Ziarul de Duminică

Artă tactilă la Muzeul Colecţiilor/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2013, 23:42 71

InclusivART la Muzeul Colecţiilor de Artă:

Muzeul Naţional de Artă al României derulează la Muzeul Colecţiilor de Artă (foto 1) până la finalul lunii noiembrie 2013 proiectul InclusivART, adresat persoanelor cu dizabilităţi senzoriale, motorii, cognitive sau emoţionale.

În cadrul acestui proiect, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, la Muzeul Colecţiilor de Artă va fi amenajat un spaţiu dedicat persoanelor cu nevoi speciale, dotat cu mobilier, materiale şi produse care să permită categoriilor de public vizate să se familiarizeze cu ideea de muzeu şi de colecţie, cu câteva dintre operele de artă expuse la Muzeul Colecţiilor de Artă, precum şi cu aspecte legate de istoria artei şi de materialitatea obiectelor.

Galeria tactilă de la Muzeul Colecţiilor de Artă va fi un spaţiu permanent explorativ şi interactiv care va conţine replici şi diagrame tactile ale unor lucrări de artă expuse în muzeu, truse şi machete multi-senzoriale, precum şi un catalog Braille. Amenajarea multifuncţională permite adaptarea Galeriei tactile atât ca spaţiu de expunere, cât şi ca atelier educativ.

Materialele şi produsele speciale sunt concepute şi realizate pornind de la nouă lucrări din Muzeul Colecţiilor de Artă – printre care picturile Ciobănaş de Nicolae Grigorescu şi Interior de Nicolae Tonitza, pastelul Peisaj – case la ţară de Ştefan Luchian, gravura japoneză Pereche de îndrăgostiţi despărţindu-se dimineaţa de Kitagawa Utamaro, precum şi piese de sculptură şi artă decorativă.

Alături de aceste produse, proiectul mai presupune conceperea şi dezvoltarea unui program educativ adaptat din punctul de vedere al conţinutului şi al formatului diferitelor categorii de dizabilităţi.

Beneficiarii proiectului sunt persoane cu nevoi speciale (copii, tineri şi adulţi), însoţitorii şi membrii familiilor acestora, precum şi asociaţiile şi organizaţiile care au ca misiune creşterea accesului la cultură, dezvoltarea personală şi creşterea calităţii vieţii pentru aceste persoane.

Până la finalul proiectului se estimează un număr de 100 de participanţi la programele speciale interactive derulate în cadrul Galeriei tactile (structurate în vizite ghidate şi ateliere educative), urmând ca, după încheierea implementării proiectului, să continue dezvoltarea şi derularea de programe şi produse dedicate acestor categorii de public.

 

Parcul Natural Văcăreşti - O oază în deşertul de beton

Pe locul construcţiilor abandonate din groapa Văcăreşti s-a dezvoltat în ultimii ani un ecosistem natural neaşteptat de bogat. Pe cele 190 de hectare se întind canale, lacuri în miniatură, alături de vegetaţie specifică zonelor umede. Peste 90 de specii de păsări (ulii, fazani, raţe sălbatice - dintre care numeroase ocrotite prin convenţii internaţionale), mamifere, peşti, amfibieni şi-au făcut adăpost în „Delta” Văcăreşti. În urma demersurilor demarate de către Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta alături de mai mulţi specialişti biologi, ecologi şi geologi, Academia Română a avizat pozitiv înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti.

Recent, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta şi „Let’s Do It, Romania” au organizat o amplă igienizare a lacului Văcăreşti (foto 2 – Helmut Ignat). Acţiunea face parte din proiectul Parcul Natural Văcăreşti. O oază în deşertul de beton, realizat în parteneriat cu Centrul pentru politici  durabile Ecopolis şi susţinut de Dorna. Minunata „deltă” născută în ultimii ani între zidurile de beton ale Bucureştiului va deveni primul Parc Natural urban din România.

La mobilizarea pentru acţiunea de igienizare au participat peste 300 de voluntari şi au fost colectaţi 700 de saci de deşeuri menajere şi reciclabile. Organizatorii au avut sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, al Poliţiei Locale Sector 4, al Penitenciarului Jilava şi al Jandarmeriei Române. Acţiunea a fost realizată cu sprijinul REBU Bucuresti şi cu participarea Gărzii de Mediu Bucureşti, Apele Române şi Agenţia de Protecţie a Mediului.

 

Festivalul Internaţional de Caricatură de la Haifa, ediţia a 19-a

A XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Caricatură de la Haifa (foto 3)  reuneşte sub titlul „Turism, vacanţă, recreere, sporturi extreme” lucrări realizate de caricaturişti din întreaga lume, selecţionate în urma unui concurs desfăşurat în vara acestui an. La această ediţie, caricaturistul român Pavel Constantin a primit Premiul Special acordat de juriul festivalului în colaborare cu Asociaţia de Turism din Haifa. Festivitatea de premiere are loc în data de 28 septembrie, la Haifa Auditorium, în prezenţa primarului oraşului Haifa, dl. Yona Yahav.

