a volumului.

John Mole s-a născut în 1941. El este în acelaşi timp poet, clarinetist de jazz, critic literar şi critic muzical. De-a lungul vremii, a dat spectacole de jazz şi poezie cu propriul său cvartet, sau cu muzicieni cunoscuţi.

Magdalene College, Cambridge, şi Universitatea din Hertfordshire cu sediul la Hatfield l-au găzduit ca Poet in Residence. Universitatea din Hertfordshire i-a decernat şi titlul de Doctor honoris causa. Pe lângă faptul că scrie în mod curent recenzii despre cărţi de poezie şi de jazz, John Mole a făcut emisiuni de poezie pentru Radio BBC Three şi BBC Four, cum ar fi Poetry Now, Poetry Please şi Time for Verse. Scriitorul Robert Graves a fost mentorul mărturisit al lui John Mole; el l-a influenţat profund la începutul carierei lui poetice. La rândul lui, John Mole l-a prezentat în repetate rânduri ascultătorilor de radio din Anglia.

Poetul a condus, împreună cu Peter Scupham, şi o editură numită Mandville Press. Această editură a publicat poeţi contemporani în ediţii de lux. Interesul pentru literatura timpului lui l-a apropiat de British Council, unde a fost o vreme consilier pentru seria Writers and Their Work.

Volumul Amintirea grădinilor - The Memory of Gardens, poeme de John Mole, Texte paralele, s-a lansat la 18 februarie 2012 şi poate fi consultat şi descărcat la adresa de internet:

http://editura.mttlc.ro/mole-memory-gardens.html

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO