Ziarul de Duminică

Apollo şi Dionisos îşi măsoară forţele la Cluj

Apollo şi Dionisos îşi măsoară forţele la Cluj

Autor: Ziarul de Duminica

05.01.2011, 13:43 33

Grecul Dionisis Christofilogiannis deschide anul expoziţional2011 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Evenimentul se înscrie înprogramul Muzeului de Artă Cluj de prezentare a creaţiei unorartişti semnificativi în spaţiul artei contemporane universale,program în cadrul căruia, în cursul anului 2010, au fost organizateexpoziţiile de mare succes ale fotografilor Donata Wenders(Germania) şi Korniss Peter (Ungaria), pictorilor Kovacs Lehel(Ungaria) şi Robert Bosisio (Italia) şi a expoziţiei de artăcontemporană din Polonia.

Dionisis Christofilogiannis s-a născut în Grecia şi a studiat launiversitaţile Sheffield Halam şi Strathclyde Glasgow din MareaBritanie. A obţinut masteratul în pictură la Universitatea de Artăşi Design din Cluj-Napoca şi pregăteşte un doctorat la aceeaşiuniversitate. Din anul 1999 participă la numeroase expoziţii degrup sau realizează expoziţii personale în China, Cuba, Germania,Grecia, Italia, Japonia Marea Britanie, Statele Unite, Turcia şiRomânia. A fost distins cu numeroase premii printre care Belle Arte(2004), Hydra, Premiul Naţional Athens Voice (2005) în Grecia şiKentaurus Awards în Germania (2007).

Lucrările sale, picturi de mari dimensiuni, video instalaţii,sugerează legături între cultură şi natură exprimate în dualitateamitologică Apollo-Dionisos. Lucrările explorează astfel ceea ceexprimăm noi cultural atunci când folosim cuvântul "zei" şi modulîn care o idee atât de generală se concentrează în acţiuni şiparticularităţi specifice. Acestea capătă expresia unor figurimasculine moderne, redate printr-o paletă compusă din gri, sepia,nisipiu şi tonuri pale, ce tind mai degrabă să camuflezeformele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO