Ziarul de Duminică

Blogul de hârtie/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

29.03.2013, 00:02 134

Daniel Glattauer

Toate cele şapte valuri

Editura Trei

Colecţia „Fiction connection”. Traducere din germană şi note de Gabriella Eftimie. Continuarea bestsellerului „Dragoste virtuală”. Leo şi Emmi ajung să corespondeze întâmplător, fără să se fi întâlnit vreodată. Ambii se trezesc seduşi de jocul de replici al dialogului virtual. În final, rătăcit şi îndrăgostit, Leo părăseşte Austria cu destinatia Boston. Continuarea romanului precedent „îi readuce împreună pe Leo şi Emmi, tot în realitatea virtuală. Viaţa fiecăruia s-a schimbat, iar întâlnirea pe care au amânat-o atâta timp nu mai poate fi evitată. Dar se tem de un lucru: va supravieţui relaţia lor virtuală testului realităţii?”

 

Alina Nedelea

Şoseaua Căţelu 42

Editura Allfa

Un roman autobiografic, debutul autoarei care a studiat actoria, îşi desfăşoară cariera în Italia, unde a primit mai multe premii pentru rolurile interpretate. O poveste despre adolescenţa dinainte şi după 1989, aproape colocvială, un siaj printre avorturi, alcool, jocuri de cazinou, prostituţie, violenţă, adică viaţa dintr-un cartier bucureştean. „Alina prinde gustul banilor câştigaţi în cazinouri sau din prostituţie şi, amăgită de mirajul unei lumi care o aşteaptă să îi pună în valoare potenţialul, pleacă «dincolo», în Occidentul civilizat, unde află că există mereu o slujbă de chelneriţă pentru fetele cu vise de glorie.”

 

Liudmila Petruşevskaia

Fetiţa de la Metropol

Roman autobiografic

Editura Meteor Press

Traducere din limba rusă, note şi postfaţă de Antoaneta Olteanu. Dramaturg şi nuvelist, Liudmila Petruşevskaia revine asupra copilăriei sale marcate de războiul din epoca stalinistă, vremea când umbla prin holurile hotelului Metropol; apoi adolescentă într-o casă socială după dispariţia mamei sale, viaţa de studentă şi plecarea pe un şantier comunist. Îi descrie pe bunica ei, iubita poetului Vladimir Maiakovski în tinereţe, pe matuşa ei, amanta şefului de stat Mihail Kalinin, pe bunicul ei, unul dintre fondatorii cercului de lingvistică de la Moscova.

 
 

Rodica Grigore

Meridianele prozei

Editura Casa Cărţii de Ştiinţă

Volumul cuprinde eseuri dedicate mai multor prozatori de pe diferite continente. Materialul este împărţit în trei secţiuni – „Exerciţii de relectură” (are în vedere câteva nume mari ale literaturii, propunând recitirea unor texte consacrate),  „Incursiuni în lumea literară ibero-americană” (încearcă să descopere sensurile unor romane sau povestiri privite prea adesea doar din perspectiva raportării la formula realismului magic), „Exotism, experiment narativ şi ficţiuni identitare în proza contemporană” (evaluează implicaţiile pe care exotismul şi experimentele la nivelul structurii narative le au asupra prozei zilelor noastre). Autoarea este conferenţiar – literatutră comparată – la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. 

 

Radu-Ilarion Munteanu

Prequel

Editura Vremea

Prefaţă de Liviu Antonesei. Un „prequel” este o lucrare care completează o altă lucrare realizată anterior, în care acţiunea are loc înainte de povestea originală. Aşadar, cartea de faţă, în conformitate cu sensul numelui ei, „vine să completeze cu noi amintiri, mărturii şi consideraţii intelectuale, titlurile (numeroase) publicate din anul 2001 si până în prezent”. „O formulă – scrie prefaţatorul – care aliază alchimic, în care fuzionează o pronunţată dimensiune (auto-)biografică, o erudiţie de natură borgesiană şi un simţ al nuanţelor pe care nu-l obţii decât cu o răbdare benedictină.” Radu-Ilarion Munteanu (născut în1946, Vulcan) este un prozator, eseist, poet, autor de cronică de film, de teatru şi de carte; dar şi fizician.

 

Tudor Chirilă

Exerciţii de echilibru

Editura Polirom

Prefaţă de Cătălin Tolontan. „Prin decembrie 2006, o prietenă mi-a făcut un cont pe www.blogger.com ca să am unde să-mi urc fotografiile. După un timp am scris o povestire care a avut succes online. A avut cam 6.000 de cititori într-o zi. Mi s-a părut fascinant. Aşa a început istoria blogului meu. Am continuat să scriu, din ce în ce mai des… Am amestecat textele de proză scurtă cu poezii sau pagini de jurnal, însemnări de călătorie, pastile vesele sau texte motivante. Foarte repede, toată chestia s-a transformat într-o provocare şi un exerciţiu de jurnalism…. Am ales să le public în ordine cronologică, tocmai pentru a puncta această călătorie de la Tudor la Tudor.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO