Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / A fost odata ca niciodata la Ierusalim

BULETIN DE STIRI / A fost odata ca niciodata la Ierusalim
04.08.2009, 14:53 72
 

Norman Manea a devenit Comandor

Scriitorul de origine română Norman Manea (foto) a primit prestigiosul titlu de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Ministerului Culturii din Franţa. Ordinul Artelor şi Literelor a fost infiinţat in 1957, de ministrul francez al Culturii, şi recunoaşte intelectualii care s-au distins prin opera lor. Gradele Ordinului sunt Cavaler, Ofiţer şi, cel mai inalt, Comandor. De la debutul, in 1966, in "Povestea vorbii" a lui Miron Radu Paraschivescu şi până in 1986, cind a plecat din ţară, Norman Manea a publicat zece volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două volume de eseuri). Scriitorul a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, in străinătate fiind, intâi in Germania (1987), apoi stabilit in Statele Unite, la New York, Norman Manea a fost tradus in 20 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate in principalele ziare ale ţărilor respective.
 
 

O poveste din viitor despre Cucuteni

A patra editie a Simpozionului International de Arte Vizuale "HUMAn" de la Cucuteni, judetul Iasi (vezi foto), incepe duminica, 9 august, si va dura pana pe 23 august. Seria acţiunilor organizate aici incepând din anul 2002 a instaurat o tradiţie culturală care a continuat in 2006-2008 cu primele trei ediţii ale Simpozionului „HUMAn". Tema editiei din acest an este „in SEMN", iar scopul evenimentului il reprezinta realizarea unor lucrări de dimensiuni mici şi medii pentru interior şi exterior din ceramică in combinaţie cu alte materiale naturale şi a unor creaţii vestimentare din textile naturale cu accesorii din ceramică. La simpozionul din acest an participa Andra Baban, Baia Mare – România; Agnes Birebent şi Stanislas Deveau, Mazamet – Franţa; Ileana Danci, Ieud / Baia Mare – România ; Adriana Goilav, Sibiu – România; Bogdan Onofrei, Iaşi – România; Cristina Oprea, Craiova - România; Mircea Mocanu, Bistriţa Năsăud – România; Lucia Nemeş, Cluj-Napoca – România, carora li se alatura copiii Iustinian Potoroacă şi Mihai Băitanu, Valea Lupului, Iaşi – România.
 
 

Strigarea lotului ASB

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) a stabilit datele pentru adunările generale ale secţiilor Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (ASB) in anul 2009. Acestea se vor desfăşura la sediul USR, Sala Oglinzilor, incepind cu ora 9.30. Excepţie fac secţiile Proză şi Poezie, pentru care se va apela la una dintre sălile Teatrelor Nottara si Ion Creangă. Iata ordinea in care vor avea loc respectivele adunari: Critică literară - joi, 3 septembrie, la sediul USR; Literatură pentru  copii - marti, 8 septembrie, la sediul USR; Traduceri – luni, 14 septembrie, la sediul USR; Dramaturgie – joi, 17 septembrie, la sediul USR; Poezie – luni, 21 septembrie, T. Nottara sau Ion Creangă; Proză – marti, 22 septembrie, T. Nottara sau Ion Creangă. ASB are 19 reprezentanti in Consiliul Naţional al USR, carora li se adaugă preşedintele şi vicepreşedintele ASB, plus preşedinţii şi vicepreşedinţii de secţii.
 
 

Frumoasa calatorie a lui Matei Visniec in Japonia

Piese ale dramaturgului de origine română Matei Vişniec sunt prezentate, din iulie până in noiembrie, la Teatrul Kaze din Tokyo, axat pe un repertoriu occidental şi contemporan. Majoritatea acestor spectacole sunt producţii ale Teatrului Kaze - "Femeia ca un câmp de luptă", "Ioana şi focul" (in coproducţie cu Teatrul "Eugene Ionesco" din Chişinău, cu şapte actori japonezi şi trei din Republica Moldova) şi "Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt". Pe scena teatrului japonez, va fi prezentat şi un spectacol invitat din Franţa, un one man show realizat de Olivier Comte pe un text scris de Matei Vişniec si intitulat "Cum am dresat un melc pe sânii tăi".
 
 

Concurs National de Literatura in orasul lui Dobrin

Editura Pamantul, in parteneriat cu Consiliul Judeţean Argeş, Biblioteca Judeţeană Argeş „Dinicu Golescu", Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Piteşti, Centrul Cultural Piteşti, revistele „Cafeneaua literară" şi „Argeş" organizează, in municipiul Piteşti, in perioada 29 octombrie – 1 noiembrie 2009, prima ediţie a Concursului National „Literatura Moderna". Pot intra in competitie volume originale nepublicate de poezie, proză şi eseu. In concurs se pot inscrie creatori români din ţară şi din diaspora, membri sau nemembri ai USR care scriu in limba română. Editura Pamantul va publica manuscrisele câştigătoare. Concurenţii vor trimite pe adresa poştală a organizatorului propriul curriculum vitae şi volumul in manuscris, format A4, cules cu corp 14 Times New Roman, dar şi volumul in format electronic. Pentru proză sunt admise maximum 250 de pagini, pentru eseu 200, iar pentru poezie 120. Plicurile cu volumul listat şi volumul in format electronic se primesc până la data de 1 septembrie 2009, pe adresa S.C. Pamantul Arg SRL, str. Eremia Grigorescu nr. 12, cod 110.144, Piteşti, judeţul Argeş, cu specificaţia „Pentru Concursul Naţional Literatura Moderna". Versiunile electronice pot fi trimise la adresa de e-mail pamantul2@yahoo.com.
 
 

A fost odata ca niciodata la Ierusalim

România participă cu un stand naţional, cu tema "A fost odată ca niciodată", la Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim, desfăşurat in perioada 3-15 august, informează Institutul Cultural Român (ICR) din Tel Aviv. Tara noastra este reprezentată de artistele Ema Hagiu şi Monika Pădureţ, membre ale Uniunii Artiştilor Plastici, cunoscute pentru lucrările lor inspirate din poveşti, legende şi basme româneşti. Monika Pădureţ expune ceramică, iar Ema Hagiu prezinta picturi pe sticlă. Târgul Internaţional de Arte şi Meşteşuguri de la Ierusalim, ajuns la cea de-a 34-a ediţie, este cel mai mare eveniment de profil din Israel.
 
 

Noi pagini din Memoria Lumii

35 de bunuri din patrimoniul mondial documentar au fost inscrise anul acesta in registrul "Memoria Lumii" al UNESCO. Bunurile inregistrate fac parte din patrimoniul a peste 30 de ţări. Astfel, Germania figurează cu "Cântecul nibelungilor" - "cel mai faimos poem eroic", Marea Britanie cu "Magna Carta" (1215), document care a stat la baza democraţiei britanice, Olanda cu "Jurnalul Annei Frank" - mărturia unei adolescente, supravieţuitoare a Holocaustului, iar Spania cu "Capitulaţiile de la Santa Fe", incheiate intre Cristofor Columb şi regii Ferdinand al II-lea de Aragon şi Isabela de Castilia, pe 17 aprilie 1492, inainte de călătoria care avea să ducă la descoperirea Americii. Acestora li se adaugă Manifestul Partidului Laburist din Queensland (Australia) din 1892, colecţia "Nita Barrow" (1916 - 1995), din Barbados, care cuprinde obiecte legate de revoluţia cubaneză, căderea Zidului Berlinului şi regimul de apartheid din Africa de Sud, arhivele Muzeului Genocidului Tuol Sleng (Cambodgia), Arhivele Regale din Madagascar (1824-1897), documente oficiale privind represiunea poliţienească din Paraguay sub dictatura lui Alfredo Stroessner şi arhivele Societăţii Naţiunilor (1919-1946) ale ONU.

De asemenea, au mai fost incluse, anul acesta, in registrul "Memoria Lumii" o colecţie de manuscrise scandinave, din Danemarca şi Islanda, alcătuită de Arni Magnusson (1663-1730), "Donguibogam" (Coreea) - o enciclopedie cu principii şi practici din medicina orientală, adunate in carte in 1613 -, piatra gravată din Terengganu (Malaezia), care reprezintă prima mărturie de scriere Jawi (bazată pe alfabetul arab) in lumea musulmană din Asia de Sud-Est, precum şi operele complete ale lui Norman McLaren (Canada), unul dintre maeştrii filmului de animaţie. Creat in 1997, registrul "Memoria Lumii" numără in prezent 193 de titluri. Comitetul consultativ se reuneşte o dată la doi ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO