Ziarul de Duminică

Apa vie

Apa vie

O privire de sus asupra Fluviului Yangtze, de acolo de unde nu i se vede decat splendoarea

13.04.2007, 15:18 63

Pamantul este o planeta aparte, dar poate ca singura deosebire majora si, de fapt, fundamentala in raport cu grupul planetelor apropiate de Soare o da apa. Imensitatea aceasta de ape care inconjoara globul ca un manson albastru-verzui, imprumuta fotografiei din Cosmos a Pamantului un aspect fascinant. Si unic totodata.

Fara apa n-a aparut si n-a putut exploda, in bogatia de forme pe care le cunoastem astazi, viata. Pana cand explorarea corpurilor ceresti nu va confirma eventual ipotezele privitoare la alte solutii, extravagante, de intrupare a vietii in univers, suntem obligati sa le consideram pe acestea din urma drept simple fantezii. Apa este mediul primordial al vietii si ramane in continuare un element de sustinere si de intretinere a lumii vii. Cu conditia ca apa insasi sa nu fie "moarta", secatuita de oxigen, plina de compusi toxici, apa otravitoare.
Un raport recent privitor la calitatea apei unuia dintre cele mai mari fluvii ale lumii, Yangtze, este nu numai ingrijorator prin concluziile sale, ci de-a dreptul alarmant. Pe traseul celor 5.000 de kilometri parcursi, fluviul uda un imens teritoriu al Chinei, cu o densitate a populatiei ce s-a mentinut ridicata de-a lungul mai multor milenii. Orase importante precum Shanghai, Nanjing si Chongqing au fost cladite treptat de-a lungul malurilor sale, ajungand astazi la dimensiunile unor veritabile metropole. Se intelege de la sine ca milioane si milioane de oameni depind de apa din Yangtze, pe care, dupa analizele chimice efectuate, raportul o declara imposibl de baut. Ca peste tot, societatea umana nu poate exista fara activitati industriale, iar chinezii de astazi deverseaza in fluviu deseuri industriale intr-o cantitate de 30 de miliarde de tone pe an. Cifra imensa, riscand sa nu ne sugereze nimic concret, ca toate valorile astronomice de altfel, insa ea reprezinta deja dublul volumului de deseuri aruncate anual in fluviu in urma cu un sfert de secol. Cu un asemenea procent de toxine purtate spre Oceanul Pacific, Yangtze devine pe zi ce trece un mediu tot mai nefavorabil vietii. Rezervele sale de peste se imputineaza dramatic, iar o specie de delfin care nu mai traieste in nici o alta parte a lumii a ajuns in pragul extinctiei. Poluarea nu se reduce doar la fluviul amintit, ci caracterizeaza peste 70 la suta din raurile si lacurile Chinei. Si nici rezerva de apa freatica a oraselor chinezesti nu sta mai bine, intrucat raportul o declara contaminata in 90 la suta din cazuri.
Ceea ce prezint aici este doar un exemplu edificator. Chiar daca in alte parti ale lumii densitatea populatiei ramane incomparabil mai mica, iar masurile de reducere a poluarii industriale sunt mult mai drastice decat in China contemporana, nu stiu sa existe vreun fluviu important prin albia caruia sa curga exclusiv apa "vie". Vreau sa spun: apa curata, naturala, leagan firesc al speciilor acvatice care o populeaza, constituindu-i bogatia biologica. In plus, mai apar si factori accidentali de "tulburare a apelor" (la propriu), precum calamitatile naturale. Uraganul Katrina a lasat orasul New Orleans si zonele invecinate complet distruse, intr-o acuta criza de apa potabila. La fel s-a intamplat in decembrie 2004, dupa acel devastator tsunami care a ravasit Asia de Sud-Est, inecand localitati intregi in noroaie si sfaramaturi. Ca sa nu mai vorbim de intinse zone din Africa unde apa nu se gaseste aproape deloc, nici macar poluata sau plina de bacterii periculoase.
In asemenea situatii de urgenta, filtrarea si fierberea pot reda apei "moarte" caracterul de apa potabila, insa eforturile menite sa restaureze un intreg sistem distrus si sa-l faca din nou performant necesita timp indelungat si costa enorm. O inventie recenta vine sa li se alature, mai ales in zonele caracterizate printr-o mare umiditate atmosferica: masina de extras apa din aer. In sud-estul Statelor Unite, umiditatea aerului atinge, vara, 95 la suta, asa ca noul sistem de producere a apei potabile poate functiona in mod eficient. Mai multe companii americane au inceput sa se specializeze constructia dispozitivelor tehnice amintite, realizand, pentru nevoi diferite si preturi asijderea, masini uriase, capabile sa extraga din aer cinci tone de apa pe zi, sau unele cu potential mai redus, bune pentru nevoile unui grup uman restrans, cum ar fi muncitorii unor firme sau ferme, ori locuitorii vreunui sat african. Comerciantii s-au gandit la toate. Acolo unde aerul fierbinte nu contine "materie prima" pentru amintitele masini, ele pot fi utilizate cu succes la purificarea apelor poluate.
Fara indoiala, si populatia insirata de-a lungul fluviului Yangtze ar putea profita de productia extractorilor de apa din aer, iar folosirea lor ca statii usoare de purificare a apei incepe deja sa rezolve urgentele lumii a treia. Era si timpul: dupa unele calcule, mai mult de un miliard de oameni ai acestei frumoase planete plasate sub semnul acvatic beau zilnic apa contaminata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO