Ziarul de Duminică

BOOK.COM / Kundera: insuportabila usuratate a turnatoriei

BOOK.COM / Kundera: insuportabila usuratate a turnatoriei
30.04.2009, 14:29 19

 
 
E greu, adesea imposibil, sa-i judeci pe cei care au colaborat cu "securitatea" diverselor state comuniste. Am avut de mai multe ori in ultimii ani socul de a afla ca inca un mare scriitor roman a facut pactul cu Diavolul. Acum, insa, ma bucur nespus ca … nu sunt ceh! Altminteri, cum as fi reactionat daca as fi aflat ca Milan Kundera l-a trimis la 14 ani de munca silnica pe un compatriot?
Citand revista ceheasca Respekt, Peter Weiss scrie cu lux de amanunte, pe www.standpointmag.co.uk, despre un episod din tineretea marelui scriitor. Cehii au si ei CNSAS-ul lor ("Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare"), iar Adam Hradilek, un cercetator al acestei institutii, a dat peste un document socant: "Astazi, in jurul orei 16.00, studentul Milan Kundera, nascut pe 1 aprilie 1929 la Brno, cu resedinta in caminul studentesc de pe strada George al VI-lea din Praga, districtul VII, s-a prezentat la departamentul nostru si a raportat ca studenta Iva Militka, cu resedinta in acelasi camin, s-a intalnit cu o cunostinta a ei, Miroslav Dvoracek, in zona Klarov din Praga in aceeasi zi. Numitul Dvoracek ar fi lasat o valiza in grija ei, afirmand ca va veni sa o recupereze in cursul dupa-amiezii. Acest Dvoracek se pare ca a dezertat din armata noastra, iar din primavara anului trecut e posibil sa fi stat in Germania, unde a ajuns in mod ilegal". In consecinta, atunci cand s-a intors la camin sa-si ia inapoi geamantanul (in care, oricum, nu se gasea nimic compromitator), Dvoracek a avut surpriza sa fie asteptat de politia secreta, care l-a arestat fara prea multe comentarii. Fost student al Academiei de Aviatie (de unde fusese exmatrixculat pentru "atitudine dusmanoasa la adresa partidului si statului"), el era curier – si, posibil, spion – al guvernului ceh din exil condus de generalul Frantisek Moravec, asa ca a fost condamnat la 22 de ani de puscarie, din care a executat 14 ani, parte izolat intr-o celula de ciment neincalzita, parte intr-o mina de uraniu.
 
Acestea sunt faptele. Ele nu scad cu nimic uriasa statura literara a scriitorului, dar o pun sub semnul unei imposibile usuratati pe cea morala a studentului din 1950 si pe cea a omului emigrat in Franta in 1974 pentru a scapa de oroarea comunismului si a se bucura de gloria statutului de disident. Sau pe cea a personalitatii care, din octombrie 2008 si pana acum, se incapataneaza sa taca in legatura cu acest subiect. (Initial, a dat in judecata revista in care a aparut articolul lui Hradilek, apoi si-a retras plangerea.)
 
O reactie violenta impotriva articolului a avut, insa, editorul francez al lui Kundera, Gallimard, care a remis presei o declaratie dura, contrasemnata de o pleiada de mari scriitori precum Salman Rushdie (ajutat, la randul sau, de Kundera atunci cand regimul islamic din Iran a emis condamnarea la moarte – faimoasa fatwa), Orhan Pamuk, Gabriel Garcia Marquez sau Nadine Gordimer. Vaclav Havel a avut, tot in Respekt, un punct de vedere mai nuantat, in care si-a analizat reactia virtuala daca ar fi fost pus intr-o situatie similara in tinerete: "De ce as fi vrut sa petrec zece ani la puscarie pentru omisiune de denunt? Lagarele sunt pentru eroi, nu pentru oameni obisnuiti, cum ar fi un biet student…".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO