Ziarul de Duminică

BESTSELLER INTERNATIONAL / Cu ce se mai ocupa diplomatii (II)

BESTSELLER INTERNATIONAL / Cu ce se mai ocupa diplomatii (II)

In imagine, Excelenta sa Jean Francois Parot

08.07.2009, 15:24 21

Cum spuneam, Jean Francois Parot, actualul amabasador al Frantei in Guineea Bissau, sta de ani buni in fata unui birou diplomatic si, pe langa indeletnicirile functionaresti, viseaza frumos. Pe 4 martie anul acesta, a publicat volumul Inecatul din Grand Canal, iar cele 30.000 de exemplare ale tirajului initial s-au epuizat intr-o saptamana. Este vorba despre o continuare a aventurilor unuia dintre cei mai insoliti comisari de politie ai literaturii franceze de gen, un personaj de care publicul francez este patimas indragostit.

Iata cateva repere din biografia acestuia: a fost crescut in Bretania, la Guerande, de catre calugarul Le Floch. A studiat in localitatea Vannes, intr-un colegiu iezuit si apoi a devenit ajutor de notar in orasul Rennes. La debutul ciclului romanesc, in 1761, este trimis la Paris, cu o scrisoare de recomandare adresata domnului de Sartine, seful afacerilor secrete ale lui Ludovic al XV-lea, care tocmai a fost numit locotenent general de politie. Nicolas se pune in slujba acestuia si rezolva diverse afaceri criminalistice, ajutat de adjunctul sau, Pierre Bourdeau. Cele 7 romane de pana acum (care amesteca o sumedenie de personaje istorice reale cu unele complet fictive) urmaresc ascensiunea sociala a lui Nicolas (care ajunge, in cele din urma, comisar de politie), amorurile si umorile sale, in ultimele decenii dinaintea Revolutiei din 1789.
Cea de-a opta ancheta a lui Le Floch ("Inecatul…") se desfasoara in anul 1788, la curtea lui Ludovic al XVI-lea si in imprejurimile ei, iar descrierea epocii, a obiceiurilor mondene, culturale, culinare, vestimentare etc. are o precizie si o luxurianta care pot conferi, chiar si in lipsa tramei politiste, valoare romanului (intrucatva precum in romanele Claudiei Comastri Montanari, traduse si la noi, la editura All, care il au ca erou pe detectivul din Roma antica Publius Aurelius).
Cu un an inaintea de cucerirea Bastiliei si cu cinci inainte de executia regelui, Franta sustine cu toate puterile revolta coloniilor din America. In asteptarea nasterii unui mostenitor al tronului, criticile impotriva reginei isi ating punctul maxim, iar cabalele si comploturile prolifereaza ingrijorator. Dupa ce se reconciliaza cu de Sartine, seful sau, Nicolas le Floch este insarcinat sa-l supravegheze indeaproape pe intrigantul duce de Chartres, var al regelui si participa, alaturi de acesta, la batalia navala de la Ouessant, cel dintai episod al luptei impotiva Angliei. Revenit din razboi, o suita de crime semnate cu indicii provocatoare il trimit pe urma unui asasin misterios. Ce pune la cale Lamaure, valetul ducelui suspect? Ce jocuri murdare practica inspectorul Renaud si sotia acestuia, spalatoreasa a Mariei Antoaneta? De ce numele contelui de Provence, frate al regelui Ludovic, apare atat de insistent in desfasurarea anchetei? La curte si pe strazile Parisului, detectivul din epoca Luminilor se va intalni cu personaje precum Restif de la Bretonne, ocultistul Mesmer sau pictorul Saint-Aubain. Ajutat de nedespartitul sau inspector, Bourdeau, de doctorul Semacgus si de domnul de Noblecourt, comisarul regelui va izbuti sa descalceasca ghemul de intrigi si de crime, evident atunci cand nimeni nu se mai astepta.
Iata lista romanelor (500.000 de exemplare vandute) care il au ca protagonist pe comisarul Le Floch: L'Enigme des Blancs-Manteaux, Paris: editions Jean-Claude Lattes; L'Homme au ventre de plomb, Paris: J. C. Lattes, 2000;Le Fantome de la rue Royale, Paris: J. C. Lattes, 2001;L'Affaire Nicolas Le Floch, Paris: J. C. Lattes, 2002; Le Crime de l'hotel Saint-Florentin, Paris: J. C. Lattes, 2004; Le Sang des farines, Paris: J.-C. Lattes, 2005; Le Cadavre anglais, Paris: J.-C. Lattes, 2007; Le Noye du grand canal, Paris: J.-C. Lattes, 2009

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO