Ziarul de Duminică

Balcic, mon amour

Balcic, mon amour

Marilena Murariu, ulei pe panza

23.02.2007, 15:53 63

Pentru cei ce nu au putut scruta lumea mai departe de batatura propriei ograzi, Balcicul ar fi oferta cea mai apropiata si mai tentanta. Si eu, la randul meu, cu ceva ani in urma, scapand cu ajutorul unor prieteni ceva mai sus de Vama Veche, pe drumul ce duce prin Cap Caliacra spre Balcic, aveam sa descopar fascinat un alt tarm de mare si o alta lume, incarcata cu miresme meridional-orientale, ce m-au facut sa exclam, aidoma romanticilor paseisti, "et in Arcadia ego".

Balcicul emana acest farmec, fiind o asezare litorala bine adapostita intr-un golf natural format de imbratisarea muntilor Hercinici, "de creta", din vecinatate. O oaza de domesticitate bucolica si exotica, candva un refugiu indragit de la Nord de Dunare al casei regale si "capitala" estivala a artistilor romani, credinciosi mirajelor pleinair-iste si vigurosului flux impresionist ce strabatea Europa de la Apus la Rasarit.
Suflarea artistica romaneasca, indeosebi cea a pictorilor, inca mai palpita, memorial si emotional, in fata acestui "azimut" al culturii plastice interbelice, de traditia caruia sunt legate mari nume ale picturii si poeziei postavangardiste autohtone. Iata ca locul si implinirea vocatiei culturale si artistice nu au ramas doar un episodic reper nostalgic in portofoliul mnemonic al istoricilor de arta. Adevarul este ca dupa stralucita cercetare si enciclopedica abordare monografica a "coloniei artistice" de la Balcic, de catre Doina Pauleanu, expert eminent al Muzeului de Arta din Constanta, dublata de cel mai impunator spectacol vizual recuperator al mostenirii plastice a Balcicului - expozitie itinerata si la Bucuresti cu mai putin de doi ani in urma, ce s-a bucurat de un enorm succes de public si de presa - spiritele s-au inviorat. Initiative curatoriale s-au infiripat peste noapte, pasiuni si elanuri creatoare au fost trezite din amorteala. Au fost sensibilizati sustinatori si a fost refacuta traditia taberelor de creatie de la Balcic, evident la alta scara si cu alte mize estetice si managerial-comerciale.
Una dintre initiative poarta girul unor intreprinzatori tineri, inimosi si pasionati, coordonati de Mihaela Dragomir, ce si-au facut din resuscitarea artistica a Balcicului un obiectiv statornic si durabil. Firma lor se numeste "ELITE-ART" Club UNESCO, si a conceput pana acum trei proiecte derulate in fermecatoarea asezare de la malul bulgaresc al marii. Dupa fiecare stadiu de documentare si creatie, intr-un mereu perfectibil program managerial, au fost organizate si realizate suite de expozitii, licitatii, oferte de ambientare, proiecte artistice complexe, dublate toate de linii mediatice foarte active si de o sustinere editoriala meritorie, cu o difuzare pe masura.
In felul acesta, atat sensurile artistice si spirituale ale Balcicului de alta data, cat si implantul creativ al sensibilitatii contemporane intr-o vatra culturala traditionala, isi dau mana intr-o constructie cvasiinstitutionalizata, cu scopuri deopotriva creative, culturale si mercantile inteligent si neostentativ urmarite. Pana acum au fost puse in opera trei astfel de proiecte complexe, fondate pe redescoperirea semnificatiilor contemporane ale Balcicului de azi. "In Balcic a ramas atata istorie si atata dragoste de arta - observa Mihaela Dragomir, initiatoarea si coordonatoarea proiectului Pictori de azi la Balcic -, incat nu putem si nici nu vrem sa il dam uitarii. Readucerea spiritului sau in spatiul artistic contemporan este o misiune pe care ne-am asumat-o si in care credem cu adevarat". Expozitiile anuale de la Galeria Artelor a Cercului Militar National au fost de fiecare data un regal de profesionalism si jubilatie vizuala, atat pentru protagonisti - artisti si organizatori -, cat si pentru publicul iubitor de arta.
La ultima editie au fost invitati noua pictori, din generatii diferite, "intinerirea" loturilor fiind o preocupare a "strategilor" ELIT-ART. Au semnat panze si desene (intr-o productie impresionanta, ca de fiecare data): Alexandru Andronache, Larisa Astreyn (Rusia), Radu Hanganu, Ana-Ruxandra Ilfoveanu, Felix Lupu, Nita Manolescu, Marilena Murariu, Angela Tomaselli, Mirela Traistaru, Mihai Tarus (Moldova). Curand, se va organiza si un soi de retrospectiva a "celor trei Balcicuri", de pana acum, dupa care intregul proiect va intra intr-o faza noua si mult flexibilizata, ca viziune si obiective multiculturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO