• Leu / EUR4.9457
  • Leu / GBP5.7258
  • Leu / USD4.6715
Ziarul de Duminică

Amintiri din tinereţe, aşa cum a fost ea – comunistă/ de Lucian Vasilescu

Amintiri din tinereţe, aşa cum a fost ea – comunistă/ de Lucian Vasilescu

Amintiri din tinereţe, aşa cum a fost ea – comunistă/ de Lucian Vasilescu

Autor: Lucian Vasilescu

02.06.2011, 23:39 224

Mai mult decât oricare bestseller internaţional, mai mult decâttraducerile volumelor unor deţinători de Goncourt sau Nobel pentruliteratură, pentru mine, cele mai însemnate evenimente editorialeale anilor 2010 şi 2011 sunt două reeditări. Cărţile despre carevorbesc au apărut în anul 1982, la editura Litera şi au fostreeditate de Humanitas şi Tracus Arte, respectând cu fidelitatetextul şi grafica ediţiilor originale. Titlurile lor sunt: Aercu diamante (Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei, Florin Iaru,Ion Stratan) şi Cinci (Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, IonBogdan Lefter, Mariana Marin, Alexandru Muşina).

Îmi amintesc cum, la vremea primei ediţii, nu mi-am pututcumpăra volumele cu pricina din librăriile din Ploieşti pentrusimplul motiv că se dădeau "pe sub mână". Am încercat să leîmprumut de la biblioteca municipală "Nicolae Iorga" dar şi acoloam avut parte de o surpriză: a trebuit să mă înscriu pe o listă deaşteptare - cărţile erau deja "arvunite" pentru lectură de omulţime de oameni. M-am "aşezat" şi eu la coadă (oricum, pe vremeaaceea, a sta la coadă era o obişnuinţă de zi cu zi) iar coada lacele două cărţi a fost singura (din multele cozi pe care le-amfăcut) la care am stat cu drag şi bucurie. Am stat, alături demulţi alţii, la coadă la poezie. Aşa erau vremurile - de o mizeriecare, uneori, atingea sublimul.

Paradoxal şi trist este că întoarcerea asta în timp, cu aproape30 de ani, mi-a făcut bine. Asta pentru că acum 30 de ani practicamexerciţiul speranţei, iar acum exersez resemnarea. Mă uit acum lacele două volume reeditate ca şi cum aş fi găsit, rătăcite în temiri ce cutie, propriile-mi fotografii din tinereţe. Din vremea încare lucrurile mergeau (sau stăteau) prost iar eu visam că, odatăşi odată, vor merge (sau vor sta) bine. Visul ăsta nu-l mai visezde ceva vreme, la fel cum nu mai visez nici alte vise frumoase pecare le-am visat odinioară. Mă găsesc la 30 de ani distanţă depropriile iluzii, contemporan, astăzi, cu tot atâtea deziluzii.

Mă plec cu recunoştinţă în faţa celor nouă autori (şi cugraficianul şi fotograful Tudor Jebeleanu - zece) pentru că mi-auprilejuit o aşa tandră întâlnire cu mine însumi, cel de demult. Peatunci ei, cei zece, "erau frumoşi, erau şi tineri, şi încă numurise nimeni..."

Altfel, versurile lui Ion Stratan: "Aici, unde noi am ajuns/Este mai bine ca binele/ Egali în prostie/ Aici este finele..."sunt, astăzi, mai actuale decât acum 30 de ani.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9457
Diferență: -0,004
Ieri: 4.9459
Azi: 4.6715
Diferență: -0,0321
Ieri: 4.6730
Azi: 5.7258
Diferență: -0,3585
Ieri: 5.7464
Azi: 4.8931
Diferență: 0,2623
Ieri: 4.8803