Pavel Constantin este membru al Federaţiei Internaţionale a Caricaturiştior (FECO) şi colaborator a numeroase publicaţii din România şi din străinătate; a participat la numeroase expoziţii de caricatură din ţară şi din străinătate, fiind recompensat cu numeroase premii şi distincţii, dintre care menţionăm: Premiul Hidezo Kondo (Tokyo), premiul I la Montreal, Seoul, Shanghai, Barcelona, Wolffsurg, Barakaldo, Vianden şi multe altele.

 

Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului

Expoziţia temporară „Carol Popp de Szathmári şi revelaţia artistică a Orientului”, organizată la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Capitală, se prelungeşte până la data de 27 octombrie. Curatorul expoziţiei este Elena Olariu, specialist al Cabinetului de Desene şi Gravuri din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României. Expoziţia poate fi vizitată în Galeria de Artă Românească Modernă, în sălile dedicate expunerii de arte grafice. La 200 de ani de la naşterea pictorului şi fotografului Carol Popp de Szathmári (1812 - 1887), expoziţia prezintă în premieră absolută o selecţie de 47 de lucrări de grafică cu tematică orientală din patrimoniul MNAR, cuprinzând desene şi acuarele concepute de cel care este considerat „părintele” acuarelei moderne din România. Conform însemnărilor de pe desenele şi acuarelele sale, Szathmári a călătorit adeseori la Istanbul, a vizitat Siria şi zone din antica Persie, teritorii incluse atunci în Imperiul Otoman. În 1864, Szathmári îl însoţeşte în calitate de pictor pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza la Constantinopol. Cu această ocazie realizează şi o schiţă rapidă în care redă întâlnirea lui Cuza cu sultanul Abdul Aziz, în prezenţa lui Fuad Paşa.

Carol Popp de Szathmári este primul pictor din spaţiul românesc care a iubit cu pasiune tema orientală. El i-a insuflat această preferinţă unicului său fiu, Alexandru, care-i va moşteni talentul pentru pictură. Primul contact pe care Alexandru îl are cu subiectele orientale este prin intermediul fascinantelor basme "1001 de nopţi". Acuarela cu bătrânul şi copilul ieşind din Constantinopol, realizată de Szathmári - tatăl, este parcă o ilustrare a acestor poveşti. Lucrarea a fost realizată în anul 1883 pentru fiul său, care avea 12 ani.

Mai târziu, Alexandru Satmary, alături de alţi patru pictori români - Iosef  Iser, Ion Theodorescu-Sion, Gheorghe Pătraşcu şi Ipolit Strâmbu -, descoperă frumuseţea Balcicului, dar şi a Dobrogei, readucând în prim-plan tema orientală în arta românească.

 

Daniel Radcliffe în rolul lui Freddie Mercury

Actorul Daniel Radcliffe (foto 4) - cunoscut pentru interpretarea vrăjitorului Harry Potter  - ar putea fi înlocuitorul lui Sacha Baron Cohen în filmul biografic dedicat cântăreţului Freddie Mercury, în rolul fostului lider al trupei Queen. În iulie, actorul britanic Sacha Baron Cohen, devenit celebru graţie filmelor „Borat”, „Brüno” şi „The Dictator”, a anunţat că a renunţat la rolul din filmul biografic dedicat cântăreţului Freddie Mercury. Presa de specialitate a evocat atunci existenţa unor „diferenţe de opinii” între actor şi membrii supravieţuitori ai celebrei trupe britanice în ceea ce priveşte tonul acestui film, care evocă ascensiunea şi anii de glorie ai grupului Queen. Potrivit presei internaţionale, echipa de producţie a optat pentru un film destinat mai degrabă publicului larg, în timp ce Sacha Baron Coen ar fi preferat un ton mai subversiv şi o prezentare a cântăreţului Freddie Mercury mai puţin „curată”. Filmul, care nu are deocamdată un titlu, va fi produs de GK Films, în colaborare cu actorul Robert De Niro, Tribeca Productions şi Queen Films.

Freddie Mercury a murit la vârsta de 45 de ani, pe 24 noiembrie 1991, la o zi după ce a anunţat în mod public că este bolnav de SIDA. Grupul Queen, alcătuit din solistul Freddie Mercury, chitaristul Brian May, toboşarul Roger Taylor şi basistul John Deacon, a devenit celebru pe plan mondial graţie unor piese precum „Bohemian Rhapsody”, „We Are the Champions” şi „We Will Rock You”.

Piese ca „Bohemian Rhapsody” şi „Don't Stop Me Now”, compuse de Mercury, au intrat în panteonul rockului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO