Ziarul de Duminică

Bucate ca la carte

09.06.2006, 00:00 196

O carte de bucatarie s-a vandut la o licitatie de opt ori mai scump decat fusese estimata! O colectie de 1.501 retete culinare, datand din 1935, a pornit de la 200 lei, iar ciocanul a cazut la 1.600! Este greu de spus ce pretuia mai mult la aceasta editie: bogatia felurilor de mancare descrise, autorul Constantin Bacalbasa, un om fascinat de istoria Bucurestilor, sau raritatea cartilor de bucate de la jumatatea anilor ''30, cea mai prospera perioada a Romaniei.

In bucatariile de la bloc s-a gatit dupa Sanda Marin ani buni. In ultimul deceniu am avut parte de un om de geniu care ne-a aratat diferenta dintre bucatarit si arta culinara, si a demonstrat prin propriul exemplu ca gastronomia este o stiinta, iar aranjatul mesei si alcatuirea unui meniu este un fapt de cultura. E vorba de regretatul Radu Anton Roman, care poate fi considerat un Robert (celebru bucatar, gastronom francez din secolul XVII, inventatorul intre altele al sosului Robert) al romanilor. Cu singura diferenta ca bucatarul francez inventa soiuri de mancare, in timp ce "Bucataria lui Radu" a scormonit prin bucataria taraneasca dupa feluri de mancare nescrise in nici o carte de bucate.

Despre arta culinara a celebrului Robert s-a aflat la Iasi inca de acum 160 de ani, cand Postelnicul Manolachi Draghici a publicat "Retete cercate in numar de 500 din bucataria cea mare a lui Robert" o adaptare dupa "La Grande Cuisine Simplifée" a gastronomului francez. Tot Iasul a avut parte si de o carte de bucate scrisa de Negruzzi si Kogalniceanu - "Retete cercte", care in 1846 avea deja a treia editie.

Dar sa revenim la anii ''30, pentru a trece in revista mai multe meniuri din epoca.

Octavian Goga, sarbatorit pe 6 martie ''32, le-a oferit invitatilor nisetru cu unt si cartofi, piept de curcan si miel de Rasinari pe legume asortate, asortiment de branzeturi si fructe de sezon. Bucatele nu sunt prea diferite de cele din meniul Bodegii "La Cotitura" in martie 1926: tuica, masline, sardele, salam, sunca, salata de boeuf, vitel la tava, salata verde, branza, fructe, cafea, vin alb, champagne... Iata si o "masa a la mitocaine" din 17 mai 1925, pregatita la restaurantul Vanatorul: tuiculita batrioara urmata de maslinele si sardelele necesare, o suvita de pastrama de mile, saramura de biban (din Fundenii Gherassi), rinichi de purcel, momite de vitel, uger de vacuta, creeri la gratar, muche, fudulii si ficat, pizdulice - curelusa barbierului, cotlete de purcel, salata de castraveti verzi, ridichi de luna, mere - portocale, penteleu - branza alba, vin.

"Supa de fasole, salata de icre, sarmale de varza acra, chiftele de cartofi, salata de legume, ghiveci de post, glace a l''orange, dessert" este lista de bucate pregatita pentru familia regala in ajun de Boboteaza, 5 ianuarie 1915. Meniu simplu, dar ce sa mai zicem de cel al domnului Petru Groza, din martie 1948: bere, supa, snitel pané, cartofi prajiti, garnitura de orez, salata verde, clatite, cafea, vin, apa minerala.

In toata aceasta suita de meniuri nu pare nimic deosebit in afara de stilul de a pregati o masa. Bucatele au fost cu siguranta extrase din vreo colectie culinara, dintr-o carte de bucate rafinate. In aceste conditii, pentru pasionati, este cu atat mi interesanta "Dictatura gastronomica" a lui Constantin Bacalbasa din 1935: are 1.501 feluri de mancare. De s-ar gandi cineva sa o reediteze!



* "Dictatura Gastronomica" - Carte de bucatarie, 1501 feluri de mancari, prefata de Constantin Bacalbasa, Bucuresti 1935. Pret de pornire: 200 lei, adjudecata cu 1.600 lei plus taxe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO