Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / Cum a ajuns Titanicul la Munchen

BULETIN DE STIRI / Cum a ajuns Titanicul la Munchen
02.09.2009, 13:39 102
Un proiect cultural de 5 milioane de euro
Centrul Cultural Gabroveni va fi deschis, in 2011, in Hanul Gabroveni din Capitală, după finalizarea lucrărilor de restaurare a clădirii. El va fi administrat de Centrul de Proiecte Culturale al Primariei Municipiului Bucuresti - ArCuB şi utilizat de acesta impreună cu Institutul de Memorie Culturală - CIMEC, instituţie publică aflată in subordinea Ministerului, Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN). Centrul cultural va oferi spaţiul necesar desfăşurării unei game variate de activităţi culturale, printre care teatru modern, dans modern, concerte, expoziţii şi lecţii de dans. Spaţiul va include si o sală de spectacole multifuncţională, de maximum 200 de locuri. De asemenea, centrul va oferi posibilitatea artiştilor români să intre in contact cu artişti din intreaga lume, prin punerea la dispoziţie a unui spaţiu pentru o gamă diversificată de proiecte şi experimente artistice. In plus, el va funcţiona ca un centru de informare a turiştilor asupra vieţii culturale a Bucureştiului.
In scopul realizării centrului, Ordinul Arhitecţilor din România organizează un concurs de proiecte arhitecturale, in urma căruia vor fi oferite trei premii, in valoare totală de 60.000 de lei. Detalii privind desfăşurarea concursului se găsesc pe site-ul Ministerului Culturii, www.cultura.ro. Anunţarea rezultatelor va avea loc pe 10 noiembrie, dată la care vor putea fi demarate procedurile de negociere in vederea semnării contractului cu câştigătorul Premiului I, in valoare de 30.000 de euro.
Pentru acest proiect, MCCPN a obţinut un grant in valoare de 2.550.000 de euro de la Spaţiul Economic European, la care se adaugă 450.000 euro cofinanţare naţională. De asemenea, Primăria Municipiului Bucureşti va susţine financiar, din buget propriu, lucrările de finalizare a proiectului, ajungându-se astfel la o investiţie totală de aproximativ 5 milioane de euro.
 
 
Luna 9 a Bucureştiului in Praga
Mai multe evenimente culturale se regăsesc in programul "Luna 9 a Bucureştiului in Praga", desfăşurat intre 9 septembrie şi 2 octombrie in capitala Cehiei. Proiectul, realizat de Institutul Cultural Român din Praga, celebreaza cei 550 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti. Programul debutează pe 9 septembrie, cu vernisajul unei expoziţii realizate de Dan Perjovschi pe pereţii interiori ai noului sediu al Bibliotecii Tehnice Naţionale din Praga. Pe parcursul proiectului, vor mai fi prezentate expoziţiile "Excursie vizuală in Bucureşti 1859-2009", "Bucureştiul in tranziţie" şi "Bucureşti in patru anotimpuri. Diurn şi nocturn". Printre spectacolele prezentate se vor număra musicalul "D'ale carnavalului", de Szabo Gyorgy şi Cornelia Pantea, producţie a Facultăţii de Muzică din Universitatea de Vest Timişoara, "Bucureşti, mahala de suflet", spectacol de muzică şi joc de marionete, realizat de Irina Sârbu şi compania de teatru PurAnima, şi "Fresca Bucureştiului", al Teatrului Nottara. Filmele ce vor fi proiectate includ mai multe documentare ce au in centru Capitala, dar şi lungmetrajul "Buletin de Bucureşti", de Virgil Calotescu, ori scurtmetrajele "Apartamentul", de Constantin Popescu, "Challenge Day", de Napoleon Helmis şi "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea", de Cristi Puiu. In program figurează şi mai multe prelegeri, printre care şi "Literatura sub comunism", susţinută de criticul Eugen Negrici. Personalitatea poetului Nichita Stănescu va fi celebrată prin proiecţia unui documentar realizat de Marian Baciu şi printr-o lectură din opera sa poetică. Programul "Luna 9 a Bucureştiului in Praga" se incheie pe 2 octombrie, cu un concert susţinut de ansamblul Bucharest AV (Bucharest AudioVideo), cu Oana Mariş (oboi), Oana Ropotan (vioară), Ioana Peteu (violoncel), Luiza Iorga (violă), Daniel Ivaşcu (percuţie), Electric Brother/Cristian Ştefănescu şi Vlaicu Golcea (instrumente electronice), Alexandru Anastasiu (vibrafon) şi artistul video Daniel Gontz.
 
 

Suceava il celebreaza pe Norman Manea

Scriitorul Norman Manea este celebrat in Suceava, oraşul său natal, printr-o serie de lecturi publice care au debutat joi, 3 septembrie, la Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei "I.G. Sbiera". Programul de lecturi publice din opera lui Norman Manea este coordonat de scriitoarea Angela Furtună. Norman Manea continuă să scrie numai in limba română, pe care o numeşte patria sa, deşi trăieşte la New York. Scriitorul este "writer in residence" la Bard College din Statele Unite. Norman Manea a primit, la sfârşitul lui iulie, prestigiosul titlu de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Ministerului Culturii din Franţa, in semn de recunoaştere a "unui mare talent" şi a unei opere "care nu cunoaşte concesiuni, vigilentă, umanistă". De la debutul, in 1966, in "Povestea vorbii" a lui Miron Radu Paraschivescu şi până in 1986, cind a plecat din ţară, Norman Manea a publicat 10 volume. Scriitorul a fost distins cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1979) şi Premiul Uniunii Scriitorilor (1984, anulat de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste). După 1986, in străinătate fiind, intâi in Germania (1987), apoi stabilindu-se in Statele Unite, la New York, Norman Manea a fost tradus in 20 de limbi, cărţile sale fiind elogios recenzate in principalele ziare ale ţărilor respective. Volumele publicate in SUA ("October, eight o'clock, On Clowns: The Dictator and the Artist", "Compulsory Happiness", "The Black Envelope", "The Hooligan's Return") au figurat in selecţia celor mai importante apariţii editoriale din The New York Times. Scriitorului i s-au decernat, in 1992, Bursa Guggenheim şi prestigiosul Premiu MacArthur, cunoscut ca "Nobelul american".
 
 

 

 

Cum a ajuns Titanicul la Munchen

Spectacolul "Titanic Vals", montat de Dinu Cernescu la Teatrul Nottara din Bucureşti, va fi prezentat la Munchen, pe 25 septembrie, la Zilele Culturale Române organizate in oraşul german. La 70 de ani de la premiera absolută din 1932, "Titanic vals", de Tudor Muşatescu, trece printr-o nouă montare. Din distribuţie fac parte Ştefan Radof, Camelia Zorlescu, Ileana Stana Ionescu, Ruxandra Sireteanu, Crenguţa Hariton, Andreea Măcelaru, Raluca Gheorghiu, Cristian Şofron, Gabriela Crişu, Sorin Cociş, George Alexandru, Viorel Comănici, Claudiu Romilă, Ion Siminie şi Anda Caropol. La Munchen, piesa va fi tradusă şi jucată in limba germană. Spectacolul va avea loc in sala Black Box a Centrului Cultural al oraşului Munchen şi se adresează comunităţii mixte româno-germane, saşilor şi şvabilor originari din Transilvania şi Banat, altor români rezidenţi in Germania, dar şi publicului german. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, in parteneriat cu Asociaţia Gesellschaft zur Forderung Rumanischer Kultur und Tradition din Munchen.
 
 

Apocalipsa e in cifre

Un action thriller plin de suspans care pune omenirea fata in fata cu cele mai terifiante previziuni, Numere fatale/ Knowing (foto) a fost lansat la 1 septembrie pe DVD, fiind distribuit de catre Pro Video. Un film plin de aventura cu accente SF, in care viitorul este incert, iar numaratoarea inversa a inceput deja, Numere fatale reprezinta cea mai recenta ecranizare in regia lui Alex Proyas. Dupa un remarcabil succes de box office in SUA, cu incasari de cateva zeci de milioane de dolari, Numere Fataleil readuce in atentia publicului larg pe actorul de Oscar Nicolas Cage. In film, omenirea este pusa fata in fata cu cele mai terifiante previziuni despre viitorul planetei. Inceputul sfarsitului se pare ca a avut loc in urma cu cateva decenii, mai precis in 1958, cand o clasa de elevi stocheaza intr-o capsula a timpului desenele realizate la orele de curs. In momentul in care capsula este scoasa la lumina, cinci decenii mai tarziu, Caleb, fiul profesorului, primeste un desen care este deosebit fata de celelalte. Acesta reda o insiruire ciudata de numere in care John Koestler descopera un adevar de neimaginat. Cifrele dezvaluie de fapt datele, coordonatele locatiei si numarul de victime implicate in cele mai mari dezastre, nu doar din trecut, ci si din viitor.
Numere Fatale, poate fi achizitionat in format DVD din marile centre comerciale si magazinele de specialitate partenere Pro Video la un pret recomandat de 54,9 RON. De asemenea, DVD-ul poate fi comandat si online pe site-ul www.provideo.ro.
 
 
 

Avanpremiera la Eurovision Junior

Un total de 15 cântece, din cele 46 inscrise, au fost selectate pentru a participa la finala naţională Eurovision Junior 2009, care va avea loc pe 20 septembrie, la Bucureşti. Televiziunea Română a organizat, recent, preselecţia melodiilor. Toate aceste piese pot fi ascultate pe site-ul TVR, la adresa www.tvr.ro/jesc/. Tot acolo sunt postate şi piesele respinse, in ordinea descrescătoare a punctajului obţinut. In cazul in care o piesă admisă va fi retrasă din concurs, aceasta va fi inlocuită cu una dintre cele respinse, in ordinea indicată pe site. Selecţia finală va avea loc in data de 20 septembrie. Cântecul câştigător va fi ales in baza televotingului (50%) şi a punctelor acordate de juriul de specialitate (50%).
 
 
 

Vom afla unde e inmormantat Federico Garcia Lorca?

Guvernul regional al Andaluziei, din sudul Spaniei, a decis să deschidă groapa comună unde se presupune că a fost inhumat poetul spaniol Federico Garcia Lorca, dacă familia acestuia nu se va opune. Departamentul de Justiţie al guvernului andaluz "a făcut publică cererea de exhumare a rămăşiţelor victimelor executate in timpul Războiului Civil" (1936-1939) şi inhumate in groapa comună din Alfacar, loc in care s-ar afla şi osemintele lui Federico Garcia Lorca. Familia lui Lorca s-a opus până recent deschiderii gropii comune unde este inhumat poetul, alături de un profesor şi doi anarhişti ucişi odată cu scriitorul de adepţii lui Franco, in august 1936, la o lună după izbucnirea războiului civil spaniol (1936-1939). Laura Garcia Lorca, nepoata scriitorului şi purtător de cuvânt al familiei, a declarat, insă, pentru cotidianul El Pais, că familia nu se va mai opune deschiderii gropii atâta timp cât rămăşiţele poetului nu vor fi identificate. In mai, un judecător spaniol a declarat că nu are competenţa de a lua o decizie in legătură cu deschiderea gropii comune in care se află Lorca. Acesta a initiat, in octombrie 2008, o anchetă controversată asupra dispariţiei unui număr de 114.000 de persoane in timpul Războiului Civil, care ar fi fost, potrivit acestuia, victime ale "crimelor impotriva umanităţii". El a decis, la acea dată, deschiderea gropii comune in care s-ar afla osemintele lui Lorca.
Ian Gibson este un biograf de referinţă al lui Garcia Lorca şi a lăudat decizia judecătorului Baltazar Garzon de a autoriza deschiderea gropii in care se odihneşte poetul, in timpul instrumentării cazului miilor de "dispăruţi" din perioada războiului civil (1936-1939) şi a dictaturii lui Franco (1939-1975).
Gibson consideră că nu este benefic să existe atât de multe versiuni despre adevăratul mormânt al lui Garcia Lorca şi că această chestiune trebuie lămurită cât mai rapid. Potrivit cercetărilor sale, există două locuri care ar putea adăposti mormântul lui Lorca. Ambele sunt situate in Granada, in sudul Andaluziei, unde Lorca locuise inainte de a fi impuşcat de miliţiile de dreapta. Potrivit opiniei lui Gibson, mormântul se află intre comunele Alfacar şi Viznar. Conform altor indicii, acesta se află la o distanţă de 600 de metri, intr-un loc denumit El Carador. "Este vorba de cel mai faimos poet spaniol al secolului şi cel mai tradus din toate timpurile" şi "a celui mai cunoscut dispărut din timpul Războiului Civil. E important pentru umanitate", a declarat Gibson.
Federico Garcia Lorca (1898-1936) a murit executat in timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), din cauza simpatiei sale pentru Frontul Naţional şi a condiţiei sale de homosexual declarat.
 
 
 

Ambasada Romaniei la Paris transmite

O expozitie filatelica de exceptie va ilustra, marti 8 septembrie 2009, intre orele 19.00 si 21.00, subiectul «Napoleon al III-lea si Principatele romane», manifestare desfasurata in cadrul sarbatoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor si a bicentenarului nasterii imparatului francez. Ea preia titlul expozitiei prezentate succesiv la Muzeul de Arta din Bucuresti si la Muzeul National al castelului Compiegne intre octombrie 2008 si iunie 2009, completand seria actiunilor menite sa puna in evidenta relatiile politice si culturale franco-romane in epoca formarii celor doua principate. Aceasta coincide, de altfel, cu perioada unei spectaculoase dezvoltari a postei si a filateliei romane, in care au fost create si puse in circulatie timbre precum celebrul "cap de zimbru" sau "Carol I cu favoriti".
Un birou postal temporar va functiona la ambasada in ziua manifestarii, intre orele 16.00 si 20.00.
Evenimentul este organizat de catre Ambasada Romaniei la Paris, Academia Mondiala de Filatelie, Federatia Filatelica Romana si Asociatia Filatelica Franta-Romania, bucurandu-se si de sprijinul grupului Mangin Assurances si Poste Francaise.
 
 

Din Lisabona, cu dragoste
In cadrul celei de a doua stagiuni muzicale române, Institutul Cultural Român participă la Festival Musica Viva 2009 (http://www.misomusic.com/port/enews/mmpnews.html) cu proiectul FOCUS ROMANIA, prezentat de cvartetul suedez THE PEARLS BEFORE SWINE EXPERIENCE in data de 14 septembrie 2009, la Centro Cultural de Belem, Pequeno Auditorio - Sala Eduardo Prado Coelho, ora 21.00. Proiectul FOCUS ROMANIA aparţine compozitorului român Cristian Marina şi propune o serie de compoziţii predominant româneşti (5), suedeze (1) şi portugheze (2), majoritatea create special pentru ansamblul The Pearls Before Swine Experience.Cristian Marina este un compozitor de succes pe scena muzicii contemporane actuale, cu o vie activitate in ţara de adopţiune, Suedia, unde a deţinut intre 2001 si 2004 funcţia de preşedinte al secţiei suedeze a Societăţii Internaţionale a Muzicii Contemporane (ISCM). Membrii cvartetului The Pearls Before Swine Experience suntGeorge Kentros/vioară, Sara Hammastrom/flaut, Mats Olofsson/violoncel, Marten Landstrom/pian. The Pearls Before Swine Experience a luat naştere in 1995 şi a devenit unul dintre cele mai originale şi de succes ansambluri din Scandinavia din domeniul new music.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO