Ziarul de Duminică

Asasinarea unei familii imperiale/ de Ziarul de duminică

Asasinarea unei familii imperiale/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

14.12.2012, 00:04 125

Helen Rappaport

Ekaterinburg

Ultimele zile ale Romanovilor

Editura Corint

Traducere de Ioana Iepureanu. Cartea este o descriere captivantă a ultimelor zile şi chiar a ultimelor ore din viaţa Romanovilor. La 4 iulie 1918, un ofiţer pe nume Iacov Iurovski, a preluat comanda detaşamentului care păzea Casa Ipatiev din oraşul Ekaterinburg. Prizonierii săi erau membrii familiei imperiale - fostul ţar Nicolae, soţia sa Alexandra şi copiii lor, Olga, Tatiana, Maria, Anastasia şi Alexei. 13 zile mai târziu, conform ordinelor directe de la Moscova, aceştia au fost asasinaţi într-o cameră din subsol. Se încheiau 300 de ani de domnie a Romanovilor.

"O sinteză remarcabilă… Cu pricepere şi imaginaţie, şRappaportţ juxtapune haosul tot mai mare din ţară şi monotonia în care trăiau zi de zi prizonierii… Rezultatul este un punct de vedere personal fascinant." - Sunday Times. "Rappaport a găsit un mod captivant de a spune povestea familiei imperiale… Istorie, specificul locului, tragedie umană şi atmosferă de epocă - o combinaţie perfectă şi rară care nu poate da greş." - Susan Hill

Helen Rappaport este autoarea cunoscutei cărţi "No Place for Ladies: The Untold Story of Women in the Crimean War (Aurum)", cât şi a unor lucrări biografice de referinţă despre Stalin, Regina Victoria şi despre femeile implicate în reforme sociale. Vorbind fluent limba rusă şi fiind expertă în istoria Rusiei şi în istoria femeilor în secolul al XIX-lea, în 2002, a lucrat drept consultant în rusă la trilogia "The Coast of Utopia a lui Tom Stoppard", pusă în scenă la Teatrul Naţional. Împreună cu William Horwood, este coautoarea cărţii "Dark Hearts of Chicago", 2007, un thriller despre jurnalista Emily Strauss de la ziarul World din New York.

Slavomir Rawicz

Întoarcerea acasă

Povestea adevărată a unui drum anevoios spre libertate

Editura Corint

Traducere de Veronica Halinschi şi Lia Decei. Cuvânt-înainte de Stejărel Olaru. Un om cu un destin extraordinar, Slavomir Rawicz, a scris acest bestseller tradus în peste 25 de limbi şi tipărit în sute de mii de exemplare. Arestat NKVD în Polonia natală, în 1939, deportat în Siberia, aproape de Iakutsk, fostul ofiţer de cavalerie reuşeşte să evadeze din lagăr împreună cu alţi şase deţinuţi. După 12 luni de suferinţe, în care au străbătut aproape 6.500 de kilometri prin Siberia, Mongolia, Deşertul Gobi, Tibet şi au traversat Himalaya, patru dintre ei reuşesc să ajungă în India, realizând poate una dintre cele mai surprinzătoare şi mai dramatice călătorii din istorie. Incredibila lor aventură a servit drept sursă de inspira-ie pentru ecranizarea The Way Back (Drumul spre casă), în regia lui Peter Weir, lansată la sfârşitul anului 2010. Filmul, cu doi actori români - Dragoş Bucur şi Alexandru Potocean - a rulat şi la noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO