Ziarul de Duminică

BULETIN DE STIRI / O Apocalipsa a avut totusi loc de curand

BULETIN DE STIRI / O Apocalipsa a avut totusi loc de curand
07.10.2009, 15:10 51
Globalizare marcaNorwegianness
Ambasada Regala a Norvegiei laBucuresti, impreuna cu UNAgaleria, spatiul expozitional alUniversitatii Nationale de Arte din Bucuresti, au inaugurar aseara,8 octombrie, expozitia "Norwegianness", in cadrul careia expunpatru artisti norvegieni si romani: Nirmal Dhunsi, Nomzi Kumalo,Cristina David, Merethe Røstad. Lucrarile vor ramane pe simeze panape 7 noiembrie. Cuvantul "norwegianness" ca atare nu exista inlimba engleza, dar este emblematic pentru mesajul pe care expozitiadoreste sa-l transmita - influenta pe care globalizarea o exercitaasupra artei, dar si asupra propriei identitati. Artistii careexpun lucrari au fiecare propria legatura cu Norvegia, fie ca s-aunascut, au studiat ori au imigrat in Norvegia. Prin mijloace deexpresie plastica diferite - pictura, instalatii -, cuvantul"norwegianness" capata sensuri diferite, fiind in acelasi timp unliant cultural, un exercitiu de comunicare si integrare culturala apatru viziuni artistice diferite.
Nirmal Dhunsi s-a nascut inIndia si locuieste in Norvegia de multi ani. Nomzi Kumalo s-anascut si a studiat in Africa de Sud si in momentul de fata se aflain procesul de stabilire in Norvegia. Cristina David s-a nascut sitraieste in Romania, dar a studiat in Norvegia, iar Merete Røstads-a nascut in Norvegia si locuieste in Berlin.
La ce folosesc cartileproaste
Apar multe carti bune. Dar aparsi mai multe carti proaste. La ce folosesc cartile proaste? Nu vagrabiti sa raspundeti "La nimic"! Cartile proaste ne ofera ocaziasa ne amuzam.
Aceasta este, in esenta,explicatia data de Alex. Stefanescu in legatura cu noua saemisiune, de la TVR Cultural, "Tichia de margaritar". Emisiuneaare, intr-adevar, o aparenta de emisiune de divertisment, desi, inmod discret, face educatie estetica.
In prima editie, difuzata luni,5 octombrie 2009, la ora 21.00, si reluata de mai multe ori incursul saptamânii (programare care va fi respectata si ulterior),Alex Stefanescu a prezentat, succint, cinci carti proaste, cu unumor pe care si l-a exersat, sa recunoastem, in paginile Ziaruluide Duminica (la rubricile sale "Fiasco" si "Pealaturi").
De un comic (involuntar)irezistibil sunt, desigur, citatele, foarte bine alese de Alex.Stefanescu. Ele sunt declamate de doi tineri actori, vedete alegeneratiei lor, Lari Georgescu si Irina Ivan. Contrastul dintreineptia versurilor, a fragmentelor de proza etc. si solemnitatearecitarii este de efect.
Emisiunea dureaza 15 minute sinu plictiseste nici o clipa. Cadrul ales - Biblioteca Nationala aRomâniei -, ingeniozitatea regizorului Andrei Magalie, ritmuldinamic, asigurat de producatoarea Lucia Constantinescu, totulcontribuie la cucerirea telespectatorilor.
Ramâne de vazut cum vorreactiona autorii cartilor luate in discutie. Oricum, Alex.Stefanescu are experienta contestarilor. Despre lucrarea sa"Istoria literaturii române contemporane" s-au scris pâna inprezent peste 270 de articole, dintre care mai putin de 100favorabile...
Cine vor fi noiiPrometei?
Marele Premiu Prometheus pentruOpera Omnia va fi decernat, alături de distincţia pentru OperaPrima, pe 14 octombrie, la Clubul Prometheus din Capitală. Juriulcare i-a desemnat pe finalisti a fost format din Andrei Pleşu -preşedinte, Livius Ciocârlie (secţiunea literatură), DumitruAvakian (secţiunea muzică), Aurelia Mocanu (secţiunea arte vizuale)şi Alexandru Dabija (secţiunea artele spectacolului). Finaliştiipentru Opera Omnia sunt: poeta Ileana Mălăncioiu (secţiunealiteratură), violoncelistul Cătălin Ilea (secţiunea muzică),pictorul Florin Ciubotaru (secţiunea arte vizuale) şi operatorulFlorin Mihăilescu (secţiunea artele spectacolului). Finaliştiipentru Opera Prima sunt: criticul Simona Sora (secţiunealiteratură), violonistul Remus Azoiţei şi pianistul Eduard Stan(secţiunea muzică), sculptorul Virgil Scripcariu (secţiunea artevizuale) şi regizorul Alexandru Mâzgăreanu (secţiunea artelespectacolului). Distincţiile acordate de Fundaţia Anonimul au ovaloare netă de 100.000 de lei (Marele Premiu Prometheus pentruOpera Omnia), respectiv 10.000 de lei (Marele Premiu Prometheuspentru Opera Prima). De asemenea, se acordă trei premii in valoarede câte 10.000 de lei finaliştilor Marelui Premiu Prometheus pentruOpera Omnia.
Oneghinreloaded
Spectacolul "Evgheni Oneghin",de Piotr Ilici Ceaikovski, in regia lui Ion Caramitru, va deschidestagiunea 2009-2010 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB), pe 10octombrie. In spectacol işi vor da concursul soliştii IordacheBasalic (Oneghin), Teodor Ilincăi (Lenski), Crina Zancu (Tatiana),Oana Andra (Olga), Pompeiu Hărăşteanu (Gremin), Gabriela Drăguşin(Larina), Ecaterina Ţuţu (Filipievna), Florin Diaconescu (Triquet),Radu Pintilie (Căpitanul/ Zaretsky). Conducerea muzicală aspectacolului ii aparţine dirijorului Iurie Florea. Decorurile aufost realizate de Maria Miu, iar costumele, de Viorica Petrovici.Din echipa de creaţie a acestei producţii fac parte şi StelianOlariu - maestru de cor, Florin Fieroiu - coregrafie, FloricaStănescu, Mirela Simniceanu - mişcare scenică şi coregrafie şiChris Jaeger - light designer.
De la Timisoara pentru toatatara
Cea de-a doua ediţie aFestivalului Internaţional de Film Documentar "DocumFest" va fiorganizată, in perioada 15-17 decembrie, la Timişoara şi va avea catemă "Revoluţiile din Europa". Organizatorul evenimentului este TVRTimişoara. Festivalul va include un concurs şi dezbateri pe temaRevoluţiei din decembrie, precum şi o retrospectivă a celor maiimportante filme despre revoluţiile din Europa, care au marcatprăbuşirea regimului comunist şi evoluţia politică şi economică astatelor europene. DocumFest va avea două secţiuni: Documentar şiReportaj/Anchetă. In acest an vor fi acordate trei premii: MarelePremiu - Trofeul Festivalului, Premiul pentru cel mai bundocumentar şi Premiul pentru cel mai bun reportaj/anchetă. Pot fiinscrise in competiţie filme realizate pe parcursul anilor scurşide la Revoluţie, având ca temă "Revoluţiile din Europa", indiferentde lungimea acestora şi de suportul pe care au fost realizate. Unautor se poate inscrie cu mai multe filme, la oricare dintresecţiuni. Cei care doresc să participe la această competiţie se potinscrie până la data de 16 noiembrie 2009, la TVR Timişoara. Nu sepercep taxe de inscriere.
1.500 de profesori vor invatasa creeze soft educational
80 de experti vor instrui 1.500 de profesori din invatamantulpreuniversitar din toata tara, in vederea dezvoltarii competentelorprivind realizarea propriilor aplicatii de soft educational siimbunatatirea capacitatii de a utiliza metode interactive depredare-invatare. Acesta este obiectivul principal al proiectului"Profesorul - creator de soft educational", al carui beneficiareste Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, avand capartener SIVECO Romania. Programul de formare continua va viza, inegala masura, pregatirea psihopedagogica, pregatirea metodica sidezvoltarea abilitatilor de utilizare TIC. Absolventii programuluide formare vor primi atestate profesionale purtatoare de creditetransferabile. Cei aproximativ 767.439 elevi din invatamantulliceal, 284.412 elevi din invatamantul profesional si tehnic si1.900.561 elevi din invatamantul
primar si gimnazial vor fi beneficiarii indirecti ai proiectului.Proiectul se va desfasura in perioada 01.09.2009-01.09.2011.

Prima editura romaneasca recompensata la Romanian PRAward
Campania "Intreaba-ma despreFirmin", realizata de Oana Boca, director de imagine la EdituraPolirom, a fost recompensata cu Silver Award for Excellence laRomanian PR Award. Romanian PR Award este cea mai importantacompetitie autohtona dedicata PR-ului. Organizatorul ei este Forumfor International Communications. "Intreaba-ma despre Firmin" esteo campanie de promovare a lecturii, pornind de la romanul "Firmin"de Sam Savage (traducere de Vali Florescu), editat in colectia"Biblioteca Polirom". Campania a fost realizata de Oana Bocaimpreuna cu graficianul Laurentiu Midvichi.
Sambata incepe ComedyCluj
Un număr de 70 de filme vorputea fi vizionate in cadrul a peste 200 de proiecţii la Festivalulde Film "Comedy Cluj", care va avea loc, in perioada 10-18octombrie, la Cluj-Napoca. Festivalul are un buget de un milion delei, iar organizatorii işi doresc să transforme, cu timpul,manifestarea in cel mai mare eveniment de acest fel din estulEuropei. Secţiunile prezente in cadrul festivalului sunt "Comedii/Comedy", "Panorama filmului francez", "Focus Ungaria", "RetroRomania", "Medalionul Jacques Tati" şi "Premii pentru Excelenţă".Meeting point-ul festivalului va fi la Bastionul Croitorilor, undevor avea loc workshopuri, conferinţe de presă, recepţii şisalon-lounge. "Comedy Cluj" va avea loc la cinematografeleRepublica, Arta - Eurimage, Victoria şi Casa de Cultură aStudenţilor din Cluj-Napoca. Biletele pentru prima ediţie afestivalului sunt puse in vânzare la toate sălile despectacole.
Povestea unui mare dirijorajuns om de serviciu
Premiera românească a filmului"Concertul", de Radu Mihăileanu, va avea loc la Bucureşti, pe 20noiembrie, in prezenţa regizorului. Filmul va fi lansat in Româniala două săptămâni după premiera din Franţa (4 noiembrie). Premieramondială va avea loc pe 18 octombrie, la Festivalul Internaţionalde Film de la Roma, cu o proiecţie in afara competiţiei."Concertul" il are in centru pe Andrei Filipov, dirijorulorchestrei Teatrului Balşoi şi cel mai mare dirijor din UniuneaSovietică, concediat in plină glorie pentru că a refuzat să sedespartă de muzicienii săi evrei. Treizeci de ani mai târziu,Filipov incă mai lucrează la Teatrul Balşoi, dar ca om de serviciu,când, intr-o noapte, in timp ce curăţa biroul directorului infuncţie, sustrage un fax prin care orchestra rusă era invitată săcânte la Paris, la faimoasă sală Pleyel. Astfel, el işi cheamăfoştii colegi pentru ca impreună să treacă drept membrii OrchestreiBalşoi. Filmările pentru "Concertul" au debutat pe 23 mai 2008, inaceastă producţie apărând, printre alţii, actorii Vlad Ivanov,Valentin Teodosiu, Ion Sapdaru şi Ovidiu Cuncea. Distribuţiafilmului include actori din Rusia, ca Aleksei Guskov, şi francezi -Lionel Abelanski şi Melanie Laurent. Filmul a obţinut, in ianuarie2008, cea mai mare finanţare, de 1,6 milioane de lei, la cea de-adoua sesiune a concursului de proiecte cinematografice din 2007 aCentrului Naţional al Cinematografiei. Totodată, la inceputul luniimai, filmul "Concertul" a primit un sprijin financiar in valoaretotală de 3.875.000 de euro din partea fondului Eurimages alConsiliului Europei. Producţia are un buget de 21 milioane dedolari.
La douazeci de ani de laApocalipsa
Institutul Cultural Român "TituMaiorescu" din Berlin va vernisa pe 16 octombrie, ora 19.00, inspatiul artistic ARTTRANSPONDER, Brunnenstrasse 151, 10115 şi inspaţiul public din Berlin, expozitia "Beneath the Remains:Translation of Estrangement and the Politics of Survival/ Subsuprafata ruinelor: traducerile alienarii si politicasupravietuirii". Artistii participanti sunt: Eduard Constantin(RO), Cristina David (RO), Andreea Faciu (RO/DE), Virgil Faciu(RO/DE), Tatjana Fell (DE), Bogdan Ghiu (RO), Keith KahnHarris(GB), Dumitru Oboroc (MD), Tim Wolff (DE). Curator: Vlad Morariu(RO). Tinerii artisti români au ca punct de plecare al demersuluilor conceptul cunoscutei grupe trash-metal Sepultura ("Beneath theRemains", 1989). "Beneath the Remains/ Sub suprafaţa ruinelor"devine o metaforă-cheie, incercând să chestioneze - astăzi, la douădecenii de la lansarea albumului omonim si la 20 de ani de lacăderea Zidului Berlinului (in fotografie) - valoarea sa de adevărşi adecvarea la timpul nostru actual. «Realitatea pe care Sepulturao descria in 1989 este la fel de prezentă: şi dacă acceptăm ipotezacă o apocalipsă a avut, totuşi, loc in 1989, atunci noi, cei cei-am supravietuit, nu suntem decât rămăşitele sale fantomatice careau achizitionat, intre timp, o conştiinta istorică».
O saptamana cu ZileleFilmului Hispanic
Institutul Cervantes dinBucuresti, Ambasada Spaniei, Ministerio de Asuntos Exteriores y deCooperacion, Spania si Uniunea Cineastilor din Romania organizeaza,intre 9 si 15 octombrie, Zilele Filmului Hispanic, la Cinema Studiodin Bucuresti. Pot fi vizionate filme realizate in anii 2000,apartinind unor regizori interesanti, cunoscuti si premiati dinspatiul latino-american: Enrique Fernández, César Charlone, AnaKatz, Marcelo Paván, Ernesto Contreras si nume cunoscute alecinematografiei spaniole: Patricia Fereira, Iciar Bollain, FélixViscaret, Achero Mañas, Juan Carlos Falc"n, Rafa Cortés, JaimeRosales. Ca si in anii anteriori, primele patru filme provin de lasectiunea "Cine en Construcci"n" din cadrul FestivaluluiInternational de Film de la San Sebastián, iar celalaltelungmetraje de fictiune din program sunt productii cinematograficerecente. Filmele se prezinta in versiune originala spaniola, cusubtitrare in limba româna.
Gala de deschidere are locastazi, 9 octombrie, la ora 19.00, cu filmul "Una novia errante"(Argentina, 2006, regia Ana Katz). Gazdele galei vor fi Juan CarlosVidal, directorul Institutului Cervantes din Bucuresti si regizorulDaniel Katz, nascut la Buenos Aires in 1984. Bilete si abonamentein vanzare la casa de bilete a CinematografuluiStudio.
PROGRAMULEVENIMENTULUI
· Vineri, 9 octombrie,ora 19:00
Una Novia Errante, Argentina,2006. Regia: Ana Katz
· Sâmbătă, 10 octombrie,ora 18:00
El Baño del Papa, Uruguay,2007.
· Sâmbătă, 10 octombrieora 20:00
La punta del diablo,Argentina-Veneyuela-Uruguay, 2006. Regia: MarceloPaván
· Duminică, 11 octombrie,ora 18:00
Párpados azules, Mexic 2007, 98min. Regia: Ernesto Contreras
· Duminică, 11 octombrieora 20:00
Mataharis, Spania, 2007, 95 min.Regia: Iciar Bollain
· Luni , 12 octombrie,ora 18:00
Bajo las estrellas, Spania,2007, 108 min. Regia: Félix Viscaret
· Luni , 12 octombrie ora20:00
Noviembre, Spania 2002, 104 min.Regia: Achero Mañas
· Marţi, 13 octombrie,ora 18:00
Vete de mí, Spania 2006, 90 min.Regia: Victor García Leon
· Marţi, 13 octombrie,ora 20:00
La caja, Spania 2006, 108 min.Regia: Juan Carlos Falc"n
· Miercuri, 14 octombrie,ora 18:00
Mataharis, Spania, 2007, 95min.
· Miercuri, 14 octombrie,ora 20:00
Yo, Spania, 2007, 100 min.Regia: Rafa Cortés
· Joi, 15 octombrie , ora18:00
Para que no me olvides, Spania,2005, 106 min. Regia: Patricia Ferreira
· Joi, 15 octombrie, ora20:00
La Soledad, Spania 2007, 130min. Regia: Jaime Rosales
"Oceanul Mare" la NoulCinematograf al Regizorului Român
Documentarul "Oceanul Mare"(foto 2) a fost proiectat in seara de miercuri, 7 octombrie, laNoul Cinematograf al Regizorului Român. Filmul este produs deKatharina Copony, Komplizen Film (Germania) şi HiFilm Productions(România). "Oceanul Mare" urmăreşte drumul a trei imigranţi chinezisosiţi in anii 90 in Bucureşti. Documentarul prezintă traseul lorprin metropola românească, dar şi conexiunile cu cel mai marecentru de desfacere a mărfurilor de origine chineză din ţară:centrul comercial Europa de la periferia Capitalei. "Legeaoceanului spune că peştele cel mare il inghite pe cel mic. Inoceanul afacerilor, aceasta se traduce printr-un mediu dificil şiimprevizibil. Dacă nu eşti atent poţi fi luat oricând de val şiscufundat. Dacă ai succes, eşti ca un vas care taie triumfătorvalurile oceanului." Katharina Copony, regizoarea filmului, s-anăscut in 1972 la Graz, Austria. A studiat media-arts la Viena.Filmul ei precedent, "Il Palazzo", a câştigat in 2006 trofeul"Art-documentary award" pentru cel mai bun documentargerman.
Noi am inceput, voi atiincheiat
Institutul Polonez, alături departenerii săi din Polonia (National Centre for Culture, Ministryof Culture and National Heritage, Rada Ochrony Pamieci Walk iMeczenstwa, 1989. It all began in Poland) a demarat pe data de 16septembrie campania "A inceput in Polonia. Made in Poland 1989",care va dura până in data de 15 octombrie.
Folosindu-se de infrastructuraşi limbajul dedicate cu predilecţie informării de tip comercial,campania işi doreşte să surprindă publicul, să-l pună in situaţiade a medita la evenimentele majore intâmplate in Polonia şi inRomânia de la sfârşitul anilor '80 (foto 3, 4, 5) exact in acelemomente şi locuri in care nu s-ar aştepta să o facă: in minutele deaşteptare a unui tren de metrou, in traficul de suprafaţă din zonaPiaţa Universităţii - Piaţa Unirii, in aglomeraţia de pe peroaneleGării de Nord. Zona in care este concentrat discursul "publicitar"al campaniei nu este aleasă intâmplător. Ea se intinde pe axa deNord-Sud a Bucureştiului, intre Piaţa Victoriei şi PiaţaUnirii.

Campania este menită să marcheze20 de ani de la evenimentele petrecute in Europa Centrală şi de Estin anul 1989, să reamintească publicului românesc importanţa lor şisă accentueze comunitatea de interese dintre Polonia şi România inacest context. Sloganul campaniei ("Noi am inceput, voi aţiincheiat!") a fost ales pe considerente cronologice - inPolonia au avut loc primele manifestări de revendicare a dreptuluila libertate, valul lor incheindu-se in decembrie 1989, in România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